StoryEditor

Hra o korunu: Zeman vs. národná banka

06.03.2015, 11:07


Prezident Zeman sa znovu oprel do bankovej rady a na trhoch je to poznať. Vo štvrtok zopakoval svoje výhrady voči umelo podhodnotenej korune a sľúbil, že za rok menuje guvernéra (a nových členov bankovej rady), ktorí napravia kroky súčasnej bankovej rady. Koruna v reakcii zaznamenala najvýraznejší zisky za posledné dva týždne a dostala sa do blízkosti 27,25 EUR/CZK.

Aj keď prezidentove názory k menovej politike sú už známe, kritika bola tentoraz možno ešte trochu ostrejšia. Navyše sa prezident trafil svojimi výrokmi do doby, kedy je česká koruna spolu ostatnými stredoeurópskymi menami prirodzene skôr na výslní. Štartujúce kvantitatívne uvoľňovanie v eurozóne a záporné výnosy množstva západoeurópskych trhov tiahnu investorov do niekoľkých málo rezervácií s kladnými sadzbami a výnosmi. Aj poľský zlotý v tomto týždni zareagoval jednoznačne pozitívne na správy o tom, že tamojšia banková rada už nepripúšťa ďalší pokles sadzieb. Druhou alternatívou, ktorú investori tvárou v tvár masívnemu tlačeniu nových eur majú, sú umelo podhodnotené meny ako napríklad česká alebo dánska koruna. Investori v nich nedostanú spravidla (o veľa) lepší výnos, ale môžu si staviť na budúce posilnenie meny - pád intervenčných schém.

Takýto scenár v tejto chvíli nepovažujeme v Česku za reálny. Záväzok bankovej rady je nehľadiac na slovné útoky prezidenta jednoznačný, obmena bankovej rady bude prebiehať len postupne a pravdepodobný kandidát na nového guvernéra Jiří Rusnok v zásade spustenie intervencií podporoval. Zahraniční hráči ale môžu mať vo svetle prezidentových výrokov a štartujúceho QE v ​​eurozóne chuť otestovať si, či je ČNB skutočne ochotná brániť hranicu 27 EUR/CZK. Pokiaľ by k podobnému testovaniu došlo, nečakáme, že česká koruna zostane v okolí 27,00 EUR/CZK príliš dlho. ČNB nebude mať problém či už verbálnymi alebo skutočnými intervenciami vrátiť korunu do defenzívy.

Región - forex
Regionálne meny včera voči euru napospol solídne posilňovali. Koruna v tomto smere dokonca predčila svoje náprotivky a posilnila asi o 0,7%. Okrem zasadnutia ECB pomohla korune aj ďalšie kritika ČNB zo strany prezidenta Zemana, ktorý uviedol, že do bankovej rady vymenúva aj nových členov, ktorí "napravia onen nesprávny krok ČNB". Tým je mienené spustenie intervencií proti korune. Vzhľadom k tomu, že v súčasnosti očakávame intervenčný systém najskôr v závere roka 2016, tak Zeman môže mať šancu pomery v bankovej rade počas jeho trvania ovplyvniť (budúci júl končí mandát guvernérovi Singerovi a Kamilovi Janáčkovi).

Dnes budú mať na obchodovanie vplyv najmä dozvuky včerajšieho zasadnutia ECB a dáta z trhu práce v USA. Okrem toho bude zverejnená aj revízia rastu HDP v Maďarsku a aj čísla z priemyslu. Čo sa týka koruny, tak rozjazd QE v ​​eurozóne jej môže na fronte s eurom naďalej pomáhať. Na druhej stranu si myslíme, že v prípade jej posilňovania k intervenčnej hranici (EUR/CZK 27,0) ČNB nebude mať problém ju intervenciami (či už verbálnymi, či prípadne aj faktickými) dostať na slabšie úrovne.

Dlhopisy
Včerajšie zasadnutie ECB malo opäť blahodárny vplyv na nemecké bondy. Nemecký desaťročný výnos poklesol o 5 bps. Z detailov o štartujúcom QE bola najzaujímavejšia správa, že ECB chce kupovať (prostredníctvom národných centrálnych bánk) vládne dlhopisy aj so záporným výnosom - do úrovne -0,2%. To znamená, že na trhoch jadra eurozóny (ako v Nemecku) sa nákupy sústredia skôr na dlhší koniec krivky (od 5 rokov vyššie). Prezident Draghi tiež zatiaľ nemá obavy, že by centrálne banky nemali od koho dlhopisy kupovať - ​​aspoň z počiatku stavia na zahraničných držiteľov euro-dlhu. Dnes sa trhy sústredia prevažne na americké payrolls - očakávame o niečo horšie číslo, ktoré by ale nemalo zmeniť celkovo pozitívny pohľad na americký trh práce.

Autormi komentáru sú Jan Čermák & Jan Bureš z ČSOB Investičného výskumu

01 - Modified: 2007-04-03 10:37:00 - Feat.: 0 - Title: Prílev kapitálu do Ruska bude silnieť
01 - Modified: 2024-03-18 12:22:39 - Feat.: - Title: Český exprezident Zeman je pri vedomí. Ostáva v pražskej nemocnici, dĺžku hospitalizácie nemožno predpovedať 02 - Modified: 2024-01-20 23:00:00 - Feat.: - Title: Česko bez eura stráca bohatstvo a vplyv, tvrdí uznávaný ekonóm. Aké výhody má spoločná mena? 03 - Modified: 2023-12-11 23:02:29 - Feat.: - Title: Bratislavčania potrebujú na kúpu bytu sumu hodnú metropoly Česka. Nájsť bývanie je v Prahe ľahšie 04 - Modified: 2023-09-18 14:59:38 - Feat.: - Title: Česká inflácia budúci rok klesne na dve percentá, guvernér národnej banky odmietol skoré znižovanie sadzieb 05 - Modified: 2023-08-09 22:00:00 - Feat.: - Title: Česi rozbehli rizikový biznis, na Slovensku sa deje nadivoko. Penzisti si užívajú peniaze na úkor dedičstva
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 06:30