StoryEditor

Slováci sa boja dobyť svet. Zbytočne, tvrdí legenda zo Silicon Valley

24.09.2014, 00:00
Jeden z najvýznamnejších spíkrov v mekke IT David Chappell o cloude, technológii budúcnosti, v rozhovore pre HN:

Začínajúci podnikatelia majú pocit, že vo svojej malej krajine sú mimo hlavného prúdu a že nikdy nedobyjú svet. „Prečo? Silicon Valley je plné takýchto ľudí, často aj menej šikovných. Ale používajú cloud a to je pre nich odrazový mostík do veľkého sveta. Majú predsa prístup k zdrojom, aké používa svetová špička,“ tvrdí Chappell.

V americkom Silicon Valley ste celebrita, no na Slovensku vás ľudia poznajú o niečo menej. Žijete v Kalifornii, čo je oblasť doslova preplnená startupmi. Nezdá sa vám, že podnikať v IT už môže doslova hocikto?

So startupistami som v dennom kontakte. Narážam na nich nielen v práci, ale aj v rade na kávu. A každý jeden startup funguje vďaka cloudu. Vlastne sa dá povedať, že bez neho by neprežili. Žiadny začínajúci podnikateľ si predsa nebude kupovať drahé vybavenie, počítače a servery za tisíce dolárov. Väčšina z nich sú maličké firmy, ktoré pozostávajú z dvoch ľudí, laptopu a kreditnej karty. A takéto firmy majú vďaka cloudu prístup k výpočtovým kapacitám, aké si môže dovoliť iba IT gigant. To je podľa mňa fantastické.

Startupová scéna sa v posledných rokoch rozbehla i na Slovensku. Chápem správne, že tomu dopomohol i cloud?

Viete, veľa cestujem. Aj do menších krajín, ako je aj Slovensko. A stretávam sa s mnohými startupistami. Často majú pocit, že vo svojej malej krajine sú mimo hlavného prúdu a že nikdy nedobyjú svet. Prečo? Silicon Valley je plné takýchto ľudí, často aj menej šikovných. Ale používajú cloud, a to je pre nich odrazový mostík do veľkého sveta. Majú predsa prístup k zdrojom, aké používa svetová špička. Niektoré z nich to už pochopili. Napríklad najväčšia firma v hernom priemysle je z Prahy. A viem, že na Slovensku tiež máte firmy známe aj vo svete.

Cloud je teda ideálne riešenie pre giganty, ako aj pre začínajúcu firmu.

Presne tak. Ak ste výrobca, predajca či iba varíte kávu, IT nie je vaša priorita. Priorita je váš biznis. Prečo by ste mali dávať veľké peniaze za vlastné IT oddelenie a dátové centrum, keď si ich môžete pohodlne prenajať? Cloud totiž nie je iba server, v cene sú aj ľudia, ktorí sa o ne starajú, elektrina a zabezpečenie.

Sám tvrdíte, že cloud je pre veľa ľudí záhadou, a pritom je všade okolo nás. Ako ste sa vlastne dostali k pozícii rešpektovaného experta na cloud?

Celý život pracujem v oblasti informačných technológií, už 25 rokov. Napísal som niekoľko kníh a prednášal som na viacerých konferenciách a univerzitách. Cloudu sa venujem asi posledných päť či osem rokov. Mal som totiž možnosť pracovať s ľuďmi, ktorí sa tomu venujú, napríklad od Microsoftu. Oni a ľudia, ktorí cloud denne používajú, sú zdrojom toho, čo o cloude viem.

Prečo ste sa tejto technológii rozhodli venovať?

Cloud je dnes veľmi dôležitý. A to najmä preto, že znamená radikálny posun v tom, ako používame počítače a technológie. Veľa spoločností aj jednotlivcov používa svoje vlastné stroje, aplikácie a úložiská. Ale ak sa vyberiete na internet ako používateľ, narážate na cloud prakticky neustále – či používate elektronickú poštu od Googlu, Facebook alebo Amazon. Všetky tieto služby bežia na cloude. A postupne sa k nim pridávajú aj vlády a administratíva. Tie zároveň prevádzkujú aj svoje vlastné servery a služby, ale nové úlohy zverujú cloudu.

Takže cloud v podstate mení spôsob, akým používame počítače.

Myšlienka ako taká je veľmi jednoduchá. Na jednej strane tu máme giganty ako Microsoft, Amazon či Google, ktoré prevádzkujú obrovské dátové centrá po celom svete. Chcú a vedia uchovať vaše dáta a vedia na svojich strojoch prevádzkovať aplikácie. Dáta z vašich vlastných úložísk sa jednoducho presunú sem, na cloud. Má to viacero výhod. Prvá je, že umožňuje veľmi efektívne zdieľať súbory a aplikácie. Cloud umožňuje prístup k týmto službám a dátam z tabletu, počítača aj smartfónu. Ale čo je pre mňa najväčšia výhoda je to, že cloud je v porovnaní s prevádzkovaním vlastných serverov neporovnateľne lacnejší. V podstate si prenajímate výpočtové kapacity v množstve a čase, aké potrebujete.

