StoryEditor

Ten, čo ovládol internet, no aj tak ostal chudobný

14.01.2016, 23:00
Najpopulárnejšia internetová encyklopédia zhromaždila od roku 2001 takmer 40 miliónov článkov v 280 jazykoch.

„Neviem, pozri si to na Wikipédii.“ To je veta, ktorú už aspoň raz povedala väčšina ľudí s prístupom na web a na ktorej je postavený úspech najväčšej internetovej encyklopédie na svete. Wikipédia ponúka takmer 40 miliónov článkov v 280 jazykoch a hoci sa na jej využívanie kvôli voľnej úprave obsahu pozerá cez prižmúrené oči, faktom je, že patrí medzi najnavštevovanejšie webové stránky na celom svete. Dnes je to presne 15 rokov, čo zadarmo ponúka informácie celému svetu.

Tisíce článkov denne

Wikipédia je internetová encyklopédia s otvoreným obsahom, ktorú možno slobodne upravovať a čítať. Je sponzorovaná neziskovou organizáciou Wikimedia Foundation. Takúto definíciu webovej stránky nájdete na... Wikipédii.

Populárna encyklopédia s voľným prístupom k informáciám, ktorá nepodporuje reklamu, sa od roku 2001 stala jednou z najpopulárnejších na celom svete.

Vznikla ako vedľajší projekt odbornej web-encyklopédie Nupedia, ktorú mohli editovať len odborníci a experti. Veľmi rýchlo však svoju materskú stránku prerástla. Wikipédia sa od Nupedie odčlenila a po roku fungovania už obsahovala 20-tisíc článkov v 18 jazykoch.

Za založením Nupedie a napokon aj samotnej Wikipédie stoja Jimmy Wales a Larry Sanger. Spočiatku bol projekt dotovaný Walesovou komerčnou spoločnosťou Bomis. Wikipédia sa však po čase odčlenila a dnes funguje najmä na súkromných dotáciách od používateľov.

Rýchlo sa rozrástla aj základňa jazykov, v ktorých sú články uverejňované. V súčasnosti je týchto jazykov vyše 280, vrátane slovenčiny. Wikipédia obsahuje takmer 40 miliónov jednotlivých článkov, má vyše 4 tisíc správcov a takmer 60 miliónov používateľov.

Postavenie samotných zakladateľov sa za 15 rokov značne zmenilo. Larry Sanger, ktorý je aj autorom názvu stránky, nesúhlasil so spôsobom editovania článkov a rok po založení z Wikipédie odišiel. Dodnes je jej hlasným kritikom.

Jimmy Wales presunul zodpovednosť za riadenie do rúk nadácie Wikimedia Foundation, naďalej je však editorom článkov.

Chudobný kolega

Napriek celosvetovému úspechu však Wales nikdy nepodľahol lákavým ziskom z reklamy. DenníkNewYork Times ho dokonca nazval jediným známym internetovým podnikateľom, ktorý nie je boháčom. „Je to tak, nie som miliardár. No a? Väčšina ľudí nie je. Pripadá mi hlúpe to vôbec riešiť,“ povedal na svoju obhajobu Wales. Výška jeho majetku sa odhaduje na jeden milión dolárov, čo sú v porovnaní s ostatnými internetovými podnikateľmi ako Larry Page z Googlu, Mark Zuckerberg z Facebooku či Jeff Bezos z Amazonu, drobné.

Stránka pravidelne žiada svojich čitateľov o finančnú podporu, aby mohla naďalej fungovať bez reklamy. „Príjmy im každoročne rastú. Je to vďaka darom, na báze ktorých Wikipédia funguje. Nadácia Wikimedia tak zabezpečuje fungovanie bez reklamy, ktorú považujú za negatívnu pre návštevníkov,“ hovorí Peter Svoreň, analytik Capital Markets.

Výdavky na prevádzku a údržbu technickej stránky sú podľa neho relatívne nízke. „Tvoria iba zlomok výdavkov, okolo šesť percent z celkového rozpočtu 75 miliónov dolárov. Zvyšok sú výdavky na mzdy a rôzne prevádzkové náklady.“

Peniaze majú byť tiež využité na nové zámery. „Máme ciele, ktoré by sme mohli s tými peniazmi dosiahnuť. Napríklad rozšíriť stránky s jazykmi v rozvojových krajinách,“ uvádza Wales. Ten musel už veľakrát čeliť otázke, prečo nenechal Wikipédiu zarábať. Vytrvalo tvrdí, že ak by boli podporovaní reklamou, už by ich nezaujímali nové jazyky, ale počet klikov a témy, ktoré nalákajú inzerciu.

Mužská budúcnosť

Okrem financovania a problému s voľným editovaním musí encyklopédia čeliť aj iným prekážkam. Prvou bolo odhalenie, že jej návštevníci boli kontrolovaní tajnými službami. Wikipédia reagovala šifrovaním obsahu. „Ak sa britská tajná služba na vás pozrie, vidí, že si prezeráte Wikipédiu. Nevidia, aký článok konkrétne. Nie je vecou vlády vedieť, kto si čo číta,“ uviedol Wales.

Tou druhou je, že podľa prieskumov až 85 percent obsahu tvoria muži. Samotný Wales v minulosti priznal, že je to problém, ktorý sa snažia vyriešiť. „Všetci vieme, že muži vedia veľmi autoritatívne hovoriť aj o veciach, o ktorých nič nevedia. Ženy sú trochu uvedomelejšie. Problém je aj to, že samotné editovanie je technologicky náročnejšie a väčšina IT zdatných ľudí sú muži. To je niečo, čo potrebujeme zmeniť,“ konštatuje Wales.

Wikipédia počas svojej histórie čelila aj bohatej kritike. Niektorí stránku obviňujú z utajenej spolupráce s farmaceutickými spoločnosťami a predstaviteľmi komerčných spoločností. Keď Walesa podozrievali, že sa stará o „čistý“ profil kandidátky na prezidentku USA Hillary Clintonovej, spoluzakladateľ Larry Sanger obvinil stránku z propagácie pornografie...

01 - Modified: 2008-01-08 13:24:00 - Feat.: 0 - Title: Matsushita predstavila asi najväčší televízny prijímač na svete
01 - Modified: 2024-04-12 20:19:13 - Feat.: - Title: Sledovanie súkromných rozhovorov vládou je realitou. Americký zákon dáva moc tajným službám 02 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Slnečná búrka, ktorá vyvolá internetovú apokalypsu? Takáto je pravda 03 - Modified: 2024-04-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Výhody a riziká AI a problém s tým, kto bude strážiť strážnikov? Hrozí, že ohlúpneme, tvrdí expert 04 - Modified: 2024-04-04 12:46:28 - Feat.: - Title: Expert na umelú inteligenciu pre HN: Zabudnite, že rozoznáte deepfake od reality. Už teraz je to nemožné 05 - Modified: 2024-03-22 23:00:00 - Feat.: - Title: Digitálne strašiaky a ich obete: Ako sa žije neofobikom?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 13:33