StoryEditor

Gréci ponúkajú EÚ kompromis. Škrtnú len tretinu reforiem

10.02.2015, 09:20
Autor:
iDnes.cziDnes.cz

Grécko v najbližších dňoch čaká rokovanie s eurozónou. Minister financií Janis Varufakis verí, že v stredu na mimoriadnom zasadnutí ministrov financií krajín platiacich eurom, dospeje jeho krajina ku kompromisu. Grécko je vraj ochotné zachovať asi 70 percent z reforiem požadovaných na základe končiaceho medzinárodného záchranného programu, ak mu bude zvyšok odpustený.

Vlk sa nažerie, ale koza ostane celá

Varufakis zdôraznil, že tento záväzok je platný "od okamihu, keď 30 percent z reforiem, ktoré považuje grécka strana za úplne neprijateľné, bude pozastavené alebo zrušené". Minister v pondelok predstavil finančné programové ciele vlády pred utorkovom hlasovaním o dôvere.

Štrukturálne reformy sprevádzané tvrdými úspornými opatreniami, ktoré znížili životnú úroveň väčšiny obyvateľstva, si vymohla trojica veriteľov - Európska komisia, Európska centrálna banka (ECB) a Medzinárodný menový fond (MMF) - výmenou za úvery zachraňujúce od roku 2010 krajinu pred štátnym bankrotom.

"Toxický elixír"

Varufakis zároveň skritizoval doterajšiu politiku Európskej únie v boji proti úverovej kríze a najmä ECB, ktorá vraj totálne zlyhala v úlohe, ktorým podľa neho bolo obmedzenie inflácie.

"V prípade, že by ten liek bol horký, ale účinný, súhlasili by sme s tým, aby sme ho vypili," povedal minister. Podľa neho "je to ale toxický elixír". "A stále chcú, aby sme ho vypili," dodal. "Bolo nevyhnutné, aby niekto konečne povedal, nie ', a spadlo to na malej Grécko," podotkol Varufakis podľa AFP.

Grécky minister financií vyjadril názor, že plán, ktorý teraz navrhuje Grécko, umožní preklenúť rozpor medzi plnením "európskych pravidiel" a "mandátom, ktorý ľavicovej strane SYRIZA víťazstvom v januárových voľbách zverili grécki voliči.

Konečne kompromis

Alexis Tsipras v nedeľu v parlamente označil medzinárodný záchranný program pre Grécko za chybu a potvrdil tiež, že jeho krajina predĺženie programu odmieta. Vláda chce namiesto toho s medzinárodnými veriteľmi do konca februára uzavrieť prechodnú dohodu, ktorá by Grécku umožnila prekonať obdobie potrebné na rokovanie nových podmienok riešení gréckeho štátneho dlhu.

Grécke médiá špekulujú, že má ísť o akýsi kompromis medzi požiadavkami veriteľov, aby Grécko záchranný program predĺžilo, a požiadavky Atén, ktoré hovoria o preklenovacie dohode. Nový program by potom Grécko chcelo odštartovať od 1. septembra.

01 - Modified: 2007-03-11 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Podnikateľky? Sú v móde
01 - Modified: 2021-12-29 11:39:49 - Feat.: - Title: Potápačom v Grécku sa naskytol zaujímavý objav. Pochádza z druhej svetovej vojny 02 - Modified: 2021-08-07 11:01:38 - Feat.: - Title: Slovensko poskytne pomoc Grécku pri hasení požiaru. Úrady nariadili evakuáciu 03 - Modified: 2021-08-07 10:46:35 - Feat.: - Title: Slovenskí hasiči pomôžu Grékom v boji s ničivými požiarmi 04 - Modified: 2021-07-26 12:24:33 - Feat.: - Title: Krajina sa pripravuje na extrémne horúčavy. Teploty sa vyšplhajú až na 40 stupňov 05 - Modified: 2021-07-17 13:23:07 - Feat.: - Title: Pre koronavírus im zakázali hudbu. Tento ostrov zavádza prísne nariadenia z dôvodu nárastu prípadov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 05:23