StoryEditor

Slováci z kauzy HSBC sú odhalení. Na internete je celý zoznam

12.03.2015, 20:14
V banke, ktorá je prešetrovaná z prania peňazí, malo účty 25 Slovákov. Medzi nimi je aj Daniela Hantuchová či modelka Ivana Vančová.

Na zozname Slovákov, ktorí mali účty vo švajčiarskej pobočke banky HSBC, je aj známa slovenská tenistka Daniela Hantuchová či podnikateľ Ján Sabol, ktorý bol štátnym tajomníkom za SOP v prvej vláde Mikuláša Dzurindu. Informáciu priniesol denník Pravda a DenníkN.

Samotné vlastníctvo bankového účtu však ešte neznamená, že príjmy na ňom pochádzajú z nelegálnej činnosti.

Ďalším majiteľom účtu vo švajčiarskej banke je aj expolicajt Martin Lieskovský, ktorý bol podľa obžaloby krajskej prokuratúry v Bratislave jedným z únoscov Michala Kováča mladšieho do cudziny.


Tenistka Daniela Hantuchová, podnikateľ Ján Sabol a modelka Ivana Vančová figurujú na neoficiálnom zozname.

Na zozname je aj Igor Grošaft, ktorý bol počas druhej Dzurindovej vlády nominantom SDKÚ v prezídiu Fondu národného majetku. V súčasnosti je majiteľom tlačovej agentúry SITA. „V živote som peniaze v HSBC nemal a s tou bankou nemám nič spoločné, ani ako osoba, ani ako firma, nerobil som ani žiadne podpisové vzory,“ povedal Grošaft pre HN. "Žiadny zoznam ľudí, ktoré zjavne kolujú redakciami som nevidel a netuším ako som sa na ňom mohol ocitnúť," dodal.

Na internete sa objavil aj celý zoznam 25 mien. Ľudí zo zoznamu momentálne oslovujeme, zatiaľ nikto vlastníctvo účtu nepotvrdil. Minister vnútra Robert Kaliňák pre Hospodárske noviny uviedol, že zoznam ešte nevidel.

Neoficiálny zoznam 25 Slovákov, ktorí mali mať peniaze vo švajčiarskej banke HSBC

Igor Grošaft - majiteľ tlačovej agentúry SITA, účet v banke HSBC dementoval

Juraj Vengloš - futbalový agent (zastupuje aj Mareka Hamšíka) a syn bývalého reprezentačného trénera Jozefa Vengloša

Daniela Hantuchová - jedna z najlepších slovenských tenistiek

Marianna Hantuchová - matka Daniely Hantuchovej

Igor Hantuch - brat alebo otec Daniely Hantuchovej, obaja majú rovnaké krstné meno

Ivana Vančová - supermodelka

Martin Lieskovský - bývalý policajt, ktorý bol prokuratúrou obžalovaný z únosu Michala Kováča mladšieho do cudziny

Ján Sabol - podnikateľ a štátny tajomník ministerstva hospodárstva z čias prvej Dzurindovej vlády, účet v banke HSBC dementoval

Zdenka Koščová

Miroslava Hedličová

Jozef Strelka

Violeta Strelka

Robert Bulla -

Diogo Dias Lucas Ana Isabel

Vadim Popov

Ján Prasens

Miroslav Nespala

Milan Lieskovský -

Vladimír Lezák

Radovan Horecký - účet v banke HSBC dementoval

Ján Ondruš - účet v banke HSBC dementoval

Mikuláš Trstenský - účet v banke HSBC dementoval

Alenka Pardubsky

Peter Styk

Pavol Pavlík

Od utorka má finančná správa k dispozícii zoznam Slovákov, ktorí mali účty vo švajčiarskej pobočke banky HSBC, ktorá je prešetrovaná z prania peňazí.

Vyše 10 miliónov dolárov

Konkrétne mená slovenských klientov banky prisľúbil ešte vo februári francúzsky minister financií Michel Sapin. Ten bol v Bratislave a stretol sa aj s ministrom financií Petrom Kažimírom. Podľa konzorcia „najbohatší Slovák“ spomedzi klientov s účtom vo švajčiarskej banke mal na konte 10,5 milióna dolárov.


Prečítajte si aj: Daniari už majú zoznam Slovákov s účtami v HSBC. Sú tam športovci, podnikatelia aj modelky
                             Účty Slovákov v banke HSBC už preverujú daniari


Pravda priniesla aj informáciu, že záujem o zakladanie švajčiarskych účtov v tejto banke bol už počas vlády Vladimíra Mečiara.  Po roku 1998 sa v čase výmeny vládnych štruktúr výrazne zvýšil počet aktívnych účtov.

"Tento zoznam budeme následne preverovať v rámci Daňovej kobry, teda v spolupráci s políciou a generálnou prokuratúrou z pohľadu jeho obsahu a z pohľadu toho, či nastala skutočnosť, ktorá by smerovala k daňovému úniku alebo podvodu," avizoval Imrecze.

Údaje o slovenských klientoch HSBC pochádzajú z rokov 2005 a 2006. "Konkrétne úkony majú rôznu dobu premlčania. Ak hovoríme napríklad o potenciálnych daňových kontrolách, pre tuzemské subjekty je doba päť rokov, takže z tohto pohľadu by tu premlčanie bolo. Ak hovoríme o zahraničných osobách, ktoré sú rezidentmi na Slovensku, tak doba na výkon daňovej kontroly je 10 rokov, čiže v niektorých prípadoch doba premlčania ešte nenastala," doplnil Imrecze.

Banka "bojovala" s daňami
Medzinárodné konzorciom investigatívnych novinárov (ICIJ) nedávno zverejnilo informácie, podľa ktorých HSBC Private Bank vo Švajčiarku v minulosti prijala vklady z celého sveta vo výške 102 miliárd amerických dolárov (90 miliárd eur).

Aktívne pritom pomáhala svojim klientom vyhnúť sa daňovej povinnosti. Na Slovensko bolo prepojených 147 účtov, na ktorých bolo uložených spolu 48,7 milióna amerických dolárov.

01 - Modified: 2007-04-11 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Čo sa ešte zmení
01 - Modified: 2023-04-06 09:34:55 - Feat.: - Title: Finančná správa v spolupráci so SIS zamedzili daňovým únikom u developera 02 - Modified: 2021-07-08 13:00:38 - Feat.: - Title: Lipšic informoval o kauze daniari. 14 ľudí obvinili z podvodu s daňovými vratkami 03 - Modified: 2020-08-02 20:22:39 - Feat.: - Title: Daniari si posvietia na bločky na kúpaliskách 04 - Modified: 2019-06-10 20:11:39 - Feat.: - Title: Nový bič na neplatičov. Daniari siahnu dlžníkom na vodičáky 05 - Modified: 2018-10-16 21:50:45 - Feat.: - Title: Daniari už kontrolujú Airbnb
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 02:24