StoryEditor

Ropa za 30 dolárov? Kanadský magnát sa obáva radikálneho poklesu

04.12.2014, 11:30
Rope hrozí pokles ceny až na 30 dolárov za barel. Otázkou je, pri akej cene sa ešte ropu oplatí ťažiť.

Kam až môže klesnúť cena ropy? Cena čierneho zlata v posledných dňoch veľmi pomaly stúpa, nikto si však netrúfne povedať, čo s cenou bude ďalej. Niektoré predpovede dokonca hovoria o ďalšom poklese. Saudská Arábia nedávno vyhlásila, že problémom nebude ani stabilná cena 60 dolárov za barel. Kanadský ropný magnát Murray Edwards by zase nebol prekvapený, keby cena ropy atakovala hranicu 30 dolárov za barel.

OPEC ťažbu neobmedzí

Saudská Arábia si myslí, že ceny ropy by sa mohli stabilizovať okolo 60 dolárov za barel, čo je úroveň, ktorú by táto aj ďalšie ropné krajiny okolo Perzského zálivu bez väčších problémov vydržali. Denníku The Wall Street Journal (WSJ) to oznámili zdroje informované o priebehu stretnutia ministrov Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC), ktoré sa konalo minulý týždeň vo Viedni. Ceny ropy na trhu sa teraz pohybujú okolo 70 dolárov za barel.

Rozhodnutie členov OPEC ukázalo, ako rýchlo sa musí ropný kartel prispôsobovať zmenám na trhu, vyvolaným prudkým vzostupom ťažby bridlicovej ropy v Spojených štátoch, spolu s útlmom globálnej dopytu. Ešte začiatkom novembra činitelia OPEC hovorili podľa WSJ o tom, že 70 dolárov za barel by bola úroveň, pri ktorej by v radoch karteli prepukla "panika". Dnes arabské štáty Perzského zálivu "nemajú cenový cieľ a keby ceny ropy klesli pod 60 dolárov, nebolo by to nadlho", povedal denníku jeden z činiteľov v oblasti.

Saudský minister pre ropu Alí Nuajmí sa nakoniec podľa zdrojov rozhodol, že bude lepšie vydržať krátku bolesť, než riskovať dlhodobú stratu trhového podielu. "Trh sa nakoniec sám stabilizuje," povedal vraj Nuajmí a presvedčil o tom aj ostatné. Prudké zníženie produkcie by naopak stálo OPEC podiel na trhu, bez toho by zaručilo oživenie cien, argumentoval Nuajmí.

Hrozí cena 30 dolárov

Podľa kanadského miliardára Murraya Edwardsa je pravdepodobné, že cena ropy sa zrúti až na úroveň 30 dolárov za barel. Zakladateľ Canadian Natural Resources zároveň dodal, že rozhodnutie kartelu OPEC neobmedziť ťažbu sa dotkne predovšetkým Kanady, ktorá ťaží ropu z ropných pieskov a tak má na ťažbu vysoké náklady. „Ceny na trhu sú oveľa nestabilnejšie ako ekonomická hodnota ropy ako takej. Ceny by preto mohli prudko poklesnúť na 40 či 30 dolárov za barel, ako v roku 2008, keď ropa stála 35 dolárov, avšak trvalo to iba veľmi krátky čas. Preto neverím, že tento pokles potrvá dlho. Cena sa neskôr stabilizuje, otázkou ostáva, na akej cene. 70 až 75 dolárov by bola rozumná hranica,“ povedal ropný magnát kanadskému denníku Financial Post.

Hoci sa v súvislosti s poklesom ceny ropy hovorí najmä o utrpení Ruska, ktoré počítalo s príjmami do rozpočtu, na Kanadu sa trochu zabudlo. Napríklad provincia Alberta na poslednú chvíľu upravila rozpočet, ktorý počíta s cenou ropy od 65 do 75 dolárov za barel. Dva dni predtým mal byť rozpočet provincie prebytok 933 miliónov dolárov. 

01 - Modified: 2024-04-19 14:06:33 - Feat.: - Title: Ceny ropy vymazali zisky a klesajú po tom, ako Teherán bagatelizoval útok Izraela 02 - Modified: 2024-04-19 12:19:54 - Feat.: - Title: Izraelský protiútok zasiahol ceny ropy. No analytik upozorňuje: „Vlk sa nažral, no koza zostala celá“ 03 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 04 - Modified: 2024-04-18 16:19:16 - Feat.: - Title: Ceny ropy mierne klesajú, investori zvažujú vplyv sankcií a štatistiky z USA 05 - Modified: 2024-04-17 19:02:50 - Feat.: - Title: Ceny ropy klesli o takmer tri percentá, cena Brentu skĺzla pod 87,5 dolára za barel
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 05:11