StoryEditor

Americké akcie dosiahli maximá. A môže za to ECB

11.11.2014, 08:43

Máme za sebou prvý týždeň nového mesiaca, čo okrem iného znamená, že sme sa dočkali zasadania Európskej centrálnej banky, ako aj pravidelných štatistík z amerického trhu práce. A práve tieto dve udalosti boli obchodníkmi najviac sledované počas uplynulého týždňa.

Okrem nich boli zverejnené aj ďalšie fundamentálne správy, ktoré si určite zaslúžili pozornosť obchodníkov. Ak by sme mali začať pekne od začiatku, tak úvod týždňa patril predovšetkým zverejňovaniu októbrových ukazovateľov PMI za sektor výroby z Číny, európskych krajín a aj Ameriky. Tieto dominovali počas pondelkového obchodovania, ktoré bolo nervózne a súviselo s predchádzajúcim minulotýždňovým rastom akciových trhov a vyčkávaním na najdôležitejšie fundamenty, ktoré boli uverejnené až na konci týždňa.

Pre obchodovanie bol charakteristický silný pokles komodít a slabosť akcií. Zverejňovanie štatistík odštartovalo neskoro v noci v Číne. Tu hodnota PMI vo výrobnej sfére rástla v súlade s očakávaním a dosiahla úroveň 50.4 bodov. Nemecké PMI za výrobu bolo o niečo nižšie, a to na úrovni 51.4 bodov, oproti očakávanej hodnote 51.8 bodov. Omnoho horšie bol tento ukazovateľ na tom v Taliansku, kde sme zaznamenali pokles na úroveň 49 bodov, čo predstavuje 17-mesačné minimum. V tento deň dokázali prekvapiť údaje za výrobný sektor z Francúzska, kde hodnota tohto ukazovateľa bola lepšia, ako sa očakávalo, a to 48.5 bodov, verzus 47.3 bodov.

Ďalším výrazne lepším výsledkom bol ISM Manufacuring PMI v USA, kde sa očakávala hodnota 56.2 bodov, no skutočný výsledok bol až na úrovni 59 bodov, čo je ďalší signál o dobrej kondícií americkej ekonomiky, čo by mohlo znamenať úvahy o skoršom zvyšovaní úrokových sadzieb Fedom. Obchodovanie počas utorka bolo nervóznejšie, než v pondelok. Táto nervozita sa prejavila hlavne na európskych akciových indexoch, ktoré stratili za tento deň viac, než tie americké. Euro Stoxx stratil počas dňa 1.56 percenta, CAC 1.52 percenta, DAX si odpísal 0.92 percenta a FTSE 100 0.52 percenta. Tento pesimizmus na trhy priniesli odhady Európskej komisie, ktorá znížila výhľad hospodárskeho rastu a inflácie na roky 2014 a 2015. Ročný rast HDP za Eurozónu očakáva na úrovni 0.8 percenta a nasledujúci rok na úrovni 1.1 percenta.

Je to výrazne nižšie, ako boli očakávania zverejnené v máji, ktoré hovorili o 1.2 percentnom raste v 2014 a 1.7 percentnom raste v roku 2015. V tento deň medzi najdôležitejšie údaje z makro kalendára možno zaradiť výsledky obchodnej bilancie z USA a Kanady. Schodok americkej bilancie sa prehĺbil opäť o niečo viac, a to o na hodnotu -43 miliárd USD (trh očakávali len -40.2 miliárd). Kanada naopak zaznamenala pozitívne saldo na úrovni +0.71 miliárd CAD, aj keď trhový konsenzus bol nastavený na schodok -0.30 miliárd CAD. Stredajšie obchodovanie bolo poznačené vyčkávaním v súvislosti so štvrtkovým zasadnutím ECB.

Optimizmus z očakávania Draghiho holubičieho komentára sa prenieslo do viac, ako 1.3 percentných ziskov na všetkých hlavných európskych benchmarkoch. Zo správ dominovali hlavne zverejňované výsledky PMI za sektor služieb. Svoje výsledky zverejnilo najskôr Španielsko, kde boli tieto hodnoty vyššie, ako sa očakávalo, a to na úrovni 55.9 bodov. Rovnako potešili aj výsledky za sektor služieb aj z Talianska a Francúzska, kde boli hodnoty vyššie, ako sa predpokladalo. Naopak negatívny bol tento ukazovateľ v Nemecku a Británii, kde vyšiel o 0.4, respektíve o 2.3 horšie, ako sa očakávalo. Kompozitný ISM index za nevýrobnú sféru z Ameriky, tak isto sklamal očakávania a klesol na hodnotu 57.1 bodov, z predchádzajúcich 58.6 bodov. V stredu bol zverejnený aj národný report štatistík z amerického trhu práce ADP, ktorý mierne prekvapil a hovoril o náraste zamestnaných v USA o 230 000.

