StoryEditor

Kráľ vagónov na Slovensku expanduje. V inom biznise

20.01.2016, 23:00
Reťazec Golem Club z portfólia veľkopodnikateľa Alexeja Beljajeva otvoril v Poprade už deviatu pobočku a chystá sa ďalej rozširovať.

Kým v strojárskom sektore sa veľkopodnikateľovi a kráľovi slovenských vagónov Alexejovi Beljajevovi momentálne príliš nedarí, jeho impérium zastrešené investorskou firmou Optifin Invest rastie v úplne inom sektore. Spoločnosť Fit Premium, prevádzkovateľ fitnessiete Golem Club, totiž otvára jednu novú pobočku za druhou.

Expanzia fitnesu

Najväčšia sieť fitnescentier na Slovensku najnovšie expanduje v Poprade. V obchodnom centre Forum rozbieha už svoje deviate športové a relaxačné centrum. „Progresívny koncept Golem Clubu sa snaží kontinuálne vyhľadávať nové príležitosti rastu. Kľúčovými faktormi pri uvažovaní o nových prevádzkach sú spádová oblasť, jej potenciál, dostupnosť, rozloha priestoru i konkurenčné prostredie,“ hovorí pre HN marketingová šéfka fitnessiete Golem Club Mária Dzureková.

Strojárska časť Optifin Invest z portfólia veľkopodnikateľov Alexeja Beljajeva a Michala Lazara inkasovala prednedávnom ťažký úder. Prakovská zlievareň Railway Casted Components totiž doplatila na ruské sankcie. Končí v konkurze a ostávajú po nej miliónové dlhy.

Straty zo železničného odvetvia sa Beljajev snaží nahrádzať v oblasti fitnesu. Za posledné tri roky spoločnosť Fit Premium otvorila štyri nové prevádzky. Do rozbehu každej z nich investuje státisíce eur. Najbližšia investícia počíta s dobudovaním bazéna a wellness zóny fitnescentra v obchodnej zóne Bory Mall Bratislava.

Značka Golem Club sa prvýkrát objavila v roku 2001 v bratislavskom Auparku a postupne sa rozšírila na celé Slovensko. Na rast firmy Premium Fit dohliada od roku 2010 z pozície konateľky Beljajevova dcéra Alexandra. Za 15 rokov podnikania Premium Fit vyrástol na najväčšieho hráča na trhu, a to nielen v počte pobočiek, ale i veľkosťou podlahovej plochy športovísk, tržbami či registrovanými členmi. V súčasnosti ich je viac ako 100-tisíc, pričom aktívnych je približne 70 percent z nich.

Priemerná mesačná návštevnosť siete po celom Slovensku sa pohybuje okolo čísla 60-tisíc. Mesačne do nej zamieri viac ako 1500 nových klientov. „Dosiahnutie optimálneho počtu členskej základne by znamenalo stagnáciu. Pokiaľ budeme na trhu vidieť priestor, tak sa ho vždy budeme snažiť využiť. Či už otvorením novej prevádzky, alebo rozšírením pôvodných služieb. Vo výhľade a v rokovaniach máme aj nové mestá,“ vraví Dzureková.

S expanziou za hranice sa nateraz nepočíta. A to napriek tomu, že na stole pristálo sieti Golem viacero ponúk z Česka. Slovensko zatiaľ veľké zahraničné reťazce ako Holmes Place alebo Beck Box Club neobjavili. Cestu k nám si však našli americký Contours i česká Expreska. Oba koncepty ponúkajú fitnes pre ženy. Ide o polhodinové lekcie s trénerkou kombinujúce posilňovanie s aeróbnym cvičením. Takmer na každom rohu v Bratislave zase fungujú lowcostové fitká sietí Fit Up! a Fitinn.

Boom zdravého života

Za úspechom siete sa skrýva strategický výber frekventovaných obchodných centier a vlastný obchodný model. Cestou k lákaniu na zdravý životný štýl a cvičenie sa stala i spolupráca s vyše 150 spoločnosťami nielen z oblasti IT a telekomunikačného biznisu. Ich zamestnancom Golem ponúka široké portfólio služieb i v rámci firemných sociálnych programov.

Zdravý životný štýl totiž zažíva výrazný rast. Ľudia na internete čoraz viac vyhľadávajú informácie o rôznych druhoch cvičenia, zdravej strave a o tom, ako žiť aktívnejšie. Rýchlo sa rozrastajúcim tréningovým trendom je aj crossfit. „Je to silové a kondičné cvičenie, ktoré pomáha získať lepšiu kondíciu.

Kombinuje rôzne tréningové metódy a náradie, spevňuje celé telo. Ľudia nedvíhajú činky, ale cvičia akoby s vlastnou váhou,“ hovorí Ivan Jaseňák, majiteľ poľskej spoločnosti Randori, ktorá vyrába pre slovenský a poľský trh crossfitové multifunkčné veže podľa individuálnych požiadaviek zákazníkov.

Pomaly dobiehame Západ

Medzeru na slovenskom trhu so športovými aktivitami sa snaží vyplniť Michal Kostyšák a jeho poradenské centrum v Poprade MK – Športová diagnostika. Pod jednou strechou ponúka pomocou rôznych meracích prístrojov objektívny obraz o výkonnosti a tréningovom progrese športovcov, a to nielen profesionálnych.

Vďaka mobilite meracích zariadení môže navštevovať klientov priamo na ich športoviskách. „V západnej Európe takto fungujú v každom profesionálnom klube. Diagnostikujú sa aj individuálni športovci. Postupne sa tento trend začína objavovať aj u nás. Cieľom je posun k lepším výsledkom a športovej výkonnosti,“ tvrdí Kostyšák.

Súčasťou diagnostiky je preto i efektívnejšie nastavenie tréningu a spracovanie stravovacieho plánu. Športovú diagnostiku u Kostyšáka absolvoval napríklad nádejný slovenský hokejista z tímu KHL Slovan Bratislava Pavol Skalický či ďalší známi profesionálni športovci.

Odborníci odhadujú, že fitnesodbor vygeneroval v Európskej únii za rok 2014 tržby vo výške 25 miliárd eur. V rámci Európy je fitnesjednotkou medzi športmi, predbehol dokonca i futbal.

01 - Modified: 2008-01-14 16:06:00 - Feat.: 0 - Title: Investor zbúral aj poslednú halu Kabla navrhnutú na kultúrnu pamiatku
01 - Modified: 2024-04-23 09:40:17 - Feat.: - Title: Čína investuje v Maďarsku: Miliardové projekty vytvoria 25-tisíc pracovných miest, hlási Szijjártó 02 - Modified: 2024-04-23 14:01:19 - Feat.: - Title: Na Slovensku podniká takmer trikrát viac mužov, ako žien 03 - Modified: 2024-04-22 17:32:51 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Multimiliónový biznis hlinikárov z Ľupče je zachránený. Dlhy majú splatiť najmä vďaka investíciám 04 - Modified: 2024-04-22 09:59:31 - Feat.: - Title: Investičná divízia Svetovej banky plánuje na Ukrajine veľké investície za takmer dve miliardy dolárov 05 - Modified: 2024-04-22 10:00:00 - Feat.: - Title: Kraľuje sociálnym sieťam a láka na extrémne zľavy. Za globálnym úspechom značky Shein sa však skrýva omnoho viac
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 00:36