StoryEditor

Baťa sťahuje časť výroby z Ázie do Česka. Narazil však na nečakaný problém

07.02.2014, 09:54
Autor:
iDnes.cziDnes.cz
Firma Baťa sťahuje časť výroby z Číny a Indie na Moravu. Má však problémy nájsť skúsených a zručných obuvníkov.

Firma Baťa posilní výrobu v Dolnom Němčí na Uherskohradišťsku. Práve tam presunie časť výroby z Číny a Indie a zamestná desiatky ľudí, aby urýchlila cestu k zákazníkom. Darí sa aj iným obuvníkom v Zlínskom kraji. Zohnať zručného obuvníka je ale veľký problém.

Pred štyrmi rokmi chýbalo málo a z Európy by zmizla jediná výrobňa obuvi značky Baťa. Teraz sa ukazuje, že dielňa v Dolnom Němčí má pre budúcnosť nadnárodnej spoločnosti veľký význam.

"Časť sortimentu z Číny a Indie budeme zase vyrábať v Česku," potvrdil riaditeľ slováckej časti podniku František Bělíček.


A v Česku v tomto prípade znamená v Dolnom Němčí. Pre malú továreň, ktorá dáva prácu 140 ľuďom a vyrába hlavne vychádzkovú obuv, to znamená veľké zmeny.

Presun výroby bude postupný, ale v konečnej fáze by sa v malej obci malo za pár rokov vyrábať až milión párov topánok ročne. Teda podobné množstvo ako pred štyridsiatimi rokmi, kedy továreň zamestnávala 600 ľudí. Dnes z tohto miesta odchádza zhruba 270 tisíc párov ročne.
    
Zrýchlenie cesty k zákazníkovi

Dôvod je pochopiteľný. Po rokoch, kedy spoločnosť výrobu vo väčšej miere presunula z pôvodných dielní do Ázie, zisťuje, že to nie je zase tak výhodné.

"Nemôžeme konkurovať cenám z Číny, ale na druhú stranu topánky od nás sa k európskemu zákazníkovi dostanú oveľa skôr. A to firma chce," vysvetlil Bělíček.

Od prvej myšlienky cez výrobu a ponuku v predajni tak neuplynú dlhé mesiace, ale len týždne.

"Pristupujú k tomu aj iné firmy, napríklad v Nemecku," upozornila tajomníčka Českej obuvníckej a kožiarskej asociácie Vlasta Mayerová.
 
Na šitie topánok nie sú ľudia

Prvé zvýšenie výroby bude znamenať prácu pre približne tridsať ľudí. Ďalších potrebuje firma už teraz. Nájsť zručných zamestnancov ale nie je jednoduché. Sťažujú sa na to aj iní výrobcovia.

"Kvalifikácia sa vytráca, odbory sú zrušené, je to problém," upozornil majiteľ firmy Fare vo Valašských Kloboukách Alois Šůstek.

Spoločnosť, ktorá sa zameriava na vychádzkové detské topánky, zamestnáva na Valašsku 80 ľudí. Zákazky jej každým rokom pribúdajú, takže v posledných piatich rokoch vždy o desať až dvadsať percent zvýšila výrobu. Len vlani poslala k zákazníkom 120 tisíc párov topánok.

Darí sa aj iným obuvníckym firmám. Napríklad spoločnosť DPK, ktorá sa nedávno presťahovala do Napajedel, ušije 30 tisíc párov za rok a v Prahe otvorila už tretiu vlastnú predajňu. Ako jedni z mála českých výrobcov vedia urobiť topánky pre deti, ktoré vyhovujú náročným testom kvality.

Nových zamestnancov zháňa ťažko. "Výroba obuvi je hlavne o práci rukami, ale to si ľudia odvykli," zhodnotil majiteľ firmy Petr Kubát.

Z každej farby maximálne 500 párov topánok

V baťovskej výrobni v Dolnom Němčí už museli niektorých záujemcov o prácu aj odmietať. "My ich síce vieme zaučiť a zacvičiť, ale niektorým to jednoducho nejde," vysvetlil Bělíček.

Zručných pracovníkov bude potrebovať už od marca. Vtedy by totiž mala začať fungovať špecializovaná minidielňa. Nové stroje za milióny korún už má firma kúpené a čo nevidieť dorazia na Moravu.

Miesto, kde dielňa vznikne, už je tiež vybrané. "Zostala tu celá továreň, takže vlastné priestory máme," spresnil Bělíček.

Dielňa dá prácu šiestim až desiatim ľuďom. Tí budú šiť malé série obuvi, ktoré poputujú do tých najlepších predajní v Európe. A to preto, že pôjde o horúce novinky. V Dolnom Němčí majú vyrobiť z každej farby 300 až 500 párov

Jana Fuksová, iDnes.cz

01 - Modified: 2006-01-12 10:58:59 - Feat.: 0 - Title: Fronc oznámil normatívy, školy si prilepšia
01 - Modified: 2024-04-19 21:25:06 - Feat.: - Title: S kontrolami na hraniciach so Slovenskom zatiaľ nepočítame, môže sa to zmeniť, povedal český minister 02 - Modified: 2024-04-19 16:05:21 - Feat.: - Title: Manželia Babišovci sa rozchádzajú. Prajeme si zachovať rodinnú harmóniu, uviedli 03 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú 04 - Modified: 2024-04-17 20:27:48 - Feat.: - Title: Česko a Belgicko chcú, aby Únia zvážila sankcie na Rusko za zasahovanie do volieb 05 - Modified: 2024-04-17 10:02:26 - Feat.: - Title: Český Senát umožnil prijatie nových pravidiel pre zväzky párov rovnakého pohlavia
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 04:12