StoryEditor

Fanatici z Islamského štátu chcú vlastnú menu. Začali raziť zlaté mince

14.11.2014, 11:00
Autor:
dujduj
Islamský štát chce vymaniť moslimov z globálneho ekonomického systému založenom na diabolskej úžere.

Teroristická organizácia Islamský štát si v oblasti Iraku a Sýrie vyhlásila vlastný kalifát. Ten nemá žiadne fungujúce ministerstva,  nie je uznaný jedinou vládou sveta a každý deň čelí leteckým útokom zo strany USA a ich spojencov. Ale nič z toho nezabránilo tejto najlepšie zarábajúcej teroristickej organizácii na svete (rebríček nájdete tu) aby si vytvorila svoju vlastnú menu. 

Zlaté mince

Radikálna teroristická organizácia to uviedla v novom vyhlásení, o ktorom informuje portál CNBC. Chce sa vraj vymaniť z "tyranského finančného systému, ktorý utláča moslimov". 

Hlavným platidlom organizácia budú mince. IS bude raziť sedem mincí. Z toho dve zlaté, tri strieborné a dve medené. Podľa vyhlásenia organizácie ide o rozhodnutie "zasvätené výhradne bohu" a moslimom vraj umožní vymaniť sa z "globálneho ekonomického systému založenom na diabolskej úžere".

Najvyššiu hodnotu bude mať 5 dinárová minca, bude obsahovať 21,25 gramov 21 karátového zlata v hodnote asi 694 dolárov. Najnižšiu hodnotu budem mať 10 flousov a bude obsahovať 10 gramov medi v hodnote asi 7 amerických centov. Ďalšie mince budú strieborné dirhami, ktorých hodnota sa bude pohybovať v rozmedzí 45 centov až 4,50 dolárov a to podľa aktuálnych sadzieb. 

"Kúpna sila týchto peňazí bude úplne závislá na tom, aká bude kúpna sila zlata, striebra a medi," tvrdí Steven H. Hanke, profesor aplikovanej ekonómie na Johns Hopkins University. "Dôležité je zistiť, kde chce IS získať zlato, meď a striebro. Jedinú možnosť vidím zabaviť ho viac krádežou majetku a z vojnovej koristi," dodal profesor.  

Napojenie na banky

Vodca Islamského štátu, ktorého kalifát sa nachádza v časti Sýrie a Iraku, Bakr Bagdádí tvrdí, že IS sa podriadili tiež skupiny v Jemene, Egypte, Líbyi a v Alžírsku. Vyzval k svätej vojne moslimov po celej zemeguli a k zvrhnutiu diktátorských režimov vrátane toho v Saudskej Arábii. 

Výhodou IS je, že v otázkach financovania si počína inak ako napríklad teroristická organizácia Al-Káida. Tá získavala peniaze najmú z externých zdrojov. IS je naopak schopný financovať svoje aktivity sám z ropy, výkupného za rukojemníkov, daní a predaja ukradnutých historických artefaktov. 

Problémom však je to, že takto získanie peniaze sa nedajú jednoducho uložiť v bunkroch pod matrac. Je nutné ich dostať do existujúceho finančného systému. Mnoho expertov sa preto domnieva, že IS má prepojenie s existujúcimi bankami v Arabskom svete. Najmä v Katare a Kuvajte. 
 

Zdroj: Financial Times, CNN

01 - Modified: 2006-12-20 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ateliér Lucie Gavulovej
01 - Modified: 2024-04-21 12:15:00 - Feat.: - Title: V Kábule vybuchla bomba, k útoku sa prihlásil Islamský štát 02 - Modified: 2024-04-19 16:00:00 - Feat.: - Title: Ruskí špióni v sieti Nemcov. Dvaja muži chceli zabrániť v pomoci Ukrajine a plánovali bombové útoky 03 - Modified: 2024-04-19 09:06:58 - Feat.: - Title: Pri útokoch Islamského štátu v Sýrii zomrelo 28 vojakov a provládnych bojovníkov 04 - Modified: 2024-04-09 13:49:38 - Feat.: - Title: Islamský štát hrozí útokmi na štvrťfinále Ligy majstrov. Paríž, Londýn a Madrid posilnili bezpečnosť 05 - Modified: 2024-04-08 20:30:59 - Feat.: - Title: Talianska polícia zatkla tadžického bojovníka Islamského štátu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 11:02