StoryEditor

Rozdával ľuďom domy, teraz odchádza

25.06.2013, 12:10
Autor:
zajzaj
"Otec prosperity" blízkovýchodného Kataru prenecháva moc svojmu synovi.

Žiadne dane ani účty za elektrinu či vodu, bezplatné školstvo i špičkové zdravotníctvo, výborné platy, domy zdarma a dokonca štátom hradený pohreb.

To všetko je blízkovýchodný Katar, jedna z najbohatších krajín na svete, ktorá sa v priebehu pár desaťročí zmenila z krajiny púštnych oáz na jedno z najdynamickejšie sa rozvíjajúcich sa miest na planéte s pulzujúcim veľkomestom Doha s jeho hypermodernou architektúrou a okázalým luxusom. A práve táto krajina teraz hlási zmenu - emír šejk Hamad Bin Kalifa Al Thani totiž pomerne nečakane odstúpil a odovzdal moc svojmu synovi.

Zo stanov do mrakodrapov

Katar je ozajstným ostrovom bohatstva. Nečudo, že tejto v prepočte na obyvateľa najbohatšej krajine na planéte sa nepokoje zo série Arabskej jari vyhýbajú - neexistuje totiž nič pozitívne, čo by mohla revolúcia Katarčanom priniesť - maličký kus zeme medzi Saudskou Arábiou a Iránom totiž dlhodobo patrí medzi najrýchlejšie rastúce ekonomiky sveta a jej občania si užívajú materiálne vysoko nadštandardný životný štýl. Aj preto je pri moci už vyše 150 rokov jedna rodina.

Šejk Hamad bin Kalifa Al Thani. Foto: Reuters

"Vitajte v raji," zvykol vítať zahraničných novinárov odchádzajúci šejk, ktorý počas svojej osemnásťročnej vlády (po tom, ako v roku 1995 zvrhol v nekrvavom palácom puči svojho otca) dotiahol krajinu na post regionálnej mocnosti. Katar vlastní podiely v celom rade svetových firiem ako Volkswagen, Credit Suisse, Tiffany alebo Barclays a jeho obávaná televízia AlJazeera je považovaná za strojcu série revolúcií Arabskej jari.

Otec prosperity

"Šejk Hamad umiestnil Katar na mapu sveta," potvrdzuje pre Bloomberg riaditeľ výskumu regionálnej pobočky Brookings Institution Shadi Hamid v Dohe. Keď nastupoval do vedenia, Katar bol krehkým a zadlženým emirátom, svojmu synovi ho teraz zanecháva s ekonomickou väčšou vyše sedemnásobne a s obyvateľstvom, ktoré sa počas jeho vlády strojnásobilo.

Za úspechom Kataru je jeho nesmierne prírodné bohatstvo - sedí totiž na tretích najvaäčších zásobách zemného plynu na planéte. Tamojšia obrovská továreň na jeho skvapalňovanie, pre svoju sofistikovanosť považovaná za svetový unikát, vyrába až 30 percent svetovej produkcie skvapalneného zemného plynu, ktorý sa potom loďami exportuje ďalej.

Šejk Šejk Tamim Bin Hamad Al Thani

Nesmierne bohatstvo krajiny šejk využil aj na zvýšenie svojho vplyvu - je považovaný za hlavného strojcu revolúcií, ktoré pred časom zvrhli režimy v Líbyí, Egypte (tam Katar spolupracoval s NATO) a otočil sa aj proti svojmu dlhoročnému osobnému priateľovi - sýrskemu prezidentovi Assadovi.

Druhá strana zázraku

Hospodársky zázrak krajiny má však aj druhú stranu - prominentný život ľudí s občianstvom totiž ostro kontrastuje so státisícovou armádou gastarbeiterov, najmä Filipíncov, Indov a Nepálčanov, ktorí prakticky držia ekonomiku po kope - imigranti totiž tvoria až 94 percent tamojšej pracovnej sily.

OSN odhaduje, že len denne do krajiny príde šťastie hľadať v priemere 500 ľudí. Tých zamestnáva všadeprítomný ropný sektor, stavebníctvo a služby. "Na čerpacích staniciach nikdy nevystupujeme z auta - je totiž príliš horúco. Natankuje za nás imigrantský zamestnanec pumpy. Keď sme v zahraničí, nevieme si na to zvyknúť," hovorí pre The Telegraph istý Katarčan.

Štandardom sú filