StoryEditor

Trhy čakajú na čínskeho draka

08.12.2013, 23:00
Západný makrokalendár takmer prázdny, pozornosť sa bude sústrediť na východnú stranu sveta.

Postupne, počas celého druhého decembrového týždňa budeme vidieť hlavne makroekonomické dáta z Číny, Japonska, Austrálie a Nového Zélandu, pričom USA, Veľká Británia a Eurozóna si berú dovolenku. Týždeň začína hneď zostra už v nedeľu. Čínsky drak zverejňuje svoju obchodnú bilanciu na mesačnej báze. Tá v novembri vyšla so saldom 31.1 mld. dolárov a jednalo sa o druhé najvyššie číslo od začiatku roka 2013. Nedeľný výsledok sa však očakáva na 21.3 mld. dolárov a teda takmer s tretinovým poklesom. Investorov bude hlavne zaujímať štruktúra obchodnej bilancie a či sa jednalo o pokles exportu, alebo rast importu, resp. ktorá časť bilancie hrala väčšiu rolu pri celkovom poklese. Výsledok uvidíme v nedeľu (čas nie je zverejnený) a pravdepodobne ovplyvní obchodovanie hlavne na akciových a komoditných trhoch počas noci. Spolu s týmto údajom Čína zverejní aj čísla CPI. Čínska inflácia patrí medzi ostro sledované a od začiatku roka má rastúci charakter. Aktuálne sa medziročná zmena inflácie očakáva na 3 percentách. Nie je to také hrozné, no pokračujúci rast inflácie by mohol tlačiť na PBOC, aby napr. zvýšila povinné minimálne rezervy, tak ako sme to už niekoľko krát videli v uplynulých rokoch. Zaujímavé čísla zverejní aj Japonsko, hlavne bežný účet a finálne HDP. Bežný účet vyšiel v novembri na -0.13 bln. jenov a trh očakáva tento mesiac návrat nad nulu. Negatívny bežný účet je v Japonsku veľkou raritou (vyskytol sa jeden mesiac v roku 2012 a jeden mesiac v roku 2013, predtým sa viac ako 10 rokov pohyboval vo vysokom pluse) a mohol by tlačiť na oslabovanie jenu. V pondelok začína stretnutie Eurogroup a Ecofin, ale na týchto mítingoch sa málokedy niečo vyrieši, takže im neprikladám veľkú dôležitosť.

Utorková noc patrí opäť Číne. Uvidíme čísla priemyselnej produkcie, ktorá stagnuje a drží sa celý rok okolo 10%, podobne tomu bude aj tentoraz. Z Eurozóny uvidíme len prejav Maria Draghiho, ktorý bude vysvetlovať, prečo po jeho slovách vo štvrtok spravilo EURUSD 150 bodov smerom nahor a obchoduje sa na 1.37.

Stred týždňa je na ekonomické údaje totálne prázdny. Vo večerných hodinách zaujme len federálne saldo z USA, to však veľa vzruchu na trhoch nespraví. V noci ale zasadá Reserve Bank of New Zealand. RBNZ už od marca 2011 drží svoju hlavnú sadzbu na úrovni 2.5% a žiadna zmena sa od nej neočakáva. S ohlásením sadzieb príde aj klasický komentár centrálnej banky. Ten by mohol byť skôr neutrálny, pretože NZDUSD sa obchoduje presne tam, kde v marci 2011 a tak to nikomu nemusí vadiť. Nový Zéland je rovnako ako Austrália exportná ekonomika a práve Austrália dopláca na svoju silnú menu. Reserve Bank of Australia preto aj komentuje situáciu s možným výhľadom zníženia sadzieb a že jej vadí silný austrálsky dolár, no na Novom Zélande zatiaľ nič podobné nevidíme. Jastrabí komentár má potenciál poslať kiwi na level 0.84 voči zelenej bankovke.

Dá sa povedať, že týždeň pre investorov končí vo štvrtok. Vtedy konečne uvidíme plný kalendár. Začína v už spomínanej Austrálii dátami nezamestnanosti. Miera nezamestnanosti by mala vzrásť na 5.8% z 5.7% a vytvorených by malo byť 10 300 pracovných miest verzus 1 100 v októbri. Austrálsky dolár bude po vyhlásení volatilný a AUDUSD by mohol po horších výsledkoch preraziť 0.90 smerom nadol. Aj tento level je však pre RBA stále „veľa“ a tak môžeme pokojne vidieť pokračovanie poklesu na austrálskom dolári. Rušno bude aj na švajčiarskom franku, pretože ráno zasadá SNB. Sadzby sa meniť nebudú, no mohli by zaujať komentáre centrálnych bankárov, keďže EURCHF za posledný týždeň výrazne poklesol až na 1.2220 a technicky to vyzerá, že by chcel ísť ešte nižšie. Za tým uvidíme konečne aj zaujímavé americké dáta a to konkrétne maloobchodné tržby, spolu s jadrovými. Pri oboch je konsenzus nastavený na zotrvanie jemne nad nulou: +0.2% resp. +0.6%. Spolu s nimi USA zverejnia aj Unemployment Claims, tu sú však očakávania dosť negatívne, až +321 tisíc, pričom minulý výsledok bol +298 tisíc. Piatok bude nudný a z USA uvidíme len PPI, ktoré majú na obchodovanie malý dopad.  

 

01 - Modified: 2005-10-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Blata žiada od Číňanov náhradu
01 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: „Pažravosť“ investorov po virtuálnej mene rastie. No hrozí jej negatívny ponukový šok a zdraženie 02 - Modified: 2024-04-17 20:14:52 - Feat.: - Title: Do sporu kontrolórov a vodární vstúpil Ústavný súd. Andrassy kauzu vyostril, hovoril o sektárskych praktikách 03 - Modified: 2024-04-11 14:41:18 - Feat.: - Title: Trhy vrátane slovenských ostro reagovali na udalosť v Amerike. Lagardová naznačila nový kurz Európy 04 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Času dlhopisov bránia výkonné akcie 05 - Modified: 2024-04-10 18:00:00 - Feat.: - Title: Akcie sa odtrhli od súvah centrálnych bánk
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 05:23