Po predkrme, ako to už býva zvykom, prišlo na rad hlavné jedlo a teda štvrtkové zasadnutie ECB s následnou tlačovou konferenciou. Sadzby zostali nezmenené, no zaujal najmä komentár ECB. V ňom sa Mário Draghi vyjadril, že menová politika už odpovedala na riziká nižšej inflácie a pomôže k upevňovaniu inflačných očakávaní. Ďalej dodal, že ECB bude aj ďalej monitorovať situáciu, a ak bude nutné, sú pripravení zvýšiť kvantitatívne uvoľňovanie, alebo použiť nejaké ďalšie opatrenia. Tento komentár bol pre väčšinu investorov prekvapeným, pretože sa očakávalo iba viac-menej zopakovanie predchádzajúceho komentára.

Akciové index v reakcii začali ihneď posilňovať. Čo sa týka devízového trhu euro na páre s dolárom začalo prudko klesať a ocitlo sa až pod úrovňou 1.24 EURUSD. Holubičí tón sprievodného komentáru pomohol indexu S&P 500 dosiahnuť nové historické maximá, ktoré boli ešte na začiatku piatkovej seansy navýšené. Pre S&P 500 je aktuálne historické high 2 034 bodov a Dow Jonese 17 575 bodov. Piatkové obchodovanie bolo predovšetkým o štatistikách z amerického trhu práce.

Konsenzus rátal s nárastom o 235 tisíc. Zverejnený výsledok bol však o 21 tisíc menší. Miera nezamestnanosti aj napriek mierne horším výsledkom klesla na úroveň 5.8 percent. Celkovo bol piatok v znamení opačného trendu, ako vo zvyšku týždňa, keď korigovalo nahor zlato a ropa, oslaboval dolár a Wall Street uzavrelo blízko nuly. Vývoju na komoditných trhov dominoval hlavne pokles cien americkej ľahkej ropy WTI, ktorá v týždni dosiahla dno pod 76 dolármi za barel. Ropa však dokázala korigovať tento prepad aspoň na level 78.50 USD. Klesali taktiež ceny zlata a striebra. Zlato dosiahlo svoje dno na 1132 dolároch, ale počas piatka dokázalo skorigovať až na 1175 dolárov. Výrazné trhové pohyby sme zaregistrovali na týchto dvoch európskych akciách. Prvou je francúzska banka Credit Agricole S. A.

Za minulý týždeň stratili jej akcie viac, ako 9 percent z ceny po tom, ako táto banka začala mať problémy so ziskovosťou popri prísnych kapitálových požiadavkách a v období spomaľujúceho hospodárskeho rastu v Európe. Naopak za posledných päť dní sa darilo nemeckej leteckej spoločnosti Deutsche Lufthansa, ktorá zaznamenala rast cien akcií o viac ako 7 percent. Sektor dopravy je v súčasnosti jedným z odvetví, ktoré profituje z nízkych cien ropy, a tak je možné, že aj táto skutočnosť je za uvedeným nárastom cien akcií tohto leteckého prepravcu.

Počas tohto týždňa budeme sledovať nasledujúce makrodáta: inflačné očakávania z Číny, Veľkej Británie, Nemecka, Francúzska; priemyselná produkcia z Talianska, Číny; report finančnej stability RBNZ, Miera nezamestnanosti a Index priemerného zárobku vo Veľkej Británii, predbežné odhady HDP v Francúzsku, Nemecku, Tržby výrobcov v Kanade; dovozné ceny, maloobchodné tržby a jadrové maloobchodné ceny v USA

01 - Modified: 2006-12-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Číslo dňa
01 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 02 - Modified: 2024-04-17 20:14:52 - Feat.: - Title: Do sporu kontrolórov a vodární vstúpil Ústavný súd. Andrassy kauzu vyostril, hovoril o sektárskych praktikách 03 - Modified: 2024-04-11 14:41:18 - Feat.: - Title: Trhy vrátane slovenských ostro reagovali na udalosť v Amerike. Lagardová naznačila nový kurz Európy 04 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Času dlhopisov bránia výkonné akcie 05 - Modified: 2024-04-10 18:00:00 - Feat.: - Title: Akcie sa odtrhli od súvah centrálnych bánk
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 23:44