StoryEditor

Portugalsko nechce od Trojky viac peňazí

26.02.2013, 23:00
Autor:
TASRTASR

Portugalsko chce s medzinárodnými veriteľmi nanovo prerokovať fiškálny cieľ pre rok 2014. Dnes to povedal premiér Pedro Passos pri príležitosti siedmej hodnotiacej návštevy takzvanej Trojky, zloženej z Európskej komisie (EK), Európskej centrálnej banky (ECB) a Medzinárodného menového fondu (MMF), informovala agentúra DPA.

Passos však uistil, že Portugalsko nebude od veriteľov požadovať viac peňazí ani predĺženie záchranného programu, ktorý sa podľa dohody skončí v júni 2014.

Vlani v septembri Trojka vyšla Lisabonu v ústrety a posunula termín, dokedy má krajina znížiť deficit na 3 % hrubého domáceho produktu (HDP) o jeden rok, na rok 2014.

Minister financií Vítor Gaspar už minulý týždeň hovoril o možnom predĺžení lehoty na korekciu nadmerného rozpočtového schodku. Gaspar uviedol, že Portugalsko navrhne predĺženie o ďalší rok.
Portugalsko dostalo v roku 2011 od Trojky záchranný balík v hodnote 78 miliárd eur a sľúbilo realizáciu tvrdých úsporných opatrení. Vlani dosiahol rozpočtový deficit podľa odhadov 5 % HDP. V tomto roku by mal klesnúť na 4,5 % HDP.
Informovala o tom agentúra DPA.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 09:29