StoryEditor

Gréci chceli potichu odložiť splátky. Menový fond ich odmietol

16.04.2015, 15:19
Autor:
TASRTASR


Grécki predstavitelia neoficiálne požiadali Medzinárodný menový fond (MMF) o odklad splátok z úveru, ktorý poskytol zadlženej krajine. Fond im však oznámil, že zmeny v splátkovom kalendári nie sú možné. Uviedli to dnes renomované londýnske noviny Financial Times (FT).

Denník sa pritom odvoláva na informácie od zdrojov z MMF aj z Grécka, ktoré má fondu v máji poslať dve splátky v celkovej výške takmer 1 miliardy eur. Vláde v Aténach však dochádzajú peniaze a hrozí, že nebude mať na dôchodky a platy v štátnej správe, ani na splátky dlhu. A ak sa jej aj podarí niekde získať peniaze na pokrytie májových výdavkov (napríklad odčerpaním finančných rezerv zo štátnych podnikov), v júni bude stáť pred ešte väčším problémom. Vtedy totiž vyprší splatnosť gréckych dlhopisov, ktoré nakúpila Európska centrálna banka (ECB).

Predstavitelia MMF pritom Atény opakovane upozornili, že zmena termínov splátok by bola možná len v rámci úplne nového záchranného programu. A pripomenuli Grécku, že odklad splátok žiadny z jeho základných problémov nevyrieši.

Podľa jedného zo zdrojov Grécko navrhlo MMF "reorganizáciu splátkového kalendára" v nasledujúcich mesiacoch, ktorá by vláde premiéra Alexisa Tsiprasa umožnila vyplatiť dôchodky a mzdy a pritom pokračovať v rokovaniach s európskymi veriteľmi o ďalšej finančnej pomoci.

Grécko má tento rok splatiť MMF až 9 miliárd eur z prvého úveru, ktorý mu poskytol v rámci prvého záchranného programu od partnerov v eurozóne v roku 2010. No už o dva roky žiadali Atény o ďalšiu pomoc. Celková výška záchranného balíka od MMF a eurozóny sa tak vyšplhala na 240 miliárd eur.

Rokovania novej gréckej ľavicovej vlády (nastúpila do funkcie po víťazstve vo voľbách koncom januára) s veriteľmi o uvoľnení zvyšných 7,2 miliardy eur z tohto záchranného balíka pritom už dva mesiace viaznu.

Partneri v eurozóne odmietli poslať Aténam ďalšie peniaze, kým nedokončia návrh ekonomických reforiem a nepredložia dôveryhodný plán, ako chcú znížiť dlh na udržateľnú úroveň, ktorý začnú aj uskutočňovať.

Viacerí predstavitelia Európskej únie už naznačili, že na najbližšom zasadaní ministrov financií eurozóny na budúci týždeň v Rige, Grécko dohodu pravdepodobne nedosiahne. Aj keby rokovania s veriteľmi prebiehali dobre, technické detaily dohody, ktoré umožnia uvoľnenie peňazí zo záchranného balíka, sa expertom podarí dokončiť až do ďalšieho zasadania ministrov 11. mája. Čo je len deň pred termínom, keď majú Atény uhradiť MMF svoju splátku.

01 - Modified: 2007-05-11 13:26:00 - Feat.: 0 - Title: Eximbanka SR podporila vlani 6,9 % celkového exportu
01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Najslabšie články svetovej ekonomiky sa dajú do poriadku 02 - Modified: 2024-03-26 23:00:00 - Feat.: - Title: Úniu nezaujíma, čo sa vyrába, ale akým spôsobom 03 - Modified: 2024-01-24 15:35:16 - Feat.: - Title: Komentátor Financial Times píše o Ficovi a populizme. Slovenského premiéra dostal do známej hry s krtkom 04 - Modified: 2023-12-28 23:00:00 - Feat.: - Title: Zloduch alebo obeť? Huawei sa ocitol v pasci 05 - Modified: 2023-11-22 13:06:42 - Feat.: - Title: Spojené štáty podozrievajú Indiu zo zapojenia do plánu atentátu na opozičníka, píšu americké médiá
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 16:29