StoryEditor

Česi dajú na prácu mladých dvakrát toľko, čo my

24.07.2013, 17:20
Česká vláda ide štedro dotovať prácu pre absolventov. Z platu preplatí až 924 eur.

Ak nechcú absolventov stredných a vysokých škôl platiť firmy, urobí to štát. Pretože pre firmy nie sú ľudia bez praxe atraktívni, česká vláda spustila špeciálny projekt. Niekoľkými tisícom z nich zaplatí po dobu od pol do jedného roka celú hrubú mzdu.

Presnejšie povedané: štát tieto prostriedky oplatí tomu, kto absolventa z úradu práce zamestná. A to až do výšky 24 tisíc českých korún (924 eur). K dispozícii je dohromady 1,034 miliardy českých korún. Z Európskeho sociálneho fondu pochádza 85% sumy, zvyšok je zo štátneho rozpočtu.

Na Slovensku už podobný projekt funguje. Platí pre nezamestnaných do 29 rokov, ministerstvo práce ho spustilo už vlani. Ak firma zamestná takéhoto absolventa, štát jej finančne pomôže. Namiesto podniku rok prepláca absolventovi minimálnu mzdu, plus odvody zamestnávateľa, približne teda 456 eur. Na oplátku musí firma garantovať udržanie pracovného miesta ešte ďalších šesť mesiacov. Od spustenia sa vďaka projektu zamestnalo už približne 8-tisíc mladých. Z eurofondov je na projekt vyčlenených 70 miliónov eur.

Nezamestnanosť mladých je na Slovensku spomedzi rozvinutých krajín šiesta najvyššia na svete. "Dotovanie pracovných miest mladých je iba krátkodobé riešenie, ktoré je tak v konečnom dôsledku financované iba z daní obyvateľstva, čo samo o sebe vytvára nezamestnanosť," vysvetľuje analytik TRIM Broker Ronald Ižip.

Podpora zamestnanosti mladých dotáciami nie je ani podľa analytika Nadácie F.A.Hayeka Tomáša Púchleho riešením, ale súčasťou problému. "Je absurdné, aby bola tvorba pracovných miest najprv dusená vysokým daňovo-odvodovým a regulačným zaťažením a zo získaných prostriedkov následne dotovaná," tvrdí.

Analytici sa zhodujú v tom, že dlhodobo by trhu práce pomohlo zníženie daňovo-odvodového zaťaženia ako aj plošné či daňové úľavy, ktoré navrhuje Európska komisia.

Podľa ekonóma Petra Goliaša z INEKO existuje riziko, že po ukončení dotovania pracovné miesto zanikne, zároveň vytvára na trhu práce diskrimináciu voči starším zamestnancom. "Rizikom je aj zneužívanie, keď by dotáciu využívali aj firmy, ktoré by inak absolventov zamestnali aj bez nej."

Český projekt s názvom Odborné praxe pre mladých do 30 rokov chce aspoň časť absolventov dostať zo začarovaného kruhu človeka bez praxe. "Dotácie na svoju prax dostanú minimálne tri tisícky nezamestnaných. Toto číslo je kalkulované na maximálne, teda ročné trvanie. Ak budú niektoré praxe dotované kratšie obdobie, počet zapojených absolventov sa zvýši," načrtáva rozdelenie dotácie hovorkyňa ministerstva práce a sociálnych vecí Štěpánka Filipová.

Dodáva, že je to prvýkrát, čo štát v takej miere a v podstate plošne platí mladým uchádzačom o prácu, respektíve ich novým zamestnávateľom, celé náklady na mzdu.

V Česku je teraz podľa informácií z rezortu práce 140- tisíc nezamestnaných mladších než tridsať rokov, na Slovensku je toto číslo približne rovnaké.

01 - Modified: 2005-05-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: HNClub
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 13:12