StoryEditor

Prepad pesa a rekordná inflácia. Argentíne už nebude nikto veriť

31.07.2014, 14:53
Autor:
dujduj
Argentína si dnes zopakovala históriu a môže napísať príručku o bankrotovaní. Krajina sa teraz musí pripraviť a prepad ekonomiky hlbokú infláciu.

Argentína sa dnes vybrala cestou, ktorá je jej veľmi dobre známa. Už ôsmy raz vo svojej histórii bankrotuje. Naposledy to bolo pred trinástimi rokmi a táto stará sekera zoťala túto krajinu opäť.

Vláda tvrdo odmietla kompromisy navrhované veriteľmi, ktorí v roku 2002 odmietli reštrukturalizáciu argentínskeho dlhu po bankrote krajiny a teraz požadovali vyplatiť 1,33 miliardy dolárov.

Argentínsky minister hospodárstva Axel Kicillof dohodu odmietol s tým, že vláda nepodpíše zmluvu, ktorá ohrozuje budúcnosť Argentínčanov. Druhý bankrot za trinásť rokov im však lepšie vyhliadky tiež neprinesie. Bankrot zrejme ešte viac prehĺbi recesiu argentínskej ekonomiky.

Obava z vlny žiadateľov

Vláda v Buenos Aires sa obáva vyplatenie vlastníkov (nereštrukturovaných) dlhopisov, pretože predpokladá, že v prípade vyhovenia ich sťažnosti by sa k žalobe pripojili aj hedgeové fondy a ďalší veritelia, čím by sa celá situácia ďalej skomplikovala. Celková suma, o ktorú by sa mohli veritelia u argentínskej vlády prihlásiť, môže dosiahnuť 15 miliárd dolárov, čo je viac ako polovica devízových rezerv krajiny. Ak by teda krajina nezbankrotovala teraz, určite by sa tomu nevyhla v blízkej budúcnosti.

Posledným návrhom na riešenie situácie je zloženie 250 miliónovej dolárovej zálohy, ktorá by slúžila ako výraz dobrej vôle a ochoty dlhovéťažkosti ešte riešiť. S týmto plánom prišli argentínske banky, ktoré však nemajú žiadny oficiálny mandát pre rokovania s veriteľmi.

Ekonomiku čakajú veľké problémy
Ďalší bankrot krajiny spôsobí ďalšie starosti problémami zmietanej ekonomike Argentíny. Aj krátka platobná neschopnosť krajiny totiž firmám predraží ich financovanie, zvýši tlak na peso, vyčerpá znižujúce sa devízové rezervy a ešte zrýchli jednu z najvyšších inflácií na svete. Podľa analytika Capital Markets Petra Bukova môže default spôsobiť kolaps ekonomiky a Argentínu s najväčšou pravdepodobnosťou čaká hlboká kríza. "Obyvatelia môžu v najhoršom prípade v panike predávať pesá a kupovať doláre, čo bude znižovať hodnotu domácej meny," dodáva Bukov.



V krajine, ktorá ma slabú fiškálnu aj monetárnu politiku, výraznú infláciu a ekonomiku v recesii to neznamená nič dobré a spolu so všade prítomnou korupciou sa môže situácia veľmi rýchlo dostať mimo kontrolu a ekonomika sa z toho bude spamätávať pomerne dlho.

Krajina bude mať do budúcnosti aj ďalší problém. Prilákať investorov bude stála ťažšie. Ich dôvera voči tejto krajina bola podlomená už teraz a bankrot ju ešte prehĺbil.

Doplatila na Fed
Za problémom Argentíny môže byť podľa analytika Next Finance Jiřího Cihlářa aj globálny vývoj. "Čim viac bude americká centrálna banka uťahovať program tlačenia peňazí a chystať zvyšovanie svojich sazdieb, tým viac bude klesať optimizmus na finančných trhoch. To len urýchli sťahovanie kapitálu z rizikových trhov, medzi ktoré patrí aj Argentína a ešte viac to vyhrotí jej problémy," dodáva Cihlář.

Argentínsky minister hospodárstva Kicillof aj napriek všetkému zdôraznil, že v prípade Argentíny nemožno hovoriť o bankrote, keďže krajina plní svoje záväzky. Rokovania s hedžovými fondmi podľa jeho slov stroskotali, pretože odmietli pristúpiť na reštrukturalizáciu dlhu ako ostatní veritelia a požadujú vyplatenie plnej sumy. Niečo iné si však myslia ratingové agentúry. S&P ešte pred uplynutím lehoty znížila svoje hodnotenie úverovej bonity Argentíny na úroveň C-, čo znamená "čiastočná platobná neschopnosť". Podobný krok sa teraz očakáva aj od ďalších dvoch veľkých ratingových agentúr - Fitch a Moody's.

Bankrot zatrasie Južnou Amerikou
Argentína svojim nekompromisným postojom k dohode s veriteľmi spôsobí problémy celému regiónu. "Najviac by sa však mala obávať Brazília. Ako najväčší obchodný partner Argentíny môže veľmi rýchlo pocítiť dopady bankrotu na svojej ekonomike," tvrdí analytik spoločnosti Cyrrus Jiří Šimara.

Svet sa obávať nemusí

Argentína bola už teraz odrezaná od medzinárodných dlhopisových trhov a jej bankrot by podľa analytika X-Trade Brokers Kamila Borosa nemal mať žiadny dopad na svetové trhy.

01 - Modified: 2006-08-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Dôvera rástla
01 - Modified: 2024-04-24 07:16:00 - Feat.: - Title: Argentínska vláda preskúma odškodné vyplatené obetiam diktatúry 02 - Modified: 2024-04-23 06:51:33 - Feat.: - Title: Štát hospodáril nad očakávania. V Únii však stále patríme k hriešnikom, pripísali sme si smutné prvenstvo 03 - Modified: 2024-04-22 07:05:25 - Feat.: - Title: Schodok v štátnej kase za vlaňajšok pozitívne prekvapil. Trvalé rozpočtové výdavky však zvýšili tri efekty 04 - Modified: 2024-04-18 18:39:06 - Feat.: - Title: Argentína sa usiluje o štatút globálneho partnera NATO 05 - Modified: 2024-04-18 14:33:44 - Feat.: - Title: Po desiatich rokoch diverzifikujeme. Slovensko predalo švajčiarskym investorom dlhopisy za 653 miliónov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 10:13