StoryEditor

Yanis Varufakis. Šialený marxista, ktorý chce vyviesť z krízy Grécko

05.02.2015, 23:00
Profil gréckeho ministra financií Yanisa Varufakisa.

Pred domom na Downing Street fotografom pózujú dvaja muži. Jeden v drahom obleku s kravatou, druhý v žiarivo modrej košeli. V čižmách. A bez kravaty.

Kým George Osborne je typický anglický gentleman, Jeho kolega z Grécka, Yanis Varufakis ešte aj svojim oblečením hovorí „nehrám podľa vašich pravidiel.“ Grécky minister financií dnes určite patrí medzi najsledovanejších ľudí na svete.

Bývalý profesor ekonómie je dnes azda väčšou hviezdou ako jeho šéf, víťaz gréckych volieb Alexis Tsipras. Varufakis je hlasom a tvárou súčasnej situácie Grécka. Zdá sa, akoby sa jeho postoj ku gréckemu dlhu menil každý deň. No zároveň sa zdá, že to hrá v jeho prospech.

Varufakis sám seba označuje za libertariánskeho marxistu. Ministrom sa stal po tom, čo ľavicová strana Syriza zvíťazila v januárových voľbách. Predtým, čo sa stal členom vlády, bol Varufakis profesorom ekonómie na Aténskej Univerzite, neskôr pôsobil na univerzite v Austine v americkom štáte Texas. V akademických kruhoch je známy ako expert na teóriu hier (čo vyznieva vtipne vzhľadom na to, že v minulosti bol ekonómom v spoločnosti, ktorá vyrábala videohry). Jeho bývalý kolega, profesor James Galbraith z univerzity v Austine povedal agentúre Bloomberg, že Varufakis „mal viac vedomostí, ako ktokoľvek na tejto planéte“ a „uvažuje viac než pár krokov dopredu“, hlavne čo sa týka rokovaní s trojkou.

Varufakis však nie je chladnokrvne vypočítavý. Je dosť priamy – Grécko hneď skraja deklarovalo, že s trojkou rokovať nebude. Čo sa napokon nestalo. Minister vo svojej koženej bunde a košeli bez kravaty obieha lídrov eurozóny a hľadá pre svoje plány podporu. Zvolil pritom stratégiu blázna – ak sa správate dosť šialene, nepriateľ sa zľakne a dá vám viac, ako od neho chcete.

Varufakis je vo svojej funkcii doslova pár dní a už má na konte niekoľko výrokov, ktorými sa zapísal do dejín. Napríklad vo štvrtok prirovnal Grécko k predvojnovému Nemecku a ešte predtým vzbudil rozruch návrhom, aby sa grécke dlhopisy vymenili za také, ktoré budú naviazané na ekonomický rast krajiny. Zároveň odmietol, že by chcel, aby trojka odpustila dlh vo výške 315 miliárd eur.

Toto je Varufakisova stratégia. Je trochu šialený, ale pripravený rokovať. To ho môže dostať kamkoľvek. Na druhej strane, takýto štýl má silný spätný náraz. V každom prípade leží osud Grécka (a eura) v rukách tohto drzého, nespútaného a radikálneho ekonóma.

01 - Modified: 2007-03-07 17:01:00 - Feat.: 0 - Title: Pochovali prvú obeť výbuchu v Novákoch
01 - Modified: 2021-12-29 11:39:49 - Feat.: - Title: Potápačom v Grécku sa naskytol zaujímavý objav. Pochádza z druhej svetovej vojny 02 - Modified: 2021-08-07 11:01:38 - Feat.: - Title: Slovensko poskytne pomoc Grécku pri hasení požiaru. Úrady nariadili evakuáciu 03 - Modified: 2021-08-07 10:46:35 - Feat.: - Title: Slovenskí hasiči pomôžu Grékom v boji s ničivými požiarmi 04 - Modified: 2021-07-26 12:24:33 - Feat.: - Title: Krajina sa pripravuje na extrémne horúčavy. Teploty sa vyšplhajú až na 40 stupňov 05 - Modified: 2021-07-17 13:23:07 - Feat.: - Title: Pre koronavírus im zakázali hudbu. Tento ostrov zavádza prísne nariadenia z dôvodu nárastu prípadov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 07:22