StoryEditor

Lehman Brothers straší aj zo záhrobia. Chce peniaze

16.05.2013, 00:00
Neuplynulo ani päť rokov, čo americká banka svojim pádom odštartovala celosvetovú krízu.

Neuplynulo ešte ani päť rokov, čo americká banka Lehman Brothers svojím pádom odštartovala celosvetovú krízu, a už straší zo záhrobia. Motívom nie je nič iné, ako peniaze, ktoré chce opäť od svojich niekdajších klientov získať. Teraz však ako odškodné.

Kalifornský inštitút Buck Institute, ktorý sa zaoberá výskumom starnutia pleti, napríklad takto pred niekoľkými rokmi uzatvoril v Lehman Brothers takzvaný swapový kontrakt. Ten mal firmu ochrániť pred kolísaním úrokových sadzieb na trhu, a tak znížiť náklady na financovanie spoločnosti. Inštitút sa však rozhodol túto zmluvu krátko pred bankrotom banky v roku 2008 zrušiť. A to aj za cenu pokuty vo výške dvoch miliónov dolárov.

Dnes Lehman inštitút straší zo záhrobia cez konkurzných správcov.

Tí sa rozhodli ísť po bývalých klientoch a pýtať odškodné za zrušenie takýchto zmlúv. Napríklad inštitút má zaplatiť 12,1 milióna dolárov, čo je asi suma, ktorá by pokryla polročné náklady na výskum Alzeheimerovej a Parkinsonovej choroby.

Zmluvy o derivátových produktoch však zrušili pred krachom banky viaceré spoločnosti, vrátane viacerých penzijných či hedžových fondov, nemocníc, výskumných ústavov, miest aj obcí.

Všetky tieto spoločnosti využívali swapové kontrakty na to, aby sa chránili pred výkyvom úrokových sadzieb na trhu. Najmä v rokoch 2003 až 2007, kedy Federálny rezervný fond zvyšoval úrokové sadzby.

Tieto produkty boli podľa analytika X-Trade Brokers Kamila Borosa zaujímavé pre ekonomické subjekty, ktoré vydávajú dlhopisy s pohyblivou úrokovou mierou.

„Pokiaľ by úročenie v ekonomike vzrástlo, tak by sa im náklady na obsluhu dlhu predražili. Prostredníctvom úrokových swapov môžu s určitou prirážkou tento svoj variabilný úrok vymeniť za fixný, pričom riziko súvisiace s variabilným úročením preberá protistrana, teda banka,“ vysvetľuje Boros.

Aj muške aj univerzity
Medzi spoločnosťami, ktoré teraz konkurzní správcovia banky naháňajú, je napríklad bostonská univerzita Simons College, či prevádzkovateľ komunity pre dôchodcov Havenwood-Heritage Heights, ale aj banka Federal Home Loan Bank of Cincinnati.

Konkurzní správcovia tvrdia, že Lehman bol zrušením derivátových zmlúv poškodený. „Konkurzným správcom je jedno, po kom pôjdu. Majú za úlohu maximalizovať prostriedky od veriteľov. I pokiaľ by to bola Matka Tereza, tak by šli po nej,“ povedal pre Bloomberg Chip Bowlese, právnik špecializujúci sa na bankrotové právo.

Motívom sú peniaze
Inštitúcie sa však bránia a ďalšie peniaze odmietajú skrachovanej banke zaplatiť. „Náš právny zástupca aj naďalej zastáva názor, že sme správne ukončili swapovú zmluvu s Lehmanom už v roku 2009,“ cituje agentúra Bloomberg Havenwood-Heritage Heights vo svojej výročnej správe.

Podľa analytikov však za takýmto dodatočným vyberaním peňazí možno hľadať aj iné dôvody. Banka je totiž po krachu svojím veriteľom dlžná viac ako bilión dolárov. „Úlohou konkurzných správcov je získať čo najviac prostriedkov pre vyplatenie veriteľov, a tak hľadajú rôzne možnosti, kde ich získať,“ dodáva Boros.

01 - Modified: 2005-05-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Rekordér Agassi vypadol v prvom kole
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 16:16