StoryEditor

Komodity sú odeté v červenom (komentár)

13.09.2013, 10:34
Štvrtkové obchodovanie sa nieslo hlavne v znamení komodít, najmä zlata a striebra.

Tie sa prepadli už počas Londýnskej seansy a prepad pokračoval aj po ohlásení výsledkov z USA o počte obyvateľov žiadajúcich o podporu v nezamestnanosti. Výsledok 292k oproti konsenzu 332k bol veľmi dobrý. Takéto pozitívne výsledky vypovedajú aj naďalej o klesajúcej nezamestnanosti v USA. Preto je veľmi pravdepodobné, že Fed pri svojom najbližšom zasadnutí, ktoré sa uskutoční 17-18 septembra 2013, prehodnotí svoju menovú politiku a zníži objem QE. Tzv. QE Tapering by mal prísť v objeme 10 mld. USD mesačne. Drahé kovy tak samozrejme reagovali na dáta z USA negatívne, najviac sa však podpísali na vývoji zlata, ktoré už aj tak po informáciách o odklade útokov  na Sýriu malo klesajúcu tendenciu. Dnes zlato prelomilo až dva supporty. Prvý a zároveň významnejší 1350 bol rastovým kanálom a jeho prelomením sme sa opäť dostali do medvedieho trendu. Druhý 1330 bol taktiež prelomený a drahý kov tak končí v strate až 3 percentá, aj pod druhým supportom. Nevyzerá to tak pre kovy veľmi pozitívne.

Ostatné trhy veľa vzrušenia neponúkli. Najviac sa hýbali jenové krosy, USDJPY sa ponoril hlbšie pod 100 vku a končí seansu na 99.50. EURUSD osciloval celý deň pri úrovni 1.33 a veľa vody nenamútil. Podobná nuda bola aj na akciách. Hlavné svetové indexy jemne korigovali včerajšie zisky, no nejednalo sa o žiadne extrémne výpredaje. Z makrodát zaujali počas Európy hlavne údaje o priemyselnej výrobe. Tá investorov sklamala a -1.1% oproti očakávaniam 0.3% rastu rozhodne nepotvrdzuje pozitívne PMIčka z krajín Európy. Indexy tak počas Európy jemne klesali, no s príchodom amerických obchodníkov boli prepady skúpené a akcie tak zostali okolo nuly celý deň. Rovnako sa obchodovali aj americké hlavné indexy a zatvárajú neutrálne: DJIA -0,17%, SPX -0,34%, NDX -0,13%.

Peter Bukov

analytik Capital Markets

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 08:59