StoryEditor

Česká koruna pokorila rekordy. Je najslabšia za deväť rokov

12.01.2015, 12:16
Autor:
iDnes.cziDnes.cz

Kurz českej koruny sa prepadol na najslabšiu úroveň za posledných zhruba deväť rokov k doláru a za šesť rokov k euru. Pokračoval tak pokles z minulého týždňa. Vyplýva to z údajov na serveri Patria Online. Česká mena sa dostala na 28,4 koruny k euru a prekročila hranicu 24 korún za dolár.

Intervencia a deflácia

Česká mena sa tak na úvod týždňa znova dostáva pod značný tlak a silnejú špekulácie na ďalšej intervencie ČNB. Práve kvôli obavám z ďalšieho zásahu Českej národnej banky proti českej mene teraz koruna oslabuje. Trh sa vyhrotenia menovej politiky bojí kvôli slabému decembrového rastu spotrebiteľských cien a kvôli tomu, že aj ďalší vývoj inflácie bude zrejme pod úrovňou, ktorú očakáva ČNB.

"Za prudkým oslabením koruny v posledných dňoch, dnešok nevynímajúc, stojí primárne obava trhu, že Česká národná banka na februárovom zasadnutí oznámi zvýšenie intervenčnej hladiny zo súčasných 27 CZK / EUR na úroveň 29 CZK / EUR alebo vyššie," vysvetľuje analytik spoločnosti Akcenta Miroslav Novák. Koruna sa v posledných dňoch ocitla pod veľkým predajným tlakom. "Silné znižovanie hodnoty koruny z predchádzajúcich dní si možno preložiť tak, že trh z obavy pred možným zásahom Českej národnej banky berie osud koruny do vlastných rúk," dodal Novák.

Strácajú aj ostatné meny

"Trh na nič nečaká. Zjavne nechce vsádzať na to, že banka nechá inflačný vývoj len tak, s tým že ide o ropu a pozitívny nákladový šok, "podotkol analytik Patria Finance Tomáš Vlk. Centrálna banka bude kurz koruny prerokúvať až vo februári. Návrat do normálneho režimu bez intervencií sa podľa analytika môže odsunúť výrazne ďalej.

Dobre na tom podľa Vlka nie sú ani ostatné meny v regióne, hoci ich straty nedosahujú také hodnoty ako koruna. Oslabujúca koruna môže pomôcť exportérom, na druhej strane vzrastie tlak na rast cien dovážaného tovaru. Dolár za posledný polrok zdražel o takmer štyri koruny, zatiaľ čo euro zhruba o korunu. Oslabenie koruny k doláru bráni ešte väčšiemu prepadu cien  benzínu a nafty. Napriek tomu však benzín a nafta ďalej zlacňujú. Podľa dát spoločnosti CCS v minulom týždni nafta zlacnela o 82 halierov a benzín o 66 halierov.

Benzín lacnie, elektro zdražie

"V najbližšom týždni očakávame ďalší prepad cien benzínu a nafty na českých čerpacích staniciach o niekoľko desiatok halierov. Nájsť čerpaciu stanicu s cenou PHM pod 30 kč za liter (asi euro za liter) už vôbec nie je náročné, "hovorí Boris Tomčiak zo spoločnosti Colosseum. Ropný kartel OPEC má vo svojej moci obmedziť ťažbu ropy a tým zdvihnúť ceny čierneho zlata, to však zatiaľ nerobí, pretože súperí s americkou konkurenciou, ktorá ťaží lacnejšiu ropu z bridlíc. Na trhu sú prebytky aj kvôli nadmernej ťažbe v Rusku. Ropa by preto mala ďalej zlacňovať, podľa banky Goldman Sachs až k 40 dolárom za barel, ktorá by mala priniesť výraznejšie zníženie americkej produkcie z bridlíc. Goldman Sachs v najbližších troch mesiacoch očakáva pokles cien ropy na 42 dolárov za barel.

Slabnúca koruna môže tiež zdražieť elektroniku, najmä v e-shopoch, medzi ktorými je veľká konkurencia a držia si nízke marže. Niektorí predajcovia už minulý týždeň avizovali rast cien kvôli oslabovaniu koruny k doláru.

01 - Modified: 2007-02-13 08:22:00 - Feat.: 0 - Title: Pri výbuchu autobusov prišlo o život deväť ľudí
01 - Modified: 2024-04-23 17:53:21 - Feat.: - Title: Eurokomisia podnikne kroky proti ruskej tieňovej flotile ropných tankerov. Analytici varujú pred eskaláciou 02 - Modified: 2024-04-23 17:29:45 - Feat.: - Title: Ceny ropy sa zvyšujú, k rastu prispeli priaznivé údaje o európskej ekonomike 03 - Modified: 2024-04-21 11:09:44 - Feat.: - Title: Ceny ropy koncom týždňa vzrástli, za celý týždeň však klesli najviac od februára 04 - Modified: 2024-04-19 14:06:33 - Feat.: - Title: Ceny ropy vymazali zisky a klesajú po tom, ako Teherán bagatelizoval útok Izraela 05 - Modified: 2024-04-19 12:19:54 - Feat.: - Title: Izraelský protiútok zasiahol ceny ropy. No analytik upozorňuje: „Vlk sa nažral, no koza zostala celá“
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 20:28