Je efektívnejšie používať cloud ako firma, alebo je to skôr záležitosť jednotlivcov?

Určite oboje. Ja sa však sústreďujem na využitie cloudu pre účely biznisu. Najčastejšie – napokon aj tu v Bratislave, prednášam pre biznismenov a ľudí z IT. Ale som presvedčený, že aj jednotlivci ako používatelia používajú cloud denne a ani o tom nevedia. Napríklad Gmail, či Facebook sú cloudy.

Takže mnohí ľudia považujú cloud za veľkú neznámu, nedôverujú mu, ale pritom ho sami používajú.

Presne tak. A pritom je to také jednoduché. Stretol som sa s jedným generálnym riaditeľom, ktorý mi tvrdil, že cloud nikdy nepoužije, pretože mu neverí. A vzápätí mi pošle prezentáciu cez Dropbox (cloudová služba, pozn. red.).

S cloudom sú spojené aj isté riziká. Ako sa v tomto prípade rieši bezpečnosť?

Iste. Viac sa to však týka firiem a organizácií, ako jednotlivcov. Väčšina ľudí si vraví alebo sa ma pýta:„Ako môžem veriť nejakému dátovému centru, ktoré je niekde v púšti, v krajine, ktorá ani neviem kde je?“ Moja odpoveď je:„Verte ich poskytovateľom. Verte Googlu alebo Microsoftu.“ Kľúčová vec je, že tu nejde o bezpečnosť, ale o dôveru. Dôveru je však potrebné budovať postupne. Každá nová technológia musela najskôr naraziť na vlnu nedôvery, kým sa ujala. Kedysi sme boli vydesení z platenia kreditkou na internete a dnes to robíme bežne. Osobne si myslím, že ak ľudia veria Windows Update, uveria aj cloudu. Táto služba je podľa mňa to najnebezpečnejšie, čo môže byť. Veríte Microsoftu, keď vám inštaluje záplaty a aplikácie priamo do vášho počítača, aby ste o tom vedeli? Ako viete, že sa tam nedostane niečo, čo vám bude kradnúť dáta alebo vás sledovať? Myslím si, že nebudete mať problém veriť cloudu. Celé je to o tom, že veríme týmto firmám.

A na druhej strane sú tu regulácie. Tie platia najmä pre banky a štátne inštitúcie. Cloud sa im musí prispôsobiť a spĺňať určité štandardy.

Nemyslíte si práve, že ľudia cloudu a počítačom veria až príliš? Napríklad nedávno sa na internete objavili nahé fotky herečiek, ktoré boli uložené práve na cloude. Nie je práve používateľ najväčším rizikom?

Je to vážny problém. Myslím si však, že sa nachádzame na začiatku a veci sa zlepšia. Na druhej strane – môžeme veriť iným dátovým centrám? V USA aj Anglicku sme boli svedkami masívnych únikov dát, či už šlo o podvodné maily alebo úniky údajov o kartách zákazníkov obchodov Target či Home Depot, ktoré s cloudom nesúviseli. Otázka však je, či je cloud bezpečnejší a dôveryhodnejší ako iné alternatívy – na túto otázku sám neviem odpovedať, pretože cloud je pomerne nová technológia. Čo však viem určite, že rozhodne nie je horší ako ostatné riešenia.

Ako vidíte budúcnosť cloudu? Podľa jednej z analýz nás čaká takmer hromadné sťahovanie na cloud, či už ide o bankové operácie alebo dokonca burzy.

Dnes už poznáme viacero cloudov a presúvajú sa naň mnohé existujúce služby. Čo však môžem povedať s istotou je, že všetky nové služby a operácie budú vznikať práve na cloude. Nové veci sa s cloudom skamarátia veľmi rýchlo. Pretože – prečo nie?

01 - Modified: 2006-10-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Únia bude mať technologický inštitút
01 - Modified: 2022-08-18 06:00:00 - Feat.: - Title: Toto sú najlepšie cloudové úložiská. Ponúkajú až 20 GB zadarmo i pokročilé šifrovanie 02 - Modified: 2022-03-30 09:40:44 - Feat.: - Title: Robí vám problém nedostatok pamäti v iPhone? Takto telefón odľahčíte v pár jednoduchých krokoch 03 - Modified: 2022-01-26 05:45:52 - Feat.: - Title: Microsoft zvýšil tržby aj zisk o pätinu. Môže za to veľký dopyt po cloudových službách 04 - Modified: 2021-11-04 16:05:05 - Feat.: - Title: Boj gigantov. Gatesov Microsoft po viac ako roku prekonal Apple 05 - Modified: 2021-06-15 13:37:37 - Feat.: - Title: Digitalky: Uvoľnený technologický podcast. O výmene batérií v elektronike a o tom, čo sa stane s Google fotkami (podcast)
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 01:10