StoryEditor

Drony sú budúcnosťou Európy. Môžu priniesť miliardy eur

22.04.2014, 15:36
Autor:
tasr, stltasr, stl
Odborníci odhadujú, že ročný ekonomický prínos dronov by mohol dosiahnuť pätnásť miliárd eur.

Vo výskume, vývoji a výrobe dronov, bezpilotných lietadiel, zaostáva Európa za Spojenými štátmi a Izraelom. Wall Street Journal Deutschland na svojej internetovej stránke informuje, že sa v EÚ vyvíja snaha, aby sa zaostávanie neprehlbovalo aj v komerčnom využívaní dronov na kontinente.

Odborníci odhadujú, že ich ročný ekonomický prínos by mohol dosiahnuť 15 miliárd eur.

Európania však majú problém s tým, že sa členské krajiny únie približujú k vytvoreniu legislatívnych podmienok na využívanie dronov v ekonomickej oblasti samostatne, ale zatiaľ sa nedarí vytvoriť jednotné štandardy pre celé spoločenstvo.

Komisár EÚ pre dopravu Siim Kallas minulý týždeň povedal, že lietadlá riadené na diaľku svojou definíciou prakticky prekonávajú hranice. Dodal, že v EÚ je teraz šanca, aby sa pre ne vypracovali spoločné predpisy, ktorými sa bude môcť riadiť každý, čo bude rovnaká situácia ako pri využívaní veľkých lietadiel.

Ani v Spojených štátoch sa ešte nevypracúva legislatíva pre komerčné využívanie dronov. Prvá smernica nebude schválená vraj ani na budúci rok. Podľa amerického federálneho leteckého dohľadu FAA využívanie bezpilotných lietadiel nad územím USA zostáva zakázané. Pokusy s nimi môžu robiť len firmy, ktoré dostali od úradu časovo ohraničené povolenie.

V EÚ by sa mali predpisy pre využívanie dronov dokončiť tak, aby sa tieto lietadlá mohli objaviť vo vzduchu v roku 2016. Predpisy vypracuje Európska agentúra pre bezpečnosť letectva dopravy (EASA) so sídlom v nemeckom Kolíne. Európska komisia súčasne celkovo posúdi dôsledky otvorenia tejto oblasti pre podnikanie a jeho bezpečnostné stránky.

Joseph Barnard, šef londýnskej firmy Barnard Microsystems, ktorá vyrába aj drony, povedal, že schválené pravidlá by mali stimulovať vývoj týchto lietadiel, ktoré by sa dali využívať na európskom kontinente. Súčasne by sa určite zvýšil aj počet subjektov, ktoré by našli možnosti na ich komerčné využitie.

FAA v pondelok (21. 4.) na svojej internetovej stránke informoval, že vybral jednu zo šiestich lokalít, v ktorých sa budú testovať drony pre komerčné využitie. Testy potrvajú 2,5 mesiaca.

Prvé testy bude robiť obchodné oddelenie spolkového štátu Severná Dakota. Prvý dron vzlietne v druhom májovom týždni.

01 - Modified: 2006-04-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Slovo univerzálnosť nestačí
01 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej? 02 - Modified: 2024-04-16 10:17:53 - Feat.: - Title: Rezort obrany vyzýva ľudí, aby nelietali s dronmi nad vojenskými objektmi a infraštruktúrou 03 - Modified: 2024-04-17 06:34:52 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Na Blízkom východe opäť eskaluje napätie. Hrozí Izraelu veľký konflikt s nevyspytateľným Iránom? 04 - Modified: 2024-04-14 20:33:00 - Feat.: - Title: Drony na Ukrajine sťažujú vojakom bezpečný pohyb. Prenasledujú ich až do skrýš 05 - Modified: 2024-04-14 15:13:46 - Feat.: - Title: Veľvyslanec Izraela pre HN: Svet musí okamžite konať a zabrániť Iránu v pokračovaní teroristických operácií
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 03:53