StoryEditor

Zombie budova v Bratislave ožije. Pozrite si, ako sa zmení

02.10.2015, 00:00
Do zničenej nemocnice sa vrátia lekári, pribudnú byty a kancelárie

Funkcionalistická pamiatka Bratislavy na Bezručovej ulici, kde dlhé roky sídlila nemocnica, sa konečne dočká obnovy. Plánovaná rekonštrukcia, ktorá sa odkladala desaťročie, zmení polorozpadnutý a zničený „zombie“ komplex priamo v centre hlavného mesta na polyfunkčnú stavbu.

Investor získal v lete stavebné povolenie a teraz už môže začať stavať. Nový komplex dvoch budov si zachová zdravotnícke služby, ako si to želali miestni obyvatelia, a pribudnú aj kancelárie a byty. Pôvodná idea urobiť tam aj luxusný hotel sa napokon nezrealizuje. „Prevádzkovateľ, s ktorým sme boli dohodnutí, odstúpil od pôvodného zámeru,“ tvrdí pre HN developer projektu spoločnosť Bezručova Invest. Termíny začiatku a ukončenia rekonštrukcie ešte nie sú známe.

V budove bývalej nemocnice developer plánuje vybudovať 57 bytov a 21 apartmánov. Prevažne tam budú dvojizbové byty. Doplnia ich jedno-, troj-a štvorizbáky. Apartmány budú najviac s troma izbami. V budove bývalej polikliniky by mali byť najmä kancelárie s plochou 4500 štvorcových metrov. Bude tam aj 6 bytov a 33 apartmánov. Na dvoch najnižších podlažiach vznikne wellness centrum s bazénom a saunami, rehabilitácia, ambulancie a reštaurácia.

Drahšie byty v lukratívnej lokalite

Podľa architektonického zámeru by sa mal obnoviť funkcionalistický charakter budov a mali by sa odstrániť dostavané prístavby. „Ide o nadstavbu so šikmou strechou, ktorá tam bola dostavaná v neskorších rokoch a nepatrí tam,“ hovorí pre HN Rudolf Lešnák, architekt z ateliéru Rules, ktorá projektovala rekonštrukciu. Podľa neho významný prínos rekonštrukcie bude aj v obnove átria, ktoré sa vyčistilo a ostane otvorené zhora. Investor musí zabezpečiť pri rekonštrukcii vykonanie pamiatkového výskumu. S pamiatkarmi budú spolupracovať aj architekti v rámci autorského dozoru.

„Snahu developera vrátiť sa k pôvodnému funkcionalistickému výrazu tejto kultúrnej pamiatky považujem za veľmi dobrý krok,“ hodnotí projekt analytik spoločnosti Lexxus Peter Ondrovič. Vďaka lokalite bude obnovená budova naozaj veľmi lukratívna. „Bude vyhľadávaná najmä ľuďmi, ktorí preferujú pešiu dostupnosť kamkoľvek v centre mesta,“ myslí si konateľ Re/Max Absolute Alexander Krajňak.

 


Zdroj: Peter Borko

O cenách bytov zatiaľ investor presne nehovorí. „Budú tam všetky typy bytov so zameraním na náročných klientov,“ informuje spoločnosť Bezručova Invest. Krajňak predpokladá cenu v tejto lokalite na úrovni 2600 až 3000 eur za štvorcový meter vrátane DPH. Dvojizbový byt s výmerou 52 štvorcových metrov by stál od 135000 do 156000 eur. Ondrovič predpokladá, že priemerné ceny bytov môžu byť ešte vyššie od 2900 až 3050 eur bez DPH na štvorcový meter. „Vzhľadom na atraktivitu objektu si viem predstaviť, že cena dvojizbového bytu sa môže vyšplhať až na 3500 eur bez DPH za štvorcový meter,“ dodáva analytik.

Napriek vysokej cene makléri nepochybujú, že dopyt po bytoch bude silný. „Dobre nastavená teasingová kampaň môže developerovi zabezpečiť podstatné vypredanie projektu, ak nie úplné,“ dodáva Ondrovič.

Menej parkovania a balkónov

V minulosti mal projekt problémy s miestnymi obyvateľmi, ktorí boli ostro proti veľkým podzemným garážam, lebo sa obávali zahustenia dopravy. Developer dnes tvrdí, že im vyšiel v ústrety a znížil počet plánovaných parkovacích miest. Mínusom projektu budú chýbajúce balkóny k bytom, keďže iba najdrahšie apartmány na najvyšších podlažiach budú mať k dispozícii terasy. „Balkóny by boli výrazným architektonickým zásahom práve do funkcionalistického vzhľadu budov,“ dodáva Krajňak.

Dejiny Bezručky:

1936 – 1937

Dve budovy na Bezručovej ulici postavili architekti Alois Balán a Jiří Grossman vo funkcionalistickom štýle. Pôvodne slúžili ako úrad pre poisťovanie robotníkov. Neskôr ako nemocnica s poliklinikou.

1989

Obe budovy boli vyhlásené za kultúrnu pamiatku.

1997

Nemocnicu zatvorili.

2005

Vysťahovanie všetkých lekárov a rozhodnutie o predaji.

2007

Budovu predali firme Trajekt za 320 miliónov korún. Jej dcéra Bezručova Invest ju získala o rok neskôr.

2010

Poslanci mestskej časti odhlasovali odporučenie, aby v budove po rekonštrukcii zostalo pre zdravotníctvo dvadsať percent plochy.

2013

Investor predkladá zmenu projektu. Na Bezručovej 5 má po rekonštrukcii byť štvorhviezdičkový hotel a rehabilitačné centrum. Bezručova 3 by sa rozrástla o dve podlažia, pribudli by byty, občianska vybavenosť a zdravotnícke zariadenie.

2014

Opäť sa mení projekt. Na Bezručovej 5 nebude luxusný hotel a nevybuduje sa ani menšia podzemná garáž s 32 miestami, proti ktorým protestovali miestni aktivisti.

Júl 2015

Investor získava stavebné povolenie. Rekonštrukcia sa plánuje na dva roky.

01 - Modified: 2007-10-02 13:45:17 - Feat.: 0 - Title: Mexiko. Reformy Calderóna menia krajinu na veľkého hráča
01 - Modified: 2024-04-19 12:45:24 - Feat.: - Title: Slovákom rastú zisky z realít. No po kríze vymenili reálny biznis s bytmi za virtuálny 02 - Modified: 2024-04-09 15:04:03 - Feat.: - Title: Slovalco vypla, aj tak hlási zisk pol miliardy. Penta mení základy, spravila krok podľa vzoru Tkáča 03 - Modified: 2024-04-09 13:20:31 - Feat.: - Title: Čas na kúpu nehnuteľnosti? 04 - Modified: 2024-04-07 10:30:00 - Feat.: - Title: Kde v Európe sa oplatí kúpiť dom? V niektorých krajinách ceny nehnuteľností klesli, prekvapivo je medzi nimi aj Slovensko 05 - Modified: 2024-04-07 08:30:00 - Feat.: - Title: VIDEO Ďalšie nádherné mestečko predáva domy za jedno euro. Záujem je však veľmi malý, toto je dôvod
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 18:11