StoryEditor

Achmetov. Muž, ktorý má na výplatnej páske aj Janukovyča

25.02.2014, 08:52
Rinat Achmetov je najbohatší muž na Ukrajine. Jeho majetok je podľa magazínu Forbes vyše pätnásť miliárd dolárov.

Je najbohatším mužom na Ukrajine, „šéfom doneckej mafie“, poslancom Strany regiónov a tiež oligarchom, ktorý má na výplatnej páske Viktora Janukovyča. Alebo aj nie.

Všetko, čo svet vie o Rinatovi Achmetovovi, sa dozvedel len z počutia. Je totiž dokonalým prototypom sivej eminencie. Je tým, kto ťahá za nitky, no svetlám reflektorov sa vyhýba.

To, že má majetok 15,4 miliardy amerických dolárov a že je najbohatším mužom na Ukrajine, sa uvádza ako fakt iba preto, lebo to napísal magazín Forbes. Všetko, čo sa okolo Rinata Achmetova udeje, sú iba dohady. Aspoň čo sa týka jeho pôsobenia v politike.

Uhľobarón
Rinat Achmetov je však v prvom rade podnikateľ a najbohatší človek na Ukrajine. Magazín Forbes ho umiestnil na 39. miesto v rebríčku najbohatších ľudí na svete. Ovláda oceliarsky gigant Metinvest, o ktorom sa nedávno špekulovalo ako o záujemcovi o východoslovenské oceliarne U.S. Steel.

Kľúčový je preňho holding System Capital Management, ktorý ovláda obrovské množstvo priemyselných podnikov aj finančných spoločností,“ vysvetľuje pre HN odborník na Ukrajinu a Rusko z Institute of internationalrelations Petr Kratochvíl.

Achmetov pochádza z robotníckej a baníckej rodiny, takže mal k uhliu vždy blízko. Oblasť Donecka, kde si údajne stále udržiava veľmi veľký vplyv, je navyše bohatá na nerastné zdroje. Achmetov zarobil najmä na ťažbe a predaji uhlia a železnej rudy.

Ukrajinský Berlusconi
Ukrajinské médiá ho volajú „ukrajinský Berlusconi“ kvôli kariére v oceliarskom biznise a jeho prepojeniu s politikou. Pred šiestimi rokmi zasadol do parlamentu za Stranu regiónov vtedajšieho premiéra Viktora Janukovyča.

Jeho úloha v strane je zdanlivo nepodstatná, no podľa svetových médií je Achmetov de facto hlavným pánom strany. „Považujú ho za hlavného sponzora. Ako poslanec prakticky vôbec nepôsobí, na hlasovaniach sa nezúčastňuje,“ vysvetľuje Petr Kratochvíl. Prepojenie vládnej strany s mafiou potvrdila aj uniknutá správa veľvyslanca v Kyjeve, ktorá sa zjavila na serveri WikiLeaks.

Strana regiónov je dlhodobo útočiskom doneckej mafie a oligarchov,“ cituje server amerického veľvyslanca Johna Herbsta.
Jeho bývalého šéfa, ktorým bol Achat Bragin, úkladne zavraždili a Achmetov prevzal jeho rozsiahle finančné impérium. Dokumenty ministerstva vnútra ho označujú za oficiálnu hlavu miestnej mafie,“ hovorí analytik. Achmetov je majiteľom futbalového klubu Šachtar Doneck a hrá na štadióne, ktorý postavil za 300 miliónov eur. Jeho pôvodný majiteľ Achat Bragin zahynul pri bombovom útoku.

Rozvod s Janukovyčom
Keď na Ukrajine vypukli protesty, Achmetov sa prezidentovi krajiny Viktorovi Janukovyčovi obrátil chrbtom. Dal dokonca vypratať jednu zo svojich budov v Kyjeve, aby v nej mohol ubytovať novinárov, ktorí o protestoch informovali. Odborníci si myslia, že ak Achmetov prestane Janukovyča podporovať, je s ním koniec.

Je to doslova tektonický zlom. Janukovyčovi sa teraz zavreli dvere aj do Európy, aj do Ruska,“ hovorí pre HN zástupca riaditeľa Ústavu medzinárodných vzťahov Michal Kořan. Predpovede sa naplnili a Janukovyč skončil ako prezident, predseda strany a aj ako politik. Bez Achmetova za chrbtom totiž neznamená nič. Teda, samozrejme, údajne.

01 - Modified: 2006-02-05 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Úvery na zatepľovanie za jedno percento
01 - Modified: 2024-04-23 19:28:55 - Feat.: - Title: Ukrajinská polícia oznámila zadržanie šiestich Čechov pre podvod 02 - Modified: 2024-04-23 17:36:05 - Feat.: - Title: Mnohé krajiny Európskej únie sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu. Zbrane si chcú nechať 03 - Modified: 2024-04-23 15:16:10 - Feat.: - Title: Slovenskí europoslanci chcú rovnováhu pri obchode s agrokomoditami z Ukrajiny. Majú platiť prísne pravidlá 04 - Modified: 2024-04-23 16:48:10 - Feat.: - Title: Slovákom nie je osud Ukrajiny ľahostajný. Na muníciu vyzbierali 3,5 milióna eur, suma stále rastie 05 - Modified: 2024-04-23 11:33:18 - Feat.: - Title: Európsky parlament schválil predĺženie voľného obchodu s Ukrajinou. Budú však platiť isté obmedzenia
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 00:21