StoryEditor

Hypotéky, ktoré odštartovali poslednú obrovskú krízu, sú späť

08.10.2015, 15:54
Na americkom finančnom trhu sa opäť začína obchodovať s veľmi rizikovými hypotékami.

Práve tieto hypotéky v roku 2007 odštartovali hypotekárnu krízu a položili niekoľko veľkých bánk. Skryli sa pod iným názvom a sú vraj bezpečnejšie.

Takzvané subprime hypotéky sa pred vypuknutím hypotekárnej krízy poskytovali aj chudobnejším, ktorí potom nemali na ich splácanie. Na Wall Street sa stali masovým obchodným prostriedkom, ktorý sľuboval vyššie zisky, ale skrýval v sebe tiež značné riziká. Väčšina sveta sa o nich dopočula až pri páde hypotekárneho kolosu Lehman Brothers. Teraz sú späť na scéne.

Nebezpečné balíčky

"Poskytovateľ finančných služieb Angel Oak predáva hypotéky horšej kvality pod eufemizmom, non-prime Mortgages '. Nie je sám - investičná spoločnosť Lone Star v auguste uskutočnila transakciu s rovnakým materiálom v hodnote 72 miliárd dolárov," všimol si Lukáš Vácha z investičnej spoločnosti Conseq.

Názov "subprime" pre tieto hypotéky s výrazne väčším rizikom nesplácania než u bežných dlžníkov, je však podľa Váchu stále tabu. Preto sa objavili pod iným názvom. Veď do priepasti bankrotu uvrhli obrovský "Lehman" a skoro aj poisťovací kolos AIG, ktorého pád by bol oveľa väčšou katastrofou pre americkú i globálnu ekonomiku.

Objem poskytnutých subprime hypoték pred finančnou krízou dosiahol 500 miliárd dolárov ročne, v rokoch ťažkej recesie ale klesol pod 10 miliárd.

Tieto rizikové pôžičky na bývanie sa vkladajú do balíčkov s cennými papiermi a následne sa s nimi obchoduje. V časoch hypotekárnej krízy niekedy tieto balíčky pripomínali matriošky - vkladali sa do ďalších a ďalších balíčkov a investori tak často vôbec netušili, že niekde vo vnútri sa skrývajú vysoko toxické produkty.

Subprime boli v balíčkoch namiešané so solídne vyzerajúcimi cennými papiermi a bežný investor nemal takmer šancu tento rozriedený produkt rozpoznať.

Trh rovnaké chyby neurobí, veria ekonómovia

Firmy, ktoré teraz subprime opäť ponúkajú, tvrdia, že teraz sú hypotéky v balíčkoch oveľa kvalitnejšie. Americký finančný trh bol navyše prísne regulovaný. "Nemalo by sa tak už stávať, že hypotéku dostane niekto, kto ich očividne nebude schopný splácať," myslí si Vácha.

Ekonómovia oslovení iDNES.cz tvrdia, že "subprime" v novom balení nie sú časovanou bombou ako v minulosti. "Samozrejme riziká na hypotekárnom trhu v USA nemožno po nedávnych skúsenostiach podceňovať, osobne si však nemyslím, že práve z tejto strany hrozí nejaké ďalšie nebezpečenstvo," namieta Marek Hatlapatka z maklérskej spoločnosti Cyrrus.

Dôvodom je, že podmienky pre poskytovanie hypoték sa výrazne sprísnili. Hatlapatka tvrdí, že trh sa dokonca reguloval príliš a pôžičky nedostanú dokonca ani tí, ktorí na ich splácanie majú.

"Ani zďaleka nejde o situáciu podobnú predkrízovým rokom. V nich sa vydalo cez dva bilióny dolárov subprime hypoték, zatiaľ čo teraz hovoríme o jednotkách miliárd dolárov ročne," dodáva. Zatiaľ čo priemerné úroky pri bežných hypotékach v USA dosahujú 3,5 percenta (u 30-ročných pôžičiek), u rizikovejších hypoték, ktoré ponúka Angel Oak, je to osem percent.

Riziká v návratnosti nevidí ani hlavný ekonóm Deloitte David Marek. "Jedným z problémov skôr bolo, že sa zle spočítalo riziko v balíčku, kde bolo zabalených viac týchto hypoték. Tieto balíčky sa zabalili do ešte väčších balíčkov v podobe CDO, ktoré sa zabalili do ešte väčších balíčkov zvaných CDO-Squared. Tam už nikto nevedel, aké riziko je," opísal praktiky z minulosti a predpokladá, že rovnaké chyby už trh neurobí.

01 - Modified: 2007-10-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Koruna sa výrazne posilnila
01 - Modified: 2023-03-23 23:00:00 - Feat.: - Title: Inovátori v pokrivenom podnikateľskom prostredí 02 - Modified: 2023-03-20 23:00:00 - Feat.: - Title: Ľudovít Ódor: Je za rohom ďalšia globálna finančná kríza? 03 - Modified: 2023-03-13 13:37:54 - Feat.: - Title: NBS pozorne sleduje krach Silicon Valley Bank. Na Slovensku žiadnu podobnú banku nenájdete, tvrdí 04 - Modified: 2023-03-13 12:42:37 - Feat.: - Title: Prečo by sme mali poďakovať Samovi Bankmanovi-Friedovi 05 - Modified: 2023-03-13 11:33:49 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že USA a Británia šíria nepravdy o výbuchoch na plynovodoch
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 06:14