StoryEditor

Najbohatší Američania sú ešte bohatší. Vďaka tlačeniu peňazí

01.10.2014, 00:00
Autor:
jmjm
Najbohatší ľudia z USA spolu vlastnia 2,3 bilióna dolárov. Majetok im rastie aj vďaka centrálnej banke.

Majetky amerických miliardárov netrpia ani krízou, ani „trenicami“ medzi svetovými mocnosťami. Ich spoločný majetok je najvyšší za posledných 30 rokov. A oproti vlaňajšku podrástol o viac ako štvrť bilióna amerických dolárov. Vyplýva to z čerstvého rebríčka Forbes.

Nie sú to však oslnivé výsledky americkej ekonomiky ani výrazné úspechy firiem miliardárov, ktoré stoja za rekordnou veľkosťou ich majetkov. „Vo všeobecnosti za tým stoja opatrenia americkej centrálnej banky FED a tlačenie peňazí,“ vysvetľuje analytik spoločnosti Next Finance Jiří Cihlář.

V znamení rastu

Bohatstvo amerických miliardárov je totiž ukryté v ich firmách. Veľkosť majetku sa preto vypočítava na základe ceny akcií podnikov, ktoré vlastnia. „Vytlačené peniaze, ktoré dáva FED do obehu, musia investori niekde umiestniť. Vo veľkom preto nakupujú akcie. Tým zvyšujú dopyt po týchto cenných papieroch a aj ich cenu,“ vysvetľuje Cihlář. A vývoj na burzách to potvrdzuje. Hodnota amerického akciového indexu Standard & Poor’s 500, ktorý združuje akcie najväčších firiem v USA, dosiahol tento mesiac historicky najvyššie hodnoty. Podobne je to aj v prípade viac ako storočného indexu Dow Jones.

Príde zhoršenie

Experti však varujú, že príde „schladenie“. Centrálna banka v Amerike totiž už začala postupne privierať kohútiky a cena peňazí pôjde nahor. Investori, napríklad veľké banky, už nebudú mať toľko prostriedkov na „vyháňanie cien akcií“. „Zatiaľ sa však trhy správajú, akoby sa to nedialo. Určite to však príde najneskôr v prvej polovici budúceho roka,“ konštatoval analytik amerického Schaeffer’s Investment Research Joe Bell.


Čítajte viac:

Amerika môže stopnutie stimulov zvládnuť

Hazard padá, zdravie naberá na lesku


Ekonómovia ešte pred pár mesiacmi veštili dramatické prepady v prípade amerických akcií. Stále hovoria o poklese, no ich rétorika sa zmiernila. „Poklesy určite uvidíme, ale asi nebudú také výrazné. Dopomôže k tomu hlavne Európska centrálna banka, ktorá zastúpi tú americkú v, nalievaní‘ likvidity na trh,“ hovorí analytik spoločnosti Next Finance Jiří Cihlář. Do akej miery toto opatrenie pomôže zmierniť predpokladaný prepad amerických akcií, napovie zajtrajšie stretnutie eurobanky. Práve tam má jej šéf Mario Draghi prezradiť detaily o ďalších plánoch, ako hodlá banka uvoľňovať na finančné trhy nové peniaze.

Rekordér Gates

Akokoľvek to s finančnými trhmi dopadne, tento rok je podľa magazínu Forbes najbohatším Američanom Bill Gates. Zakladateľ svetoznámej spoločnosti Microsoft už po 21-krát za sebou obhájil tento post. A to napriek tomu, že oproti vlaňajšku sa jeho majetok zmenšil o viac ako 50 miliónov amerických dolárov. Podarilo sa mu udržať „pohodlný“ náskok pred investičným mágom z Berkshire Hathaway Warrenom Buffettom. Tretí najbohatší Američan Larry Ellison tento rok nemal šancu zabojovať o vyššiu priečku. Musel sa totiž zmieriť s tým, že je oproti vlaňajšku „ľahší“ takmer o pol miliardy dolárov. Pripísal si tak najväčšiu stratu spomedzi desiatky najbohatších Američanov. V elitnej desiatke si najviac zarobil zakladateľ Facebooku Mark Zuckerberg. A to takmer sto miliónov dolárov. Vďaka tomu sa posunul z jedenástej priečky na desiatu.

113 zostalo mimo

Dôkazom, že bohatí Američania sú majetnejší ako v minulosti, je aj to, že medzi miliardármi začína byť tesno. Na to, aby sa tento rok dostal miliardár do rebríčka 400 najbohatších Američanov podľa magazínu Forbes, musel mať na konte viac ako jeden a pol miliardy dolárov. Latka bola nastavená najvyššie od roku 1982, keď magazín spustil zverejňovanie rebríčka. Preto až 113 miliardárov zo Spojených štátov do poradia vôbec nedostalo. Trom štvrtinám miliardárov, ktorí sa dostali do rebríčka, pritom rástla oproti vlaňajšku hodnota ich majetku. Len približne 40 miliardárov muselo strpieť straty. Ostatným sa veľkosť majetku nemenila.

Celkový majetok 400 najbohatších miliardárov v Spojených štátoch atakuje hranicu 2,3 bilióna dolárov. To je napríklad hodnota brazílskej ekonomiky, ktorá má takmer štvrť miliardy ľudí. V porovnaní s tou slovenskou je celkové bohatstvo týchto miliardárov približne 25-násobne väčšie.

01 - Modified: 2006-11-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Rusi chcú podiel v Deutsche Telekom
01 - Modified: 2024-04-25 10:15:35 - Feat.: - Title: Miliardári by podľa ministrov G20 mali platiť dvojpercentnú majetkovú daň 02 - Modified: 2024-01-24 14:50:02 - Feat.: - Title: FOTO Zabudni na luxusné jachty. Prvá superponorka pre miliardárov má bazén, vínnu pivnicu a kino 03 - Modified: 2023-04-22 11:22:54 - Feat.: - Title: Hodnota majetku ruských miliardárov za posledný rok výrazne stúpla, je ich viac ako pred rokom 04 - Modified: 2023-04-05 12:02:05 - Feat.: - Title: Najbohatší magnát v profesionálnom športe? Bývalého šéfa Microsoftu predbehol neznámy Ind 05 - Modified: 2023-03-14 11:32:22 - Feat.: - Title: Vínna pivnica, heliport či sála pre 50-členný orchester. Takto vyzerajú najluxusnejšie jachty na svete
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 05:30