StoryEditor

Drogový boss je jeden z najmocnejších ľudí sveta, aj pápež František je medzi prvými (prehľad)

19.11.2015, 19:18
Putin, Obama alebo Merkelová sú dlhodobo zaraďovaní medzi najvplyvnejších hráčov spoločenskej scény.

Do tohtoročnej top päťdesiatky najvplyvnejších osôb planéty sa podľa serveru Business Insider dostali pápež František, raper Jay Z alebo mexický drogový boss Joaquín, El Chapo 'Guzmán, píše iDnes.cz.

Americký portál Business Insider zverejnil rebríček päťdesiatich najvplyvnejších ľudí na svete. Poradie bolo určené na základe štyroch hlavných oblastí: ekonomická moc, vplyv, spravodajské hodnoty a dosah. Rebríček berie do úvahy majetok jednotlivcov aj ich priamy vplyv. Pri biznismenoch a šéfov organizácií hrá úlohu počet ľudí, ktorých zamestnávajú. Osobnosti sveta šoubiznisu boli porovnaní podľa počtu odberateľov na Twitteri.

Medzi rozhodujúce faktory patrí aj to, ako často sa menovaní počas jedného roka objavili v médiách. Hodnotil sa aj význam mocných v ich príslušných oblastiach.

Prvé priečky bez prekvapenia

Na prvých priečkach rebríčka sa bez prekvapení objavili hlavy svetových mocností Barack Obama, Si Ťin-pching a Vladimir Putin. Nasleduje nemecká kancelárka Angela Merkelová. Piate miesto obsadil americký megainvestor Warren Buffett.

Šieste miesto pripadá premiérovi Indie Nárendrivi Módímu, ktorý sa úradu ujal minulý rok v máji. Následne predstavil plán, ako reformovať a modernizovať vládu a obchodné prostredie v druhej najľudnatejšej krajine sveta. Módi je na Twitteri druhým najviac sledovaným politikom hneď za Barackom Obamom.

Do top desiatky sa dostal aj pápež František, ktorý sa v poslednej dobe vyjadruje aj k témam ako sú zmeny klímy alebo uľahčenie rozvodov pre katolíkov.

Desiata priečka patrí zakladateľovi Microsoftu Billovi Gatesovi, ktorý sa spolu so svojou manželkou Melindou od roku 2000 venuje najmä charitatívnej činnosti. Od tej doby už rozdali 34,5 miliardy dolárov na boj proti HIV, malárii a ďalším infekčným chorobám. Prispievajú aj na vzdelanie alebo rozvoj poľnohospodárstva.

Facebook i Alibaba zarábajú

Zakladateľ najväčšej sociálnej siete Facebook, Mark Zuckerberg, skončil osemnásty. Facebook tento rok oznámil, že sociálnu sieť navštívi denne miliarda užívateľov, ktorí si denne pozrú osem miliárd videí. Zuckerbergovo čisté imanie má okolo 47,6 miliárd dolárov. Aj zakladateľ Facebooku investuje stovky miliónov do vzdelávania.

Medzi najmocnejších sa zaradil aj majiteľ čínskej internetovej megatržnice Alibaba Jack Ma. Jeho majetok je teraz 23,3 miliardy dolárov. Medzi ženami sa v rebríčku objavila aj brazílska prezidentka Dilma Rousseffová, ktorá sa snaží potláčať chudobu v najľudnatejšej krajine Latinskej Ameriky.

Tridsiate miesto patrí niekdajšiemu starostovi New Yorku Michaelovi Bloombergovi. Majetok v hodnote viac ako 40 miliárd dolárov získal najmä vďaka po ňom pomenovanej finančnej a mediálnej skupine.

Americký technologický priekopník Elon Musk sa umiestnil na 38. mieste. Medzi ním založené spoločnosti patrí výrobca elektromobilov Tesla Motors, energetická firma Solar City alebo projekt na cestovanie do vesmíru SpaceX. Musk okrem iného tento rok v januári oznámil, že vybuduje testovaciu dráhu pre ultra rýchly pohyb osôb a tovaru.

Drogový boss

V rebríčku sa objavil aj šesťdesiatročný drogový boss Joaquín "El Chapo" Guzmán, ktorý si nelegálnym biznisom podľa odhadov zarobil najmenej 1,1 miliardy dolárov. El Chapo kontroluje medzinárodnú sieť, ktorá po celom svete distribuuje stovky tisíc kilogramov kokaínu. "Prcek", ako sa Guzmánovi hovorí, tento rok unikol z ostro stráženej väznice. Americké ministerstvo zahraničia ponúka odmenu päť miliónov dolárov za informácie vedúce k jeho zatknutiu.

Do rebríčka sa dostal aj americký raper Jay Z a jeho manželka Beyoncé. Jay Z patrí medzi najviac zarábajúcich muzikantov na svete. V minulom roku zarobil 56 miliónov dolárov a spustil vlastnú hudobnú službu Tidal.

01 - Modified: 2007-11-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kaník: Predseda vlády môže naďalej verejne klamať
01 - Modified: 2023-06-23 12:50:31 - Feat.: - Title: Ponorka Titan dostala viac pozornosti ako stovky nezvestných migrantov. Obama kritizuje ignoráciu 02 - Modified: 2023-03-30 18:59:24 - Feat.: - Title: Muskov profil sa stal najsledovanejším na Twitteri, predbehol Obamu 03 - Modified: 2022-11-05 20:12:00 - Feat.: - Title: Ovládnutie Kongresu republikánmi by bolo hrozbou pre demokraciu, myslí si Obama 04 - Modified: 2022-10-15 19:17:43 - Feat.: - Title: Exprezident Obama podporí pred voľbami demokratov v troch kľúčových štátoch 05 - Modified: 2022-04-01 09:37:31 - Feat.: - Title: Z Ruska je Mordor a vojaci sú ohyzdi. Ukrajinci dávajú jasne najavo, čo si myslia o nepriateľovi
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 11:26