StoryEditor

USA čaká silný dolár i vyšší dovoz z EÚ

30.10.2014, 23:00
Koniec tlačenia peňazí. HN vám ponúkajú päť dosahov, ktoré bude mať na Ameriku a celý svet stopnutie rotačiek.

Tohtotýždňové ukončenie päťtýždňového programu nalievania peňazí do americkej ekonomiky, ktoré oznámila šéfka centrálnej banky Fed Janet Yellenová, bude mať dosah nielen na USA, ale aj na celý svet. Či už v podobe pohybov na svetových akciových a menových trhoch, ale aj dosahov na dôchodkové sporenie či na trhy s komoditami.

HN vám ponúkajú päť bodov, ako sa koniec pumpovania dolárov do hospodárstva dotkne jednotlivých segmentov vo svete.

Ekonomika USA

Pre samotné Spojené štáty ide o pozitívnu správu. Koniec tlačenia peňazí totiž znamená, že americká ekonomika sa zotavuje. Portfóliový manažér spoločnosti Across Wealth Management Radoslav Kasik predpokladá, že tento krok môže spustiť odlev kapitálu z rizikových kapitálových krajín späť do USA. Americká centrálna banka na druhej strane nepovedala, kedy presne začne so zvyšovaním úrokových sadzieb.

Eurozóna

Analytici očakávajú pozitívne aj negatívne dosahy na ekonomiku eurozóny. Rast ekonomiky Spojených štátov je pre Európu dobrou správou. Rastúci dopyt za oceánom sa totiž odrazí vo vyššom exporte našich tovarov. Pre vývozcov je dobrou správou aj posilňovanie dolára oproti euru. Analytik Trim Broker Roland Ižip očakáva, že kurz dolára k euru by mohol klesnúť pod hranicu 1,20.

Postupný rast úrokových sadzieb v USA však môže spôsobiť odlev peňazí z Európy, ktorá sa zmieta v deflácii. Starý kontinent by v takom prípade podľa Kasika čelil poklesu investícií. To by sa následne odrazilo vo vyššej nezamestnanosti a nižšom ekonomickom raste. Európska centrálna banka by tak mala dôvod na ďalšie kvantitatívne uvoľňovanie peňazí.

 

Dôchodky

Ľuďom, ktorí si sporia na dôchodok v akciových fondoch, by mohli v budúcom roku klesnúť ich výnosy. Riaditeľka Next Finance Markéta Šichtařová totiž predpokladá výrazný pokles akciových indexov v USA, na ktoré by zareagovala aj Európa.

Expert na druhý pilier Michal Nalevanko však vidí budúcnosť sporenia v akciových fondoch svetlejšie. Podľa neho sporiteľov viac ako rozhodnutie amerického Fedu ovplyvnia plánované kroky Európskej centrálnej banky. „Tá sa len nedávno vybrala v šľapajach agresívnejšieho Fedu a k politike extrémne nízkych sadzieb pridala aj vlastnú verziu kvantitatívneho uvoľňovania. To by mohlo potešiť sporiteľov vo fondoch, ktoré aspoň čiastočne investujú do akcií,“ hovorí Nalevanko.

Komodity

Stredajšie oznámenie Fedu, že končí s pumpovaním peňazí do ekonomiky, sa na komoditných trhoch prejavilo oslabením zlata a ropy. „V prípade zlata išlo o paradoxný vývoj, keďže americká centrálna banka odložila zvyšovanie úrokových sadzieb,“ hovorí analytik spoločnosti Colosseum Boris Tomčiak.

Analytik predpokladá zlacňovanie drahých kovov, ktorých sa budú chcieť ich majitelia zbaviť. Reakcia sa, naopak, nepredpokladá pri rastlinných komoditách.

 

Finančné trhy

Analytici sa zhodujú, že koniec tlačenia peňazí je zlou správou pre finančné trhy. „V minulosti si navykli, že prísun peňazí je ľubovoľný,“ hovorí riaditeľka Next Finance Markéta Šichtařová. Keďže však bol koniec tlačenia peňazí ohlásený s veľkým časovým predstihom, trhy mali dostatok času prispôsobiť sa novej situácii.

Rozhodnutie americkej centrálnej banky môže podľa Šichtařovej spôsobiť v budúcom roku prasknutie akciovej bubliny, o ktorej sa začína hovoriť čoraz viac. Americké akciové indexy by pritom mohli padnúť až dvojciferne. Pokles indexov by v takom prípade pocítili aj európske akciové trhy. Pokles akciových indexov predpovedá aj prognostik SAV Vladimír Baláž.

01 - Modified: 2006-12-06 06:50:47 - Feat.: 0 - Title: Prenos čísla sa iba rozbieha
01 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 02 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: „Pažravosť“ investorov po virtuálnej mene rastie. No hrozí jej negatívny ponukový šok a zdraženie 03 - Modified: 2024-03-20 19:26:24 - Feat.: - Title: Guvernér lotyšskej centrálnej banky súhlasí s odhadmi trhov na tri redukcie sadzieb ECB v tomto roku 04 - Modified: 2024-03-18 15:23:57 - Feat.: - Title: Slovensko sa po facke od investorov opäť vydalo na finančné trhy. Požičali sme si drahšie ako Grécko 05 - Modified: 2024-03-08 11:32:23 - Feat.: - Title: Ako zarobiť stámilióny na burze? Šancu majú aj bežní Slováci, v kurze je veriť Amerike
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 14:47