StoryEditor

Krajina pripravená na finančný armagedon sa vracia späť

10.11.2015, 11:12
Autor:
Pavel PetrPavel Petr

Len šesť mesiacov po tom čo sa finančný sektor takmer vyparil a krajina bola bez pomoci Európy na kolenách tvárou tvár exitu z eurozóny, sa Grécko pripravuje na vstup späť na svetové trhy.

Vzťah medzi vládou a úradmi zodpovednými za organizáciou aukcií gréckych dlhopisov bol prerušený počas toho roku, keď nastúpil do vlády Alexis Tsipras, šéf ľavicovej Syrizy.

Našťastie situácia sa upokojila potom čo krajina "vyhandlovala" ďalší balík peňazí od Európanov za prísľub úspor a reforiem. Situácia je úplne iná. V júni sa krajina pripravovala pomaly na finančný armagedon v priamom prenose. Dnes sa pripravuje na vstup späť na trhy. To sa ale ešte počas prvého štvrťroku 2016 nestane, ale skôr sa Grécka na trhu môžeme dočkať až na ďalšie leto. Tiež záleží na tom ako budú spolupracovať ďalšie úrady, ale je tu šanca, že do konca druhého kvartálu by sme mohli krajinu vidieť znova obchodovať.

Výnosy dlhopisov vydávané Gréckom raketovo rástli už v apríli tohto roku s tým, ako sa investori neboli schopní dohodnúť so svojimi náprotivkami počas rokovania s Gréckom. Vtedy sa veľa hadrkovali predstavitelia hlavne Nemecka (ako najväčšieho veriteľa) s Gréckom. Gréci dlho bojovali a bili sa za svoje riešenie, ale investori ich dotlačili do kúta v podobe zatvorených bánk a kapitálových kontrol. Gréci prehovorili a za päť minút dvanásť na podmienky veriteľov pristúpili a získali ďalšie prostriedky čím odvrátili kolaps.

Maxima výnosov na dvojročnej splatnosti štátneho gréckeho dlhopisu boli dosiahnuté v polovici júna 2015 a to okolo 30 percent. Následne výnos klesal s tým, ako sa situácia upokojovala. Dnes sa výnos pohybuje na 7,815 percent.

Pokiaľ budú Atény schopné v roku 2016 predávať svoje dlhopisy na trhu, bude to predstavovať doslova obrat vo vnímaní a postavení Grécka na svetových trhoch. Krajina v recesii, ktorá sa rok po praktickom roztavení finančného sektora, pozastavení obchodovania na burze a kapitálových kontrolách vráti na trh s dlhopismi je ozajstné prekvapenie.

Čo zmenilo pohľad investorov? Asi najviac plány na rekapitalizáciu bánk a teda jedného zo základných "systémov" každej ekonomiky. Burza a banky sprostredkovávajú tok krvi v živej ekonomike. Bez tohto sú investori veľmi nervózny, najmä ak svoje prostriedky nemôžu rýchlo dostať z krajiny. Druhou vecou čo sa zmenilo je prístup a zmeny k správe bankového systému v krajine.

Ďalšími bodmi, čo by mohlo umožniť tak rýchly návrat sú zmeny v dôchodkovom systéme a ďalšie zmeny v ekonomickom systéme krajiny, ktoré sa majú schvaľovať v gréckom parlamente ku koncu tohto mesiaca.

Existujú názory, že vstup na trhy je predčasný. Najskôr by mala byť dokončená rekapitalizácia bánk a tiež znovu revidovaná stabilita bánk. Navyše je dosť možné, že sa celá vec oneskorí. Čo podľa niektorých rozhodne nie je na škodu, myslia si to aj v Bank of Greece.

Článok bol zverejnený na webe patria.cz

01 - Modified: 2007-11-06 08:30:00 - Feat.: 0 - Title: Križovatku na D1 vo Voderadoch postaví Váhostav
01 - Modified: 2024-04-18 14:33:44 - Feat.: - Title: Po desiatich rokoch diverzifikujeme. Slovensko predalo švajčiarskym investorom dlhopisy za 653 miliónov 02 - Modified: 2024-04-17 20:14:52 - Feat.: - Title: Do sporu kontrolórov a vodární vstúpil Ústavný súd. Andrassy kauzu vyostril, hovoril o sektárskych praktikách 03 - Modified: 2024-04-15 10:30:22 - Feat.: - Title: Slovensko si v aprílovej aukcii dlhopisov požičalo vyše 680 miliónov eur 04 - Modified: 2024-04-15 18:01:41 - Feat.: - Title: Slovensko si požičalo stámilióny. Investori vyslali prvý vážny signál, že náš dlh je rizikový 05 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Času dlhopisov bránia výkonné akcie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 17:35