StoryEditor

Tsipras môže byť spokojný. Dostane peniaze a vyrovnal dlh voči Eurobanke

20.08.2015, 14:51
Autor:
TASRTASR

Európska komisia v stredu večer podpísala s Gréckom memorandum o porozumení na účely nového podporného programu stability. Európsky mechanizmus pre stabilitu (EMS) uvoľní počas nasledujúcich troch rokov 86 miliárd eur v podobe úverov. Za predpokladu, že grécka vláda vykoná reformy zamerané na riešenie hlavných hospodárskych a sociálnych výziev vymedzených v memorande.

Komisia v dnešnej správe pre médiá uviedla, že program, ktorý si vyžiadal mesiace intenzívnych rokovaní, pomôže odstrániť neistotu, stabilizovať hospodársku a finančnú situáciu a pomôže Aténam obnoviť udržateľný rast založený na zdravých verejných financiách, posilnenej konkurencieschopnosti, fungujúcom finančnom sektore, tvorbe pracovných miest a sociálnej súdržnosti.

Uvoľňovanie prostriedkov bude závisieť od toho, ako bude napredovať plnenie záväzkov. To bude monitorovať EK v spolupráci s Európskou centrálnou bankou (ECB) a ak to bude možné, aj za účasti Medzinárodného menového fondu (MMF).

Podpredseda EK pre euro a sociálny dialóg Valdis Dombrovskis upozornil, že pomocou tohto programu majú grécke orgány príležitosť obnoviť vzájomnú dôveru, finančnú stabilitu a sebadôveru, čo sú predpoklady opätovného rastu gréckeho hospodárstva.

"Teraz je dôležité dohodnuté reformy rýchlo zaviesť. Grécku to umožní obnoviť konkurencieschopnosť a zabezpečiť hospodársky rast," skonštatoval Dombrovskis.

Eurokomisár zodpovedný za hospodárske a finančné záležitosti, dane a clá Pierre Moscovici dodal, že uzavretie tohto programu je dobrá správa pre Grécko, ako aj pre celú EÚ, lebo sa vytvárajú podmienky na väčší rast, stabilitu, investície a pracovné miesta.

Zároveň dnes grécke ministerstvo financií potvrdilo, že Európskej centrálnej banke dnes vyplatilo celkovo asi 3,4 miliardy eur, čo predstavuje istinu dlhu aj úroky. O uhradení platby informovalo pár hodín potom, ako získalo v rámci prvej tranže tretieho záchranného programu 13 miliárd eur, ktoré boli určené na riešenie urgentných záväzkov. Informovala o tom agentúra DPA.

Prípadné neuhradenie dlhu voči ECB by mohlo viesť k rýchlemu bankrotu krajiny, keďže grécke banky sú závislé od núdzových úverov ECB.

Spomínaných 13 miliárd eur je súčasťou prvej tranže tretieho záchranného programu, ktorého celkový objem dosahuje 86 miliárd eur. Prvá tranža predstavuje 26 miliárd eur.

Po dnešnom uvoľnení 13 miliárd eur by Grécko malo dostať do konca novembra ďalšie 3 miliardy eur, no len v prípade plnenia prisľúbených reforiem. Zostávajúcich 10 miliárd eur by sa malo použiť na stabilizáciu gréckeho bankového sektora, ktorý poškodilo zavedenie kapitálových kontrol koncom júna tohto roka.

01 - Modified: 2007-08-27 13:49:00 - Feat.: 0 - Title: OTP Banka uvažuje nad kúpou ďalšej slovenskej banky
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-18 14:30:51 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 03 - Modified: 2024-03-27 17:40:57 - Feat.: - Title: Španielsko zhodilo z lietadiel nad Pásmom Gazy 26 ton humanitárnej pomoci 04 - Modified: 2024-03-21 12:56:57 - Feat.: - Title: Jednorodičia majú špecifické problémy a treba im pomáhať adresne. Zákon ich prehliada, tvrdí PS 05 - Modified: 2024-03-12 13:23:00 - Feat.: - Title: Trump sľubuje stop pomoci Kyjevu, Biden v nej bude pokračovať. Rozdelí Európu a Ameriku vojna na Ukrajine?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 07:16