StoryEditor

Sadzby v USA čaká turbulentný záver roka, väčšina členov Fedu zvažuje ich zvýšenie

19.11.2015, 10:41
Autor:
FinWeb.skFinWeb.sk

Väčšina členov menového výboru americkej centrálnej banky (Fed) sa na svojom poslednom zasadnutí koncom októbra postavila za prípadné zvýšenie úrokových sadzieb na nasledujúcej schôdzi v decembri. Centrálni bankári ale diskutovali aj o známkach toho, či dlhodobý potenciál ekonomiky Spojených štátov trvalo neklesol. Vyplýva to zo zápisnice z októbrového zasadnutia výboru.

Fed nechal v októbri základnú úrokovú sadzbu bez zmeny na rekordnom minime, na ktorom je od finančnej krízy z pred siedmych rokov. Jej menový výbor ale nechal otvorené dvere pre zvýšenie úrokov ešte v tomto roku, keď sa vtedy nezmienil o riziku nepriaznivého ekonomického a finančného vývoja vo svete na domácu ekonomiku.

"Väčšina" účastníkov sa na zasadnutí 27. a 28. októbra domnievala, že podmienky pre zvýšenie sadzieb zo súčasných rekordných miním by mohli byť splnené do ďalšieho zasadnutia menového výboru, ktoré bude v polovici decembra, ukázal to včerajší zápis. Padlo teda rozhodnutie, že vo vyhlásení vydanom bezprostredne po skončení zasadnutia sa Fed k prípadnému decembrovému zvýšeniu vysloví neobvykle priamo. Obavy z príliš vysokého očakávania, ktoré by takáto formulácia mohla vyvolať, malo vraj len "niekoľko" členov Fedu.

Fed od decembra 2008 drží svoju základnú úrokovú sadzbu na rekordne nízkej úrovni nula až 0,25 percenta a donedávna podporoval ekonomiku rozsiahlymi nákupmi dlhopisov a ďalších aktív. Vlani ale program týchto nákupov ukončil a od tej doby naznačuje, že sa blíži prvé zvýšenie úrokových sadzieb od roku 2006. Podmieňuje to ale ďalším zlepšovaním trhu práce a jasnými známkami zvyšovania terajšej nízkej inflácie.

"Americký finančný systém zrejme ustál turbulenciu na svetových finančných trhoch bez akejkoľvek známky systémového tlaku," stojí v októbrovom zápise. V lete a na začiatku jesene členov Fedu znervóznila kolísavosť na amerických trhoch a výpredaj na trhoch v Číne.

Predstavitelia Fedu ale v októbri diskutovali tiež o dlhodobom potenciáli americkej ekonomiky. Debata sa točila okolo takzvanej neutrálnej reálnej úrokovej miery, ktorá je očistená o infláciu a ktorá by zodpovedala plnej zamestnanosti a dvojpercentnému inflačnému cieľu Fedu. Tento ukazovateľ podľa odhadov analytikov Fedu klesol počas krízy do záporných hodnôt. Od tej doby sa síce trochu zotavil, aj tak ale v poslednej dobe zostáva blízko nuly. Činitelia Fedu debatovali podľa agentúry Bloomberg o možnosti, že táto krátkodobá sadzba pravdepodobne zostane pod úrovňami, ktoré boli normálne počas predchádzajúcich cyklov expanzie. Tlak na rast ekonomiky a sadzieb vytvára tiež nízky rast produktivity práce a starnúcej populácie, uviedli tiež analytici Fedu.

Článok bol zverejnený na webe patria.cz

01 - Modified: 2007-11-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Čínski archeológovia objavili starobylé hrobky
01 - Modified: 2024-04-22 11:04:49 - Feat.: - Title: Špekulanti na Wall Street si uvedomili, čo bude nasledovať​ 02 - Modified: 2024-04-21 09:45:00 - Feat.: - Title: Analýza: Blíži sa deň zúčtovania s dolárom a Amerikou 03 - Modified: 2024-04-18 14:31:27 - Feat.: - Title: Fed k redukcii úrokov pristúpi, netreba sa však ponáhľať, povedala prezidentka Federálnej rezervnej banky 04 - Modified: 2024-04-18 08:22:28 - Feat.: - Title: Zbohom plánom na lacnejšie doláre aj dočasnosti cenových tlakov 05 - Modified: 2024-04-15 12:18:53 - Feat.: - Title: Žiadne uvoľnenie a korekcia?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 15:20