StoryEditor

Bohatý sever a chudobný juh? Všetko je inak

09.03.2013, 15:00
Autor:
zajzaj
Správa merajúca majetok Európanov je natoľko škandalózna, že ju Nemecko tají.

Európou otriasa ďalšia explozívna správa. Je ňou záverečný report HFSC (Household Finance and Consuption Survey), informácie z ktorého sú pri súčasnej situácií v eurozóne tak škandálne, že sa ho štáty rozhodli radšej utajiť. Časť z neho však aj tak unikla, tému si všimol portál Business Insider.

So zmieneným prieskumom sa začalo ešte v decembri roku 2006 a cieľom bolo získať „mikroštrukturálne ekonomické informácie“ z jednotlivých štátov bloku. Vychádzalo sa z vlastných prieskumov, ale i oficiálnych štatistík únie a jednotlivých štátov. Išlo vôbec o prvý takýto veľký a podrobný prieskum v únii. Pracovali na ňom centrálne banky v jednotlivých krajinách, ECB ho mala zosumarizovať a pripraviť porovnanie.

Výsledky šokovali. A to až natoľko, že nemecká Bundesbanka sa ich rozhodla utajiť. „Je príliš politicky explozívny,“ citoval denník Frankfurter Allgemeine Zeitung neoficiálne vyjadrenia z prostredia banky.

Niektoré krajiny, napríklad susedné Rakúsko, ho však zverejnili. Ukazuje obrovskú nerovnováhu v príjmoch medzi jednotlivými skupinami obyvateľstva – najbohatších päť percent obyvateľov vlastní takmer polovicu bohatstva v celej krajine. Naopak, celá polovica obyvateľov Rakúska vlastní spolu len 4 percentá majetku v krajine. Teda tá polovica Rakúšanov, ktorých príjem bol na opačnej strane príjmového spektra. Celá polovica krajiny tak vlastní majetok v priemere za 11-tisíc eur, väčšinou pozostáva z auta a nejakých úspor v banke. Až 83% z nich si totiž nemôže dovoliť bývať vo vlastnom, a tak platí podnájom. Majetok spodnej desatiny Rakúšanov je podľa správy dokonca menej ako tisíc eur.

Nelichotivé fakty o vzmáhajúcej sa chudobe aj v ostrovoch prosperity sú len jedna strana mince. Tou druhou je porovnanie situácie s inými krajinami, najmä na juhu kontinentu. Taliansko patrí tiež medzi krajiny, ktoré report zverejnili. Vyplýva z neho, že bohatstvo domácností sa od roku 1991 zvýšilo v priemere až o 56%, Taliani bohatli aj počas krízy, medzi rokmi 2008 a 2010 to bolo tempom až päť percent ročne.

Aj vďaka tomu je medián majetku tamojších obyvateľov až takmer 164-tisíc eur, čo je oproti rakúskym 76-tim tisícom viac ako dvojnásobok. Odborníci pritom odhadujú, že Bundesbankou utajované dáta vyzerajú podobne tým rakúskym. Svedčia o tom aj predchádzajúce štatistiky o hrozbe chudoby v Nemecku.

Viacerí odborníci upozorňujú síce na fakt, že tieto dáta nemožno porovnávať kvôli odlišným "vlastníckym kultúram“ v Európe (v Taliansku je rozšírené súkromné vlastníctvo bytov, v Nemecku sú zasa populárne štátom vlastnené prenajaté byty), zverejnenie správy môže byť pre kabinet Angely Merkelovej, ktorá onedlho vstupuje do volieb, katastrofou.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 19:23