StoryEditor

Svetová ekonomika je ohrozená. Smrteľnou chorobou z USA

16.10.2013, 14:06
Autor:
dujduj
Dôsledky neschválenia dlhového stropu budú podľa šéfa Deutsche Bank Anshu Jaina katastrofálne.

Politici v USA majú už len pár hodín na to, aby schválili navýšenie dlhového stropu. Neúspech rokovaní o zvýšení dlhového stropu USA môže poškodiť nielen Spojené štáty, ale aj globálnu ekonomiku.

Kongres musí schváliť zvýšenie dlhového stropu, ktorý je momentálne na úrovni 16,7 bilióna USD (12,29 bilióna eur), do dnešnej polnoci. Ak sa tak nestane, vláda bude mať následne k dispozícii len 30 miliárd USD. Krajina tak podľa Rozpočtového úradu Kongresu nebude schopná už v období medzi 22. a 31. októbrom splácať záväzky a zároveň si nebude môcť požičať. Krajine tak bude hroziť bankrot.
 

Obama sa krachu neobáva

Prezident Obaja je však presvedčený, že Kongres schváli navýšenie dlhového stropu v stanovenom čase a odvráti tak hroziacu platobnú neschopnosť USA.

"Nikdy sa nestalo, aby Amerika neuhradila svoje záväzky," povedal Obama v rozhovore pre agentúru AP. "Nepredpokladám, že by sme sa teraz do takejto situácie dostali," dodal.

Riaditeľka Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardeová už varovala, že ak Američania dlhový strop včas nezvýšia, výsledkom by mohli byť vážne škody nielen v americkej ekonomike, ale v celom svetovom hospodárstve.

Pred negatívnymi dôsledkami neschopnosti Spojených štátov splácať svoje dlhy cez víkend varovali takisto vedúci predstavitelia troch popredných svetových bánk. Generálny riaditeľ najväčšej nemeckej banky Deutsche Bank Anshu Jain uviedol, že dôsledky by boli "absolútne katastrofálne". "Bola by to veľmi rýchlo sa šíriaci smrteľná choroba," dodal.

Hlavný ekonóm MMF Olivier Blanchard uviedol, že ak Washington nezvýši dlhový strop, povedie to k prudkým škrtom vo vládnych výdavkoch a zrejme to spôsobí výrazné finančné turbulencie. "Môžeme povedať, myslím si, že problém so zvýšením dlhového stropu môže spôsobiť, že terajšie zotavovanie sa zmení na recesiu, ak nie na niečo horšie."

Bankári sú v pohotovosti

Bankári a šéfovia veľkých firiem chcú, aby si politici vo Washingtone uvedomili, aké dôsledky bude mať dlhodobé zastavenie financovania federálnych úradov. A upozornili ich, že ani krátkodobé zastavenie nezostane bez následkov. No ak Kongres včas neschváli zvýšenie tzv. dlhového stropu, ktorý USA dosiahnu 17. októbra, vyvolá otrasy na finančných trhoch, ktoré vážne poškodia nielen americkú, ale aj globálnu ekonomiku.

Pred prípadným defaultom varovali Spojené štáty viacerí politici aj medzinárodné inštitúcie. Podľa komisára Európskej únie pre hospodárske a menové záležitosti Olliho Rehna by bankrot USA mal "dramatické dôsledky" pre celú globálnu ekonomiku. To by ohrozilo aj eurozónu, ktorá sa len v poslednom období začala zotavovať z recesie.

V podobnom duchu sa vyjadrila aj Lagardeová. Podla nej sú na vyriešení zdanlivo vnútropolitického problému závislé finančné trhy na celom svete. USA majú ako emitent rezervnej meny voči zbytku sveta povinnosť poskytnúť záruku istoty, pokiaľ si svoj výsadný status chcú zachovať. "Musíte ctiť svoj podpis a musíte zaistiť konsolidáciu vlastnej ekonomiky, pretože to má vplyv na celý svete," odkázala šéfka MMF americkým politikom.

 

01 - Modified: 2005-07-25 14:22:00 - Feat.: 0 - Title: Vodafone má v súčasnosti viac ako 165 miliónov zákazníkov po celom svete
01 - Modified: 2024-02-02 09:00:00 - Feat.: - Title: Domáce DNA testy pred pár rokmi pobláznili svet. Niekdajší biotechnologický miláčik sa teraz potápa a krachuje 02 - Modified: 2024-01-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Čo v praxi znamená zastavenie financovania americkej vlády (analýza) 03 - Modified: 2023-10-18 13:21:28 - Feat.: - Title: Súd v Moskve vyhlásil ruskú súčasť Googlu za zbankrotovaný podnik 04 - Modified: 2023-06-27 12:45:39 - Feat.: - Title: Eufória z umelej inteligencie opadáva, so ziskami víťazov už prišli aj prvé krachy 05 - Modified: 2023-06-03 18:12:51 - Feat.: - Title: Biden podpísal zákon o pozastavení platnosti dlhového stropu, zachránil USA pred platobnou neschopnosťou
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 12:21