StoryEditor

Zmena trendu: Česi cestujú za prácou na Slovensko

07.08.2015, 17:36
Dlhodobý trend sa otáča a čoraz viac Čechov si hľadá prácu na Slovensku.

Donedávna platilo, že Slováci odchádzajú za prácou do susedného Česka, ale opačným smerom prichádzalo len minimum pracovníkov. Teraz sa situácia mení. Dlhodobý trend sa otáča a čoraz viac Čechov si hľadá prácu na Slovensku. Podľa Branislava Holíka z personálno-poradenskej spoločnosti McRoy Slovakia sú dôvodom najmä peniaze.

Na Slovensku dostanú Česi plat okolo 900 eur, čo je v prepočte asi 25-tisíc českých korún. „U nás zarobia viac, než by zarobili doma. Z južnej Moravy takto odchádza podľa odhadov niekoľko sto až päťtisíc pracovníkov,” hovorí Holík.

Koruna verzus euro
Ďalším dôvodom, prečo sa Čechom práca na Slovensku oplatí, je kurz eura a českej koruny. „Kvôli nevýhodnému kurzu eura sa juhomoravským zamestnávateľom a ich personalistom stále horšie naberá dostatočný počet kvalitných a kvalifikovaných zamestnancov. Naopak, slovenským firmám sa otvoril nový priestor na pracovnom trhu,” komentuje Marek Felkl z brnianskej pobočky McRoy Czech.

Podľa analytika Michala Páleníka z Inštitútu zamestnanosti je dôvodov, prečo sa Česi rozhodnú pracovať u nás, viac. „Otvorenejšie hranice, geografická blízkosť či nárast kúpyschopnosti Slovenska. Padol aj hlavný ekonomický dôvod, prečo Česi na Slovensko doteraz vo veľkej miere nechodili. Platy sa vyrovnali,” komentoval Páleník.

Prácu Čechom dávajú desiatky až stovky slovenským firiem. „Mnohé firmy majú pri cezhraničnom nábore zamestnancov obavy z kultúrnych odlišností a jazykovej bariéry. No tieto obavy sa Čechov prakticky vôbec netýkajú. Nie sú vnímaní ako cudzinci,” komentoval Holík.

Jednou z firiem, ktoré zamestnávajú Čechov na Slovensku je aj firma Eismann. „Sme blízko hranice s Českou republikou, a preto je logické, že zamestnávame aj jej obyvateľov. Pre nás nie je dôležité, či sú pracovníci z Česka, Slovenska alebo Rakúska. Všetci majú rovnaké podmienky,” povedala Tatiana Hulová z firmy Eismann.

Firma sídliaca v Holíči pre zamestnancov z Česka zabezpečuje autobusovú dopravu z Hodonína. „Sme najväčšou firmou v regióne, a preto je pre Čechov výhodnejšie dochádzať k nám. Do Brna to majú ďalej,” vysvetľuje Hulová.

Nájsť ľudí doma je problém
Na pracovníkov zo zahraničia sú slovenské firmy odkázané v čoraz väčšej miere. Spoločnosť McRoy evidujue nárast záujmu firiem o zamestnancov z Českej republiky o 20 až 30 percent.

Nájsť vhodných zamestnancov doma je totiž problém. „Očakávame, že ak nedôjde k zásadnej zmene kurzu eura a českej koruny, tak tento trend bude naďalej silnieť. Akútny problém s nedostatkom kvalifikovanej pracovnej sily na západnom Slovensku v kombinácii s neochotou Slovákov z najchudbnejších regiónov cestovať za prácou totiž núti firmy čoraz viac hľadať zamestnancov aj za hranicami,” objasňuje Holík.

Podľa analytika Michala Páleníka však nemáme štatistiky o tom, ako Slováci dochádzajú za prácou. „Čísla o zmene trvalého pobytu nepodávajú dostatočný obraz o tom, ako sú Slováci ochotní za prácou cestovať,” dodal Páleník.

 

01 - Modified: 2007-08-15 14:22:00 - Feat.: 0 - Title: Budúcoročný štátny rozpočet má mať deficiť 24,218 mld. Sk
01 - Modified: 2024-04-26 09:59:26 - Feat.: - Title: Český miliardár Křetínský vstupuje do oceliarskej divízie Thyssenkrupp 02 - Modified: 2024-04-25 16:41:10 - Feat.: - Title: Euro mierne posilňuje, ťaží z priaznivých údajov o nemeckej ekonomike 03 - Modified: 2024-04-25 08:58:51 - Feat.: - Title: Ďalší odchod z Fialovej vlády, končí ministerka pre vedu a výskum 04 - Modified: 2024-04-25 09:04:50 - Feat.: - Title: Mrazy v Česku boli pre ovocinárov fatálne, mnohí hlásia stopercentnú škodu 05 - Modified: 2024-04-24 10:55:28 - Feat.: - Title: Česká polícia rozbila gang falošných bankárov. Spáchali škody vo výške desiatok miliónov korún
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 14:02