StoryEditor

Bitcoin má konkurenciu. V mestách

12.08.2013, 00:00
Platidlá, ktoré nespravujú žiadne banky, sa tešia obľube. Po novom sa do nich púšťajú aj mestá.

Kyberpeniaze i prací prášok. Svet stále pátra po platidlách, ktoré by nespravovala banka a na ich hodnotu by nemali vplyv politické sily. „Dopyt po alternatívnych menách rastie s tým, ako stúpa neistota na trhoch. Tieto meny totiž nepodliehajú trhovým záchvevom a tlakom zo strany politikov či centrálnych bánk,“ vysvetľuje analytik finančných trhov Next Finance Jiří Cihlář. Podľa rebríčka tých najprogresívnejších alternatív, ktorý vytvoril Paul Kemp-Robertson z magazínu Contagious, je súčasným číslom jeden viruálny Bitcoin.

Číslo 1: Má aj mladšieho brata
Zjednodušenie obchodu na internete, a to bez vysokých poplatkov či formulárov, urobilo z Bitcoinu najprosperujúcejšie „vymyslené“ platidlo. „Je možné, že bude populárny a rozšíri sa, je možné, že príde niečo lepšie. Oveľa podstatnejšie je to, čo už Bitcoin dosiahol, a to zmenu pohľadu na financie, možnosť fungovať mimo zložitých prekomplikovaných a preregulovaných systémov,“ myslí si odborník na toto platidlo Juraj Bednár. Bitcoinu medzičasom pribudol i mladší brat Litecoin, ktorý sa umiestnil v rebríčku na druhej priečke. Ten môžu vytvárať aj ľudia so štandardnými počítačmi. Jeho jednotku je síce ľahšie vytvoriť, no chýba mu väčšie rozšírenie. „A pri akomkoľvek platidle je počet používateľov rozhodujúci pre stabilitu a dôveru,“ dodáva Bednár.

Číslo 3: Pokladnice s vlastnými peniazmi
Lokálnym peniazom sa vo svete darí. V USA ich niekoľko rokov funguje hneď viacero. Napríklad Equal Dollars z Filadelfie je možné získať aukčným predajom vlastných predmetov. Newyorčania platia aj Ithacou, obyvatelia Massachusetts majú zas v peňaženkách BerkShares. Podobné snahy sa objavili aj na Slovensku. V obci Široké majú od roku 2010 v obehu Širocký sokol, najnovšie sa o zavedenie grajciara snažia aj v Piešťanoch. Nie všetci však vidia budúcnosť lokálnych peňazí ružovo. „Takéto platidlá sú príjemné ozvláštnenie a turistická atrakcia, ale z ekonomického hľadiska nemajú veľké šance ovplyvniť hospodárenie na svojom území. Šancu na uchytenie by mali len pri absencii respektíve totálnom kolapse primárneho platidla,“ tvrdí Martin Vlachynský z INESS.

Číslo 6: Hviezdna káva
Spoločnosti sa svojich zákazníkov snažia nalákať rôznymi vernostnými programami. Nie všetky sú však také úspešné ako ten v kaviarenskej sieti Starbucks. Jej klienti získavajú hviezdičky, za ktoré si potom môžu vymeniť za nápoje a snacky. Podľa Paula Kemp-Robertsona sa už za 30 percent transakcií neplatí hotovosťou, ale práve nazbieranými hviezdičkami. „Starbucks má výhodu vo svojej popularite, káva sa tiež stáva súčasťou každodenného života čoraz väčšieho počtu obyvateľov. Nový vernostný program navyše prešiel zjednodušením a mal by byť pre zákazníka výhodnejší,“ uvádza analytik spoločnosti Cyrrus Tomáš Menčík.

Číslo 9: Prací prášok za drogy
Do rebríčka sa prekvapujúco dostal aj tekutý prací prášok Tide. Ten sa totiž v USA stal valutou v narkobiznise. Jedno balenie stojí päť dolárov, ale na čiernom trhu je možné ho vymeniť za drogy v hodnote desiatich dolárov. Niektoré štáty hlásia každý mesiac straty 15-tisíc dolárov z krádeží pracieho prášku. „Musíme rozlišovať medzi menou a komoditou, ktorá nejakú menu nahrádza. Užívatelia drog Tide nekupujú, ale kradnú v obchodoch, a pretože nemajú peniaze, tak ho vymieňajú za drogy. Drogoví díleri ho potom predávajú, takže to nie je mena, ale ľahko speňažiteľný kontraband,“ vysvetľuje partner spoločnosti Redbaenk Michal Mišun.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 04:29