StoryEditor

Daňový raj Slovákov už končí

08.04.2013, 00:00
Pre Slovákov obľúbené Luxembursko oznámilo, že sa vzdá bankového tajomstva.

Jeden z najobľúbenejších daňových rajov Slovákov – Luxembursko – už nebude bezpečným úkrytom pre peniaze. „Nechceme sa už spoliehať na klientov, ktorí chcú iba ušetriť na daniach,“ oznámil historickú zmenu luxemburský minister financií Luc Frieden.

Krajina tak začne spolupracovať na výmene bankových informácií, čím sa vzdá bankového tajomstva. A nová stratégia znie: klientov má k nám lákať kvalita služieb a nie to, že sa vyhnú vysokým daniam.

Práve nízke dane sú zatiaľ najväčším lákadlom aj pre Slovákov. Podľa údajov spoločnosti Bisnode tam vlani malo sídlo takmer štyristo našich firiem, iba v porovnaní s rokom 2011 ich pribudlo takmer 50. Plánované zrušenie bankového tajomstva ich chuť podnikať v Luxembursku však ovplyvniť nemusí. „Sú to dve rozdielne veci,“ porovnáva bankové tajomstvo a nízke dane odborník na daňovú optimalizáciu firmy Akont Michal Friedberger.

Luxembursko zverejnilo novinku v čase, keď medzinárodná skupina investigatívnych novinárov na pokračovanie odtajňuje majiteľov účtov v daňových rajoch. Podľa Friedbergera to však bude znamenať iba toľko, že ľudia alebo firmy si svoje majetky prevedú do iných destinácií. Najčastejšie sa aj v prípade Slovákov spomínajú Spojené arabské emiráty.

01 - Modified: 2005-05-23 14:40:00 - Feat.: 0 - Title: Alonso označil 4.miesto za zázrak, Fisichella jazdil svoje najťažšie preteky 02 - Modified: 2005-05-23 14:49:00 - Feat.: 0 - Title: Futbal-LM: Krátko pred finále Ligy majstrov sa Istanbulom prehnali vlny násilia
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 06:49