StoryEditor

Orbán zachránil Maďarov pred frankom

19.01.2015, 23:00
Autor:
jmjm
Naši susedia opúšťajú pôžičky vo švajčiarskej mene v pravý čas.

Rok 2011:Desiatky tisíc Maďarov a Poliakov majú veľké problémy so splácaním pôžičiek. Pre výhodné podmienky pred rokom 2008 si totiž vo veľkom nabrali pôžičky vo švajčiarskych frankoch. Hodnota franku však rýchlo narástla a predražila tak splácanie úverov. Čoraz viac Maďarov a Poliakov nemá na splácanie podlžností. Banky čelia hrozbe krachu.

Rok 2015: História sa opakuje. Po odpútaní sa od eura rastie cena franku raketovým tempom. Maďari a Poliaci sa však už poučili. „Už im zďaleka nehrozia také problémy, ako to bolo pred štyrmi rokmi. Objem pôžičiek vo frankoch klesá, vlády urobili potrebné opatrenia a aj ekonomikám týchto krajín sa lepšie darí,“ povedal pre HN hlavný ekonóm Deloitte v Českej republike David Marek.

Už ich nechcú

Ešte v roku 2011 mali Maďari na svojich pleciach „nabraté“ úvery vo frankoch celkovo za 25 miliárd eur. Dnes je to necelá polovica. Podobný odlev ľudí od pôžičiek v cudzej mene si pripísal aj náš severný sused. Okrem toho sa obe krajiny tešia aj lepšiemu ekonomickému zdraviu. Pred troma rokmi, keď na starom kontinente zúrila kríza, rástol ich hrubý domáci produkt o necelé dve percentá. Najnovšie odhady pritom hovoria, že ekonomiky oboch krajín by mohli za vlaňajšok podrásť o viac ako tri percentá.

„Hrozba je podstatne menšia. V každom prípade sa nedá povedať, že nie je sa čoho obávať. Situáciu treba sledovať,“ povedal pre zahraničné médiá hlavný ekonóm pre rozvíjajúce sa trhy z britskej spoločnosti Capital Economics Neil Shearing. Experti z Goldman Sachs napríklad očakávajú, že zisky poľských bánk budú tento rok rásť pomalšie, ako sa pôvodne očakávalo. A vzhľadom na silný frank dokonca v budúcom roku klesnú o tri percentá. „V súvislosti so silným frankom môže poľský bankový sektor očakávať nárast nesplácaných úverov. Neočakávam však, že to bankám prinesie vážnejšie problémy,“ konštatoval pre HN expert z poľského think tanku Sobieski Institute Maciej Rapkiewcz.

Z Orbána hrdina

Napriek tomu, že Maďari si v minulosti zobrali relatívne viac pôžičiek vo frankoch ako Poliaci, dôsledky na bežných ľudí by mali byť u našich južných susedov podstatne menšie. Budapešť v novembri schválila legislatívu, v rámci ktorej budú môcť všetci dlžníci vymeniť svoju starú hypotéku vo švajčiarskych frankoch za pôžičku vo forintoch. A to pri kurze, ktorý platil pred dvoma mesiacmi. Vtedy museli Maďari za jeden frank zaplatiť približne 260 forintov. Dnes je to rekordných 315 forintov. Za toto rozhodnutie Orbána kritizovali banky i Brusel. Prezident maďarskej spoločnosti Concorde Asset Management Laszlo Szabo však postup vlády chváli:„Možno často kritizujeme maďarskú vládu a centrálnu banku, ale tentoraz jej treba zagratulovať za skutočne výnimočné načasovanie tejto legislatívy,“ povedal.

01 - Modified: 2007-02-20 11:18:00 - Feat.: 0 - Title: Senica investovala do priemyselného parku 60 mil.Sk
01 - Modified: 2016-02-15 14:21:59 - Feat.: - Title: Orbán vyzval učiteľov, aby nepožadovali viac peňazí 02 - Modified: 2016-02-11 13:07:27 - Feat.: - Title: Orbán očakáva ešte viac utečencov, chce posilniť zábrany na hraniciach 03 - Modified: 2016-02-08 14:57:51 - Feat.: - Title: Orbán sa chce spojiť s východom Poľska smerom na Košice 04 - Modified: 2016-01-25 19:52:22 - Feat.: - Title: "Nikdy nebudeme topiť ženy a deti." Ochrániť Grécko je nemožné, Orbán s Ficom sa mýlia 05 - Modified: 2016-01-23 16:40:05 - Feat.: - Title: Orbán sa bojí terorizmu. Maďari chcú kvôli tomu meniť ústavu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 11:10