StoryEditor

Ropa bude stáť 20 dolárov. A lacná vydrží roky, hlási megabanka

30.09.2015, 18:01
Autor:
FinWeb.skFinWeb.sk

Z Goldman Sachs je najväčší medveď na ropnom trhu. Táto investičná banka totiž tvrdí, že cena ropy klesne až na 20 dolárov za barel a dokonca by tam mala vydržať až 15 rokov. Takýto vývoj by bol rajskou hudbou pre centrálnych bankárov, ktorí s obavami uvažujú o tom, ako ukončiť dlhoročné kvantitatívne uvoľňovanie a obdobie rekordne nízkych sadzieb. Lacná ropa by vyspelým krajinám pomohla aj so znížením ich vysokého zadlženia.

Celé odvetvie firiem ťažiacich ropu by ale muselo zmeniť svoje plány. Prežiť tak dlhé obdobie nízkych cien by nebolo jednoduché. "Sedem sestier", tj. Exxon Mobil, Royal Dutch Shell, Chevron, ConocoPhillips, Total, BP a Eni, zbohatlo počas obdobia vysokých cien, ktoré začalo po americkej invázii do Iraku v roku 2003. V nasledujúcich desiatich rokoch sa ceny držali nad 100 dolármi za barel, pomáhal im v tom aj vysoký dopyt z Ázie a predchádzajúce nízke investície do ťažby.

Ak by mali byť ceny nízko viac ako desať rokov, zmení sa celá investičná téza týkajúca sa ropných firiem. U nich sú investori zvyknutí na vysoké a spoľahlivé dividendy. Tieto spoločnosti tvrdošijne odmietajú, že by sa situácia mala zhoršiť natoľko, aby ich to donútilo vyplácať akcionárom menej peňazí. U iných komoditných firiem to bolo podobné, ale teraz spoločnosť Glencore ohlásila zmenu v dividendovej politike. Veci sa teda môžu meniť veľmi rýchlo aj v oblastiach, ktoré sú považované za nedotknuteľné.

Ropné spoločnosti považujú udržanie dividend na súčasných úrovniach za svoju prioritu. Snažia sa tak o zníženie investície, predaj aktív, navyšujú dlh a prepúšťajú zamestnancov. Dividendové výnosy sa u nich v priemere pohybujú okolo 6,5 percenta a pri celom indexe FTSE to je okolo 4,2 percenta. Ak sa ceny ropy budú skutočne držať na veľmi nízkych úrovniach, dividendy budú musieť klesnúť - veľké ropné spoločnosti budú musieť nasledovať príklad Glencore.

Ropné firmy by tiež museli zmeniť svoju stratégiu týkajúcu sa rafinérií, petrochémie a predaja pohonných hmôt. V čase, keď sa ceny ropy pohybovali okolo 100 dolárov za barel, bola tzv. "Downstream" časť celej výrobnej vertikály považovaná za neatraktívne. BP dokonca uvažovala o tom, že tieto aktíva predá, aby zaplatila za škody spôsobené v Mexickom zálive. Nakoniec ale túto možnosť odmietla a teraz sa ukazuje, aké je výhodné mať pod kontrolou celú vertikálu. Downstream ale vyžaduje vysoké investície a do nich sa spoločnostiam v súčasnom prostredí veľmi nechce. Ďalšou možnosťou je pre nich expanzia do nových technológií. Touto cestou sa vydal napríklad Shell s jeho GTL projektom v Katare. Premena zemného plynu na tekuté palivá mu teraz generuje vysoké zisky a ukazuje sa, akej chyby sa dopustil Exxon, keď od podobného projektu ustúpil kvôli jeho údajnej vysokej rizikovosti.

Ak sa naplní scenár načrtnutý zo strany Goldman Sachs, môže byť na jeho konci vlna akvizícií. Shell už ponúkol prevzatia BG Group za 70 miliárd dolárov, ale dlhodobo nízke ceny by nepochybne vyvolali širšiu konsolidáciu. Je samozrejme možné, že sa Goldman Sachs mýli. V roku 2008 ale banka správne predpovedala, že ceny ropy dosiahnu vrchol na úrovni 200 dolárov za barel. A len pár mesiacov po zverejnení jej odhadu sa ceny prepadli.

Článok bol zverejnený na webe Patria.cz.

01 - Modified: 2007-10-01 08:23:00 - Feat.: 0 - Title: Po zápase osem zranených policajtov
01 - Modified: 2024-04-21 11:09:44 - Feat.: - Title: Ceny ropy koncom týždňa vzrástli, za celý týždeň však klesli najviac od februára 02 - Modified: 2024-04-19 14:06:33 - Feat.: - Title: Ceny ropy vymazali zisky a klesajú po tom, ako Teherán bagatelizoval útok Izraela 03 - Modified: 2024-04-19 12:19:54 - Feat.: - Title: Izraelský protiútok zasiahol ceny ropy. No analytik upozorňuje: „Vlk sa nažral, no koza zostala celá“ 04 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 05 - Modified: 2024-04-18 16:19:16 - Feat.: - Title: Ceny ropy mierne klesajú, investori zvažujú vplyv sankcií a štatistiky z USA
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
22. apríl 2024 08:13