StoryEditor

Sú ako Gréci. U našich susedov musia extrémne škrtať, aby sa vyhli bankrotu

01.08.2015, 13:07
Hoci problémy Grécka zamestnávajú politikov v celej Európskej únii, v Rakúsku sa odohráva podobný príbeh.

Zmrazenie platov úradníkov, zatváranie prebytočných škôl a zdravotníckych zariadení, rušenie hudobných festivalov. To nie sú opatrenia, ku ktorým musia kvôli umoreniu dlhov pristúpiť zadlžení Gréci, ale je to súbor krokov, ktorými sa snažia vyhnúť bankrotu rakúska spolková krajina Korutánsko. 

Hoci problémy Grécka zamestnávajú politikov v celej Európskej únii, v Rakúsku sa odohráva podobný príbeh, píše portál lidovky.cz.

Aby sa hlboko zadlžené Korutánsko ako prvý stredoeurópsky región vyhlo bankrotu, musí zoškrtať rozpočet a šetriť podobne ako Gréci. Inak nedostanú od rakúskej vlády finančnú pomoc.


Prečítajte si aj: Časti Rakúska hrozí bankrot


Problémy Korutánska vychádzajú z doby, kedy bol tamojším hajtmanom neslávne známy Jörg Haider a krajina pod jeho vedením prevzala garancie za neskôr skrachovanú banku Hypo Alpe Adria.

"Sme nútení odložiť prakticky všetky investície, ktoré nie sú nevyhnutne potrebné pre fungovanie krajiny," uviedla minulý týždeň korutánska poslankyňa za sociálnu demokraciu Gabriele Schauningová po rokovaní korutánskeho zastupiteľstva. 

Práve na ňom schválili zastupitelia rozpočet na rok 2016, zoškrtanie na "kosť". Spolková krajina si v úsporných opatreniach nezadá s Gréckom. Na základe dohody s rakúskym ministerstvom financií nesmie deficit budúceho rozpočtu prekročiť 50 miliónov eur, škrty sa budú týkať prakticky všetkých oblastí. 

Radkyňa pre zdravotníctvo Beate Prettnerová už oznámila, že sa zrejme ako "prebytočná" bude zatvárať jedna z kliník zameraná na úrazovú chirurgiu. Reformou spojenou so škrtaním výdavkov ale prejde celá oblasť zdravotníckej starostlivosti a sociálnych služieb. Iba táto reforma by mala ušetriť desať miliónov eur. 

Úspory sa citeľne dotknú aj školstva. V pláne je zatváranie niektorých menších škôl, množstvo učiteľov príde o prácu. 

Pomôže im známy ekonóm 

Radkyňa pre kultúru Christian Benger oznámil, že ruší festival "Transformale", ohlásený jeho predchodcom v úrade, menej peňazí dostanú od korutánskej vlády aj múzeá a galérie, vrátane Múzea moderného umenia v Korutánsku. 

Úspory postihnú takisto obyvateľov Korutánska, pretože vláda hľadá možnosti, ako zdvihnúť niektoré poplatky a dane. Zvýšiť by sa mal napríklad poplatok za používanie súkromných motorových člnov na korutanských vodných plochách, podobné zdraženie sa ale môže týkať aj iných oblastí. 

"Zriadili sme skupinu takzvaných lúpežných rytierov, ktorá bude hľadať možnosti v oblasti poplatkov aj iných príjmov nášho rozpočtu," uviedol poslanec pre dopravu a energie Rolf Holub. 

Razantné šetrenie sa dotkne rezortu každého radného. A tamojšia vláda navyše povolala známeho ekonóma Gottfrieda Habera, ktorý by mal ako poradca pripraviť plán úspor aj pre ďalšie roky. "Haber sa bude musieť zaoberať otázkou, ako vyjdeme s peniazmi v najbližších 50 rokoch," vyhlásil Holub. 


Jörg Heider. Snímka: Reuters

A určite nejde o zbytočné vyvolávanie paniky. Korutánsko má ročný rozpočet zhruba dve miliardy eur, zároveň ale ručí za dlhy skrachovanej Hypo Bank Adria vo výške desiatich miliárd eur. Záruky vznikli za vlády hajtmana za stranu slobodných (FPÖ) Jörga Haidera, ktorý sa v októbri 2008 zabil pri automobilovej nehode. 

Z malej regionálnej banky sa stal - aj vďaka zárukám - bankový "tiger", ktorý razantne expandoval najmä na Balkán. Už v roku 2009 sa ale banka dostala do ťažkostí a dospela postupne ku krachu. Jej miliardové záväzky prevzal konsolidačný fond Heta, ktorý dnes kontroluje Rakúsky úrad pre dohľad nad finančným trhom FMA. Ten vyhlásil moratórium na splácanie dlhov fondu do mája budúceho roka. 

Stranícky "peňazovod"? 

Medzi veriteľov patria aj nemecké banky a poisťovne, takže škandál má medzinárodný rozmer. Rakúska vláda poskytla pred mesiacom Korutánsku naliehavú finančnú pomoc 350 miliónov eur, pretože inak by hrozilo, že krajina nebude môcť v júli vyplácať mzdy vo verejnom sektore. 

Už skôr rakúsky kabinet vložil na umorenie dlhov skrachovanej korutánskej banky 5,5 miliardy eur. Ďalšie finančné injekcie, ktoré významne zaťažujú celý rozpočet Rakúska, boli podmienené práve ochotou Korutánska k razantným úsporám. "Splnili sme všetko, na čom sme sa dohodli s ministerstvom financií," povedal po ich schválení Holub. 

V Rakúsku má bankový škandál spojený s hrozbou bankrotu jednej zo spolkových krajín i vnútropolitický rozmer. Stále sa totiž špekuluje o tom, že skrachovaná korutánska banka slúžila ako "peňazovod" do straníckych pokladníc a do vreciek politikov.

Zdroj: Lidové noviny

01 - Modified: 2007-08-08 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: UDALOSTI
01 - Modified: 2024-04-15 11:30:00 - Feat.: - Title: Bruno Mars, Nicolas Cage či 50 Cent. Tieto celebrity nevedeli narábať s peniazmi a o všetko prišli 02 - Modified: 2024-01-29 18:02:53 - Feat.: - Title: Vlastník niekoľkých najvýznamnejších obchodných domov v Nemecku vyhlásil bankrot 03 - Modified: 2024-01-05 07:36:35 - Feat.: - Title: Končí veľký výrobca alkoholu, na trhu bol 75 rokov. Čo dohnalo producenta likérov a destilátov ku krachu? 04 - Modified: 2023-12-22 12:20:09 - Feat.: - Title: Trumpov bývalý právnik Giuliani vyhlásil osobný bankrot, musí vyplatiť krivo obvinené úradníčky 05 - Modified: 2023-11-07 17:31:57 - Feat.: - Title: Koniec éry startupov: Ani raz neboli v zisku, aj tak z nich vyrástol gigant. Teraz prišiel tvrdý pád
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 04:14