StoryEditor

Rusi dostali lukratívnu ponuku. Za zradu

09.08.2013, 00:00
Saudskoarabský princ dáva Putinovi protihodnotu za to, že nepodporí sýrsku vládu.

Dva roky je jeho spojencom, a teraz ho má zradiť. Reč je o ruskom prezidentovi Vladimirovi Putinovi, ktorého chce princ zo Saudskej Arábie Bandar Bin Sultán získať na svoju stranu. Chce od neho kúpiť zbrane za 15 miliárd eur a prenechať mu prvenstvo vo vývoze plynu do Európy. Podmienkou je, že sa Rusko nebude miešať do sýrskeho konfliktu a vetovať rezolúcie OSN. To by znamenalo, že sa Putin otočí chrbtom sýrskemu prezidentovi Bašárovi al-Asadovi, ktorému celé dva roky posielal zbrane. „Z hľadiska prestíže, ktorú ruská diplomacia vníma ako prioritnú, by bol súhlas s touto ponukou prehrou. Rusko by potom vyzeralo ako slabé,“ povedal český expert na Rusko Petr Kratochvíl. Putin zatiaľ dohodu nepotvrdil.

Za zatvorenými dverami
Stretnutie Putina a Bandara trvalo štyri hodiny.

„Diskutovalo sa o otázkach saudskoarabsko-ruských vzťahov, ako aj o situácii v severnej Afrike a na Blízkom východe,“ povedal stroho hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Diplomati z Blízkeho východu boli zhovorčivejší. Saudskoarabský princ vraj Putinovi ponúkol niekoľkomiliardový obchod a ústupky v plynovej politike. Vraj nebude ohrozovať jednotku na trhu, keďže Rusi do Európskej únie dovážajú až tretinu celkového objemu plynu, kým Saudskoarabi desatinu.

V kuloároch sa šepká, že ide len o sľuby a skutočné pohnútky sú úplne iné. „Sýria je dôležitým prepravným uzlom v rámci transportu ropy a zemného plynu na Blízkom východe. Saudská Arábia sleduje najmä lepšie prepojenie a zásobovanie Európy,“ vysvetľuje analytik Across Wealth Management Radoslav Kasík fakt, že Saudskoarabi chcú na revanš od Rusov ukončenie podpory sýrskeho režimu. Bohatá Saudská Arábia si totiž konflikty a šírenie extrémistických názorov nemôže dovoliť.

Koniec napätých vzťahov?
Občianska vojna v Sýrii, ktorá sa ťahá už od roku 2011 a v ktorej bolo zabitých vyše 100-tisíc ľudí, zamávala aj vzťahmi Moskvy a Rijádu. Kým Saudskoarabi podporujú vzbúrencov, Rusi a Číňania diplomaticky kryjú sýrskeho prezidenta. Blokovali už tri návrhy rezolúcií OSN, ktoré by nezmyselné krviprelievanie mohli ukončiť. Američania sa k problému nevyjadrujú. Podľa analytikov za to môže fakt, že význam tamojšej ropy pre západnú veľmoc klesá. Nemá o čo bojovať a doteraz situáciu len slovne kritizovala.

Karty však môže zamiešať ruská hrdosť. Ako pripomína Kasík, Rusi v posledných rokoch strácajú svoj svetový vplyv. Postavenie stratili v Ázii, Európe a strácajú ho aj na Blízkom východe. „Rusi majú jedinú stredomorskú vojenskú základňu v Sýrii a posledné, čo si želajú, je o ňu prísť, čo sa v prípade zmeny režimu v Sýrii môže stať,“ hovorí. Okrem toho, Sýria má výbornú polohu, keďže je po Turecku druhou vstupnou bránou od Európy. Strata tohto územia by len ďalej oslabila vojenské postavenie Ruska.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 22:17