StoryEditor

Nacistom pri krádeži nášho zlata pomáhali aj Briti

31.07.2013, 10:34
Autor:
adpadp
Zlato v hodnote 5,6 milióna libier ukradli z Československa nacisti, Briti ho skrývali v podzemí.

V roku 1939 nacisti z Československa ukradli zlato v hodnote 5,6 milióna libier. Pri jeho rozpredaji im údajne pomáhala aj britská centrálna banka. Vyplýva to z dokumentov, ktoré hovoria o aktivitách britskej banky počas trvania druhej svetovej vojny, uvádza portál Financial Times.

Nacisti mali zlato uložené v Banke pre medzinárodné vysporiadanie v Bazileji, ktorej predsedala práve britská Bank of England. Zlato tam bolo presunuté z Národnej banky československej a britská vláda celý majetok zmrazila. Nacisti kradnuté zlato používali na financovanie svojich vojnových operácií.

Po vojne sa však vina zvaľovala len na Banku pre medzinárodné vysporiadanie a nikto si neuvedomoval úlohu Britov, ktorá bola pri predaji kradnutého zlata kľúčová. Väčšina zlata totiž bola uložená v podzemných sejfoch v londýnskej banke. Informácia o napomáhaní pri obrovskej krádeži sa prevalila v máji 1939, po čom banka zlato v mene nacistov predala.

Prvého júna 1939 bola uskutočnená transakcia, prostredníctvom ktorej bolo predané zlato v hodnote 440 tisíc libier a do New Yorku bolo loďou poslané ďalšie zlato v hodnote 420 tisíc libier. Podľa zverejnených dokumentov išlo práve o ulúpené zlato, uvádza ďalej Financial Times.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 11:00