StoryEditor

Z inštruktora vodného lyžovania je hviezda Wall Street

13.04.2013, 00:00
Autor:
zajzaj
Len 30-ročný trader James Levin v investíciách riskoval. Vyplatilo sa mu to.

Finančný svet oslavuje novú hviezdu. Je ňou 30-ročný trader fondu Och-Ziff Capital Management, James Levin (na snímke), ktorý zarobil firme len v minulom roku astronomické dve miliardy amerických dolárov.

Levinova stratégia bola pomerne riskantná, no vyplatila sa. Za obdobie uplynulého roka totiž "napumpoval" do dlhu na americkom realitnom trhu až 7,5 miliardy dolárov, čo je približne štvrtina kapitálu, s akým jeho fond obchodoval. Stávka na vyplatila - Levin a jeho 14-členná tím si na konto môžu pripísať až vyše 25-percentný zisk z investovanej sumy pred zdanením. Už teraz je jasné, že tento trader patril minulý rok medzi najúspešnejších na Wall Street.

Levin sa v inestovaní sústredil na krízou zasiahnutý americký trh s nehnuteľnosťami a skupoval napríklad investičné produkty ako kolaterizované dlhové obligácie alebo sekurity kryté hypotékami - všetky z nich pritom poslalo nadol prasknutie realitnej bubliny z roka 2008.

S tým je však už koniec a americké nehnuteľnosti sa začínajú spamätávať, čo využívajú mnohí investori hladní po zisku. Levin totiž nie je jediný, čo vystihol tento trend - do rovnakých produktov výhodne investovali napríklad aj fondy Baupont Capital, DoubleLine Capital alebo LibreMaxCapital, nikto z nich sa však neodvážil do nich "vraziť" až toľko, ako on.

"Nie je to one-man show, ale aj tak si myslíme, že je hviezda," komentoval Levinov úspech pre denník The Wall Street Journal riaditeľ dôchodkového fondu štátu New Jersey Timothy Walsch. Nemá sa na čo sťažovať - Levinovi a jeho tímu zveril vyše 500 miliónov dolárov, tie boli na konci minulého roka zhodnotené až o 35%.

Samotný Levin sa však k svojmu úspechu odmietol vyjadriť a s médiami nekomunikuje. Jeho životný príbeh je pritom viac ako zaujímavý. Za kurióznych okolností ho objavil samotný spolumajiteľ fondu, v ktorom teraz pracuje, Daniel Och, spolu so svojím riaditeľom divízie amerických investícií, Davidom Windreichom, keď Levin učil Ochovho syna vodné lyžovanie. Tým si privyrábal počas štúdií počítačových systémov na Harvarde.

Och mu zabezpečil prvú prácu vo fonde Sagamore Hill Capital Management, odkiaľ prešiel nakrátko do štatistického tímu v Dune Capital. V roku 2006 však prešiel do svojho súčasného pôsobiska. Och môže byť spokojný - ukazuje sa, že vsadil na naozaj dorého koňa. A aj keď niektorí upozorňujú, že Levinova stratégia je pomerne riskantná, keďže v menšej miere "hedžuje", teda istí sa pred prepadom, ten v zabehnutej taktike pokračuje - z asi 33 miliárd, ktoré Och-Ziff Capital Management manažuje, je 24% vložených opäť v spomenutých produktoch naviazaných na reality. A jeho príklad nasleduje čoraz viac investorov - v tejto oblasti sa totiž dá zarobiť oveľa viac ako napríklad na  vládnych dlhopisoch.

01 - Modified: 2024-04-25 12:29:07 - Feat.: - Title: Investovať či neinvestovať do zlata? To je otázka 02 - Modified: 2024-04-23 09:40:17 - Feat.: - Title: Čína investuje v Maďarsku: Miliardové projekty vytvoria 25-tisíc pracovných miest, hlási Szijjártó 03 - Modified: 2024-04-22 17:32:51 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Multimiliónový biznis hlinikárov z Ľupče je zachránený. Dlhy majú splatiť najmä vďaka investíciám 04 - Modified: 2024-04-22 09:59:31 - Feat.: - Title: Investičná divízia Svetovej banky plánuje na Ukrajine veľké investície za takmer dve miliardy dolárov 05 - Modified: 2024-04-22 08:58:22 - Feat.: - Title: Vyššie sadzby po dlhší čas sú späť
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 19:32