StoryEditor

Nemci majú strach a myslia na sebaobranu. Firmy na tom zarábajú

09.01.2016, 10:01
Po sexuálnych útokoch na ženy vo viacerých mestách majú Nemci strach a dopyt po koreninových sprejoch trhá rekordy.

Internetové obchody v Nemecku registrujú nezvyčajne silný dopyt po koreninových sprejoch. Informoval o tom denník Die Welt s tým, že dôvodom sú aj nedávne sexuálne motivované útoky na ženy, ku ktorým došlo v priebehu silvestrovských osláv vo viacerých nemeckých mestách.

Výrobcovia majú naponáhlo

Len v Kolíne podalo doteraz vyše 170 žien trestné oznámenie, že boli okradnuté a obťažované silne podnapitým cudzincami. Podobné prípady sú hlásené aj z iných nemeckých miest, ako napríklad z Hamburgu alebo Düsseldorfu.

Zvýšený záujem o paralyzujúce prostriedky zaznamenávajú v Nemecku ako internetoví obchodníci, tak kamenné predajne so zbraňami. Spoločnosť Amazon k tomu zverejnila štatistiku, podľa ktorej bolo napríklad vo štvrtok v rámci sekcie "Šport a voľný čas" z desiatich najpredávanejších výrobkov hneď sedem koreninových sprejov.

Dopyt po nich je vraj v súčasnosti tak obrovský, že u veľkoobchodných dodávateľov hrozí výpredaj všetkých zásob. A veľa práce majú aj jeho výrobcovia. Napríklad Firma DEF-TEC Defense z Frankfurtu nad Mohanom, ktorá je jedným z producentov koreninového spreja v Nemecku, dokázala vďaka nemu v minulom roku zvýšiť svoj obrat o 700 percent.

Nemci sa boja

"Počas prvého januárového týždňa sa u nás zvyčajne nič nedeje, pretože nie je typické poľovnícke obdobie," cituje denník Christopha Kuttnera, ktorý prevádzkuje v Essene obchod so zbraňami.

Tento rok je to ale vraj úplne inak, pretože ľudia, ktorí teraz k nemu prichádzajú, majú podľa Kuttner strach. Už ku koncu minulého roka vraj bolo možné zaznamenať rastúci záujem zákazníkov o koreninový sprej, čo dáva do priamej súvislosti s vysokým počtom utečencov, ktorí v druhej polovici 2015 do Nemecka prišli.

"Množstvo zákazníčok, ktoré si teraz u nás koreninový sprej kúpi, sa nám potom medzi rečou úplne otvorene zverí, že sa po udalostiach z Kolína už necíti byť v bezpečí," uviedol Kuttner.

Používanie koreninového spreja je v Nemecku upravené zákonom. V ňom sa hovorí, že sprej nesmie byť použitý proti ľuďom, s výnimkou prípadov nutnej obrany. Jeho použitie v rozpore so zákonom môže byť kvalifikované ako ublíženie na zdraví.

Europoslanec Richard Sulík v HNtelevízii prezradil, ako by riešil utečeneckú krízu:

01 - Modified: 2008-01-02 06:30:27 - Feat.: 0 - Title: V Besiktasi Istanbul zarobím dvakrát viac
01 - Modified: 2024-04-23 20:02:39 - Feat.: - Title: Spojené štáty chcú vidieť skutočný pokrok pred obnovením financovania pomoci palestínskym utečencom 02 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Utečencov Európa nechce a zároveň potrebuje (komentár) 03 - Modified: 2024-04-15 10:00:00 - Feat.: - Title: VIDEO Umelá inteligencia ukázala, ako vyzerá peklo. Dnes v noci nezaspím, reagujú zdesení ľudia 04 - Modified: 2024-04-12 15:06:51 - Feat.: - Title: Nemecký parlament schválil platobnú kartu pre utečencov a uchádzačov o azyl 05 - Modified: 2024-04-10 15:56:47 - Feat.: - Title: Kto odmietne prijať migrantov, zaplatí 20-tisíc eur za jedného. Europoslanci schválili veľkú reformu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 01:28