StoryEditor

Nemci chcú o ďalšej pomoci rozhodnúť v referende

03.09.2013, 19:00
Autor:
TASRTASR
Väčšina Nemcov chce o prípadnej ďalšej pomoci zadlženým krajinám rozhodnúť v referende.

Väčšina Nemcov si myslí, že nová vláda, ktorú si zvolia 22. septembra, by nemala mať mandát na poskytnutie ďalšej pomoci štátom eurozóny, a že každý nový záchranný balík by mali obyvatelia schváliť v referende. Informovala o tom agentúra Reuters, ktorá sa odvoláva na výsledky najnovšieho prieskumu strategického inštitútu Open Europe.     

Z ankety vyplýva, že viac ako polovica respondentov síce chce, aby Nemecko zostalo členom menovej únie, ale podľa nich by mala byť "štíhlejšia". Členstvo v eurozóne by tak malo byť vyhradené pre "vybranú skupinu štátov, ktoré sa viac podobajú", čo znamená, že ich hospodárska situácia aj postoje sa čo najviac zhodujú.     

"Zdá sa, že podpora tesnejšej integrácie Európy je v prípade nemeckých voličov obmedzená predovšetkým na prísnu kontrolu výdavkov ostatných štátov," uviedla Nina Schicková, analytička inštitútu Open Europe.     

Súčasná kancelárka Angela Merkelová, ktorá by sa podľa prieskumov mala opäť stať víťazkou volieb, pritom v minulosti vyzývala na ďalšiu integráciu Európy, vrátane vytvorenia tesnejších fiškálnych väzieb a spoločnej bankovej únie. S blížiacim sa termínom volieb však už svoje vyhlásenia formuluje oveľa opatrnejšie.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 22:20