StoryEditor

Penta vyhrala miliónový spor. Kontroverzná privatizácia sa objavila aj v Gorile

22.10.2015, 16:49
Autor:
ČTKČTK
Finančná skupina Penta na Slovensku definitívne uspela so žalobou v mnohomiliónovom spore proti dodávateľovi tepla.

Štátom vlastnená spoločnosť Bratislavská teplárenská (BAT) bude musieť podľa rozhodnutia súdu skupine zaplatiť najmenej 28,7 milióna eur. Napísal to portál vEnergetike.sk. Prehratý spor vraj činnosť BAT neohrozí, Penta je pripravená pristúpiť na úhradu pohľadávky v splátkach.

Spor vznikol kvôli skoršej zmluve, na základe ktorej mala Bratislavská teplárenská platiť za teplo od paroplynovej elektrárne bez ohľadu na to, či ho skutočne odoberie. Súdne pojednávanie v prípade začalo už v roku 2003 - rok predtým, než paroplynovú elektráreň ovládla Penta.

Ich činnosť to neohrozí

Nárok finančnej skupiny na plnenie od BAT vlani potvrdil bratislavský krajský súd. Štátna firma sa pokúsila výsledok sporu zvrátiť prostredníctvom mimoriadnych opravných prostriedkov vrátane mimoriadneho dovolania generálneho prokurátora, Najvyšší súd ale tieto návrhy teraz zamietol.

BAT dodáva teplo do väčšiny domácností a inštitúcií v slovenskej metropole. Tepláreň vlani hospodárila s čistým ziskom 174 700 eur v porovnaní so stratou 23,56 milióna eur v roku 2013, keď BAT vytvorila rezervu práve na súdny spor so skupinou Penta.

Prehratý spor činnosť teplárne vraj neohrozí. "Budeme schopní dodávať dohodnutá množstvo tepla v požadovanej kvalite a čase," oznámila hovorkyňa BAT Jarmila Galandáková.

Rusko čelil obvineniu z podvodu

Penta v reakcii uviedla, že je pripravená sa dohodnúť na spôsobe, akým jej tepláreň pohľadávku uhradí. "Vzhľadom na to, že už v minulosti sme prejavili vôľu dohodnúť sa s Bratislavskou teplárenskou, aj teraz spoločnosti ponúkneme možnosť splátkového kalendára alebo pomoc pri sprostredkovaní bankového financovania záväzku spoločnosti," uviedol hovorca Penty Gabriel Tóth. Skupina sa vlani rozhodla paroplynovú elektráreň predať.

Kvôli privatizácii spomínané paroplynovej elektrárne Pentou čelil obvineniu z podvodu niekdajší slovenský minister hospodárstva Pavol Rusko. Prokuratúra obvinenie ale zrušila s odôvodnením, že ministerstvo privatizačnú zmluvu neuzatvorilo.

Privatizácia paroplynovej elektrárne je spomenutá aj v údajnom spise tajnej služby s názvom Gorila. Ten poukázal na údajné podplácanie politikov a úradníkov, čoho sa mala dopustiť Penta.

Podľa týchto dokumentov vraj Pavol Rusko dostal od Penty za privatizáciu elektrárne vysoký úplatok, exminister a bývalý spolumajiteľ najsledovanejšej televízie Markíza to ale poprel. Penta zase dlhodobo popiera nekalé konanie, na ktoré poukázal spis Gorila, ktorého hodnovernosť ale doteraz nebola potvrdená.


 

01 - Modified: 2007-10-20 08:54:00 - Feat.: 0 - Title: V Rusovciach unikal plyn, evakuovali desiatky ľudí
01 - Modified: 2024-03-12 12:39:53 - Feat.: - Title: Maďari chcú urovnať desaťročia staré spory so Slovenskom. Orbánova vláda vymenovala splnomocnenca 02 - Modified: 2023-11-07 08:00:00 - Feat.: - Title: Matka vo svojom dome nemusí trpieť dvoch dospelých synov, rozhodol súd. Žena bola z dvoch 40-tnikov zúfalá 03 - Modified: 2023-08-27 13:55:18 - Feat.: - Title: Má za sebou problémy na severe Slovenska. Známa stavebná firma čelí hrozbe konkurzu 04 - Modified: 2023-08-09 06:24:12 - Feat.: - Title: O akvapark pri Nitre sa sporí bývalý majiteľ s výrobcom chrumiek. Spor môžu čoskoro rozseknúť súdy 05 - Modified: 2023-07-12 22:02:36 - Feat.: - Title: Zaplatili zálohy za lukratívne byty a skončili na súdoch. Sú bez elektriny a miznú im plynomery
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 01:11