StoryEditor

Ostrovy aj hrady na predaj. Proti zúfalým privatizáciám sa búria ľudia

05.01.2014, 09:04
Autor:
fihfih
Výpredaje štátneho majetku kvôli ekonomickej kríze dosiahli v Európe nové rozmery.

Do súkromných rúk sa dostal romantický ostrov na Sardínii alebo súostrovie v Iónskom mori. Poľsko ponúka hrady, Malta štátne občianstvo. Sporné pokusy ako naplniť štátnu kasu ale narážajú na odpor verejnosti.

Grécko predáva v prepočte za 8,5 milióna eur súostrovie, Malta za 1,15 milióna občianstvo, Poľsko hrady "za babku", píše britský denník Independent, podľa ktorého privatizácia dosahuje nové rozmery.

Len v Taliansku je na predaj okolo päťdesiat nehnuteľností, ktoré by mali v aukciách priniesť do štátneho rozpočtu 500 miliónov eur určených na zníženie vysokého štátneho dlhu. V zozname tohto majetku je napríklad sídlo bývalého kardinála s názvom Villa Mirabello z 18. storočia, ktorá leží v Lombardii, alebo hrad, kde boli zosobášení herci Tom Cruise a Katie Holmesová. Proti predaju pôvabnej rezidencie Villa Mirabellino sa zdvihla veľká vlna nevôle Talianov, ktorým sa predaja pamiatok do súkromných rúk nepáči.

Krajiny z prekotných plánov cúvajú

Kritika zaplavila aj predaj idylického talianskeho ostrova Budello. Ostrov s plážami lemovanými ružovým pieskom, ktorý patrí k talianskej Sardínii, sa v októbri ocitol v rukách novozélandského podnikateľa Michaela Harta. Zaplatil za neho 2,9 milióna eur. Harte podľa svojho uistenia chce krásy ostrova zachovať, pobúrení ekológovia napriek tomu zozbierali podpisy 85 tisíc nespokojných ľudí a vláda teraz zvažuje ostrov späť odkúpiť.

Na hnev nespokojných ľudí naráža aj Malta, ktorá začala prehodnocovať svoje úmysly naplniť kasu predajom občianstva. Do rozpočtu malo toto opatrenie priniesť 30 miliónov eur ročne. Pod ťarchou kritiky sa však začal plán prehodnocovať. Cena za občianstvo sa má zvýšiť na 1,15 milióna eur. Opozičná nacionalistická strana však sľubuje, že novo nadobudnuté občianstvo zruší, ak bude vládnuť. S občianstvom EÚ by mohol byť nákup štátneho majetku pre obyvateľov z tretích krajín jednoduchší.

Most Ponte di Rialto v Benátkach (hore) by mohli prikryť reklamy.


 

     Villa Mirabello v Lombardii.

Poľsko predáva tridsať štátnych hradov a zámkov alebo sídiel a denník The Wall Street Journal v novembri uviedol, že ministerstvo poľnohospodárstva v roku 2014 chystá ďalších 140 predajov štátneho majetku.

Denník Independent píše, že záujem o privatizovaný majetok je pomerne malý. Napríklad v máji sa podarilo predať súostrovie šiestich ostrovov v Iónskom mori za 8,5 milióna eur. Bývalý katarský emir Hamad bin Chalífa Sanie ho kúpil pre svojho syna, ktorý chce na ostrovoch vybudovať luxusné útočisko pre jeho tri manželky a 24 detí.
    
Reklamy na Koloseu?

Podľa experta na privatizácie Williama Megginsona okrem kritiky verejnosti narážajú privatizácie ešte na ďalší problém - vlastnícke vzťahy nie sú priehľadné. Napríklad v gréckom katastri nehnuteľností sú nepresnosti, uviedol. "Nie je jasné, kto je vlastníkom pozemku na predaj. Prvý dojem je skvelý, ale v skutočnosti sú veľké politické problémy s predajom kúsku vašej krajiny," poznamenal.

Taliansko má nedostatok peňazí aj na údržbu pamiatok, s ktorými je jeho duša bytostne spätá. Vláda totiž osekala v úsporných rozpočtoch financie na opravy. Veľa v nich je v havarijnom stave, a uvažuje preto tiež o prenajímaní komerčných plôch napríklad na rímskom Koloseu či na známom moste Ponte di Rialto v Benátkach.

iDnes.cz

01 - Modified: 2005-11-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: O dôchodkoch až budúci rok
01 - Modified: 2024-03-29 09:00:00 - Feat.: - Title: V Grécku sa nachádza skryté mesto. Ponúka bohatú históriu, stáva sa populárnym aj u turistov 02 - Modified: 2024-03-29 10:03:33 - Feat.: - Title: Ostrov ovládajú tisíce makakov z laboratória. Ako to vyzerá na ostrove, kde je ľuďom vstup zakázaný? 03 - Modified: 2024-03-25 11:06:48 - Feat.: - Title: Umelých ostrovov je stále viac. Mohli by pomôcť obetiam klimatických zmien, no stále sú výsadou bohatých 04 - Modified: 2024-03-18 07:00:00 - Feat.: - Title: Toto je najviac preľudnené miesto na svete. Na preplnenom ostrove nemajú žiadne autá ani toalety 05 - Modified: 2024-02-25 07:00:00 - Feat.: - Title: Exotické zvieratá, miesta, nezabudnuteľné zážitky a jedlo: Vitajte na ostrove tisícok tvárí a večnej jari
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 13:03