StoryEditor

Kórea si obľúbila Česko, chce tam investovať miliardy

05.12.2015, 16:14
Autor:
TASRTASR

Kórejčania patria v Česku k najaktívnejším investorom. Juhokórejská prezidentka Pak Kun-hje navštívila v uplynulých dňoch Prahu práve za účelom prehĺbenia ekonomickej spolupráce. Kórejské firmy majú záujem podieľať sa napríklad na dostavbách českých jadrových elektrární. Informoval o tom portál idnes.cz.

Juhokórejskí investori majú Česko a spolu s ním aj ďalšie krajiny v strednej Európe čoraz radšej. Investovali tu už vyše štyri miliardy USD (3,67 miliardy eur), teda zhruba päťkrát viac než v Nemecku.

"Vplyv Kórejskej republiky na českú aj slovenskú ekonomiku rastie. Mierne zveličene môžeme povedať, že ak by existovalo Československo, nemáme dnes v Európe v tomto ohľade konkurenta," uviedol Karel Havlíček, šéf českej Asociácie malých a stredných podnikov. Tá spolu s Komerčnou bankou zmapovala investičné aktivity Kórejčanov v Česku a vo svete.

Slováci dokázali v uplynulých rokoch prilákať ešte viac kórejských investícií než Česi - takmer za 5,5 miliardy USD. Za veľké peniaze nakupovali Kórejčania aj v zostávajúcich dvoch krajinách V4, v Poľsku za 3,4 miliardy USD a v Maďarsku minuli 2,5 miliardy USD.

Z analýzy vyplýva, že 19 kórejských firiem doteraz rozbehlo v Česku celkove 29 investičných projektov, v ktorých má nájsť prácu vyše 17-tisíc ľudí.

Kórejčania sa pritom v Česku angažujú výrazne viac než ich veľkí ázijskí rivali. Na všetkých zahraničných investíciách v ČE sa podieľajú takmer štyrmi percentami. To je desaťkrát viac ako čínski investori a zhruba päťkrát viac než Japonci. Na porovnanie - nemecké investície dosahujú podiel 22 % a americké necelých šesť percent.

Zatiaľ sa kórejské podniky v Česku zaujímali takmer výhradne o automobilový priemysel. Prekvapivo malý je v ČR investičný apetít kórejských výrobcov elektroniky, čo je z pohľadu počtu realizovaných projektov najvýznamnejšia juhokórejská investičná aktivita vo svete.

Aj keď investície v automobilovom sektore zostanú pre Juhokórejčanov zrejme dlho kľúčové, ich záujem sa presúva mimo neho. Podľa informácií MF DNES by radi investovali do vyspelejších technológií, nanotechnológií či zdravotníckej techniky. A ako uviedol šéf štátnej agentúry CzechInvest Karel Kučera, chcú čoraz viac spolupracovať na úrovni malých a stredných firiem. Tým by sa vlastne Česko priblížilo Nemecku. Aj keď investovaná suma je tam päťkrát nižšia, Kórejčania v najväčšej európskej ekonomike rozbehli trikrát viac projektov. Inými slovami, sústredili sa skôr na menšie investície. Snahu o veľké projekty v Česku podporovali štedré investičné stimuly, ktoré však v budúcnosti môžu skončiť. Kórejčania väčšinou prišli za asistencie CzechInvestu.

Až na jednu výnimku. Kórejčania sa totiž v poslednom čase točia okolo pripravovanej najväčšej plánovanej súťaže v Česku, teda výstavby nových jadrových blokov za stovky miliárd korún - či už vyrastú podľa pôvodného plánu dva nové v Temelíne, či podľa novších zámerov po jednom u oboch českých atómových elektrární.

Na prvom, zrušenom tendri sa ani nezúčastnili, v posledných rokoch však Kórejčania už pri niekoľkých príležitostiach spomenuli, že by do prípadného ďalšieho súboja o nové reaktory vyslali svoju štátnu spoločnosť KEPCO.

Juhokórejská prezidentka navštívila v minulých dňoch Prahu. Stretla sa s prezidentom Milošom Zemanom aj premiérom Bohuslavom Sobotkom a zúčastnila sa na samite premiérov Vyšehradskej štvorky. Spolu s premiérom Sobotkom tiež podpísala dvojročný akčný plán, ktorý spočíva v spolupráci v oblastiach priemyslu, kultúry a tiež politiky a bezpečnosti. Po stredajšom stretnutí hláv oboch štátov Pan Kun-hje potvrdila záujem kórejských firiem podieľať sa na dostavbe nových blokov jadrových elektrární Temelín a Dukovany. Veľký potenciál obe strany vidia tiež v prehĺbení spolupráce v oblasti aplikovaného výskumu a využitia nanotechnológií a biotechnológií.

(1 EUR = 1,0902 USD)

 

 

12 lom gl

 

01 - Modified: 2007-11-28 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Divadlo žije !
01 - Modified: 2024-04-19 16:05:21 - Feat.: - Title: Manželia Babišovci sa rozchádzajú. Prajeme si zachovať rodinnú harmóniu, uviedli 02 - Modified: 2024-04-19 16:59:34 - Feat.: - Title: Rošáda Francúzov je na konci. Trnavské trio je kompletné, vyžiadalo si stovky miliónov aj prepúšťanie 03 - Modified: 2024-04-19 09:13:32 - Feat.: - Title: Top farmár pre HN: Sektor je paralyzovaný. Jediná cesta je prenášať problémy na dodávateľov alebo na banky 04 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú 05 - Modified: 2024-04-17 20:27:48 - Feat.: - Title: Česko a Belgicko chcú, aby Únia zvážila sankcie na Rusko za zasahovanie do volieb
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 22:08