StoryEditor

Slovnaft stratil záujem o Slovenské elektrárne, v hre je už len Křetinský s Tkáčom

20.10.2015, 10:02
Autor:
SITASITA
Bratislavská rafinéria Slovnaft, ktorú ovláda maďarská skupina MOL, odstupuje z boja o predávaný 66-percentný podiel Slovenských elektrární.

Slovnaft sa uchádzal o majoritný podiel slovenského dominantného výrobcu elektriny spoločne s maďarskou skupinou MVM. "V súčasnosti s Enelom už nekomunikujeme," uviedol pre portál vEnergetike.sk predseda predstavenstva Slovnaftu Oszkár Világi. Potvrdil tak vyjadrenia výkonného riaditeľa MOL Magyarország Sándora Fasimona pre portál origo.hu.

Slovnaft uviedol, že predávajúci, teda talianska spoločnosť Enel, prestal poskytovať informácie o celkovom procese dostavby tretieho a štvrtého bloku Atómovej elektrárne Mochovce. "Naše konzorcium malo seriózny záujem o kúpu celého podielu a bolo ochotné diskutovať aj o posilnení pozície štátu. Naším cieľom bolo podporiť dostavbu 3. a 4. bloku v Mochovciach, prípadne sa aj podieľať na dokončení aj finančne aj odbornými vedomosťami vzhľadom na skúsenosti MVM v oblasti jadrovej energetiky. Ako jediný z uchádzačov sme tento náš zámer viackrát zdôrazňovali. Po hlbšom oboznámení sa so situáciou však musím konštatovať, že práve v dokončení elektrární vidíme ekonomické riziká," konštatoval Világi s tým, že konzorcium Slovnaf – MVM chcelo so Slovenskými elektrárňami vybudovať silného regionálneho hráča.

Výkonný riaditeľ MOL Magyarország Sándor Fasimon v rozhovore pre portál origo.hu uviedol: "V týchto dňoch sme informovali Enel, že konzorcium Slovnaft a MVM na základe toho, čo oznámilo v minulosti, nebude ďalej pokračovať v procese kúpy 66-percentného podielu Enelu v Slovenských elektrárňach. Obe spoločnosti ako regionálne významní strategickí investori sú otvorené preskúmaniu ďalších obchodných možností".

Enel v súčasnosti stále exkluzívne rokuje o predaji 66-percentného podielu Slovenských elektrární s českým Energetickým a průmyslovým holdingom (EPH), ktorý vlastnia český podnikateľ Daniel Křetinský, slovenský Patrik Tkáč a finančná skupina J&T. Rokovania už prebiehajú druhý mesiac. Ani Enel, ani EPH nateraz nechceli rokovania o predaji elektrární komentovať.

Po odstúpení konzorcia Slovnaft - MVM tak zostal EPH pravdepodobne v boji o elektrárne sám. Enel totiž nechcel komentovať, či svoju ponuku poslala Čínska národná jadrová spoločnosť (CNNC), ktorá fyzicky mapovala situáciu v samotných Slovenských elektrárňach a oficiálne uvažovala nad ich kúpou. Taktiež sa nikdy nepotvrdili medializované informácie o záujme fínskej spoločnosti Fortum. Zatiaľ nie je známe ani stanovisko štátu, ktorý vlastní 34-percentný podiel v elektrárňach. V súčasnosti sa pracuje na analýzach, ktoré majú posúdiť možnosti navýšenia majetkovej účasti Slovenska v Slovenských elektrárňach.

Enel očakáva, že do konca roku predá približne polovicu svojho 66-percentného podielu v Slovenských elektrárňach. Predaj sa tak uskutoční v dvoch fázach. Ako prednedávnom informoval šéf Enelu Francesco Starace, predaj akcií v prvom kroku bude vo výške od 30 percent do 33 percent. Starace zároveň doplnil, že zvyšné akcie Enel predá po dostavbe dvoch nových reaktorov v atómovej elektrárni

Spoločnosť Slovenské elektrárne je najväčším výrobcom elektriny na Slovensku. V apríli 2006 sa jej hlavným akcionárom stala spoločnosť Enel so 66-percentným podielom. Zvyšných 34 percent akcií vlastní Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky. Na kúpu slovenského výrobcu elektriny vynaložil Enel pred deviatimi rokmi necelých 840 miliónov eur. Spoločnosť Slovenské elektrárne disponuje vyše päťtisíc megawattmi inštalovaného výkonu.

01 - Modified: 2007-10-17 14:06:21 - Feat.: 0 - Title: Ministerstvo trvá na 150 km diaľnic cez PPP projekty
01 - Modified: 2024-04-16 17:30:00 - Feat.: - Title: Palivo budúcnosti: Viac energie vložíte, ako získate. No Slovensko má s ním aj tak veľké plány (Brífing HN) 02 - Modified: 2024-04-12 08:46:42 - Feat.: - Title: Maďari s vodíkom predbehli Sulíka. Revolučnú linku chcú vybudovať aj v bratislavskom Slovnafte (reportáž HN) 03 - Modified: 2024-03-28 09:04:10 - Feat.: - Title: Odchod z práce ako nový národný šport? Firmám miznú stovky ľudí, hlavný dôvod je tento 04 - Modified: 2024-03-20 11:15:36 - Feat.: - Title: Udalosti v Amerike a Rusku sa prejavili na slovenských pumpách. Benzín prelomil niekoľkomesačné maximum 05 - Modified: 2024-03-05 18:30:00 - Feat.: - Title: Tankovať všade inde, len nie na Slovensku? Nízke platy a vysoké ceny, sme horší ako Rakúšania (Brífing HN)
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 23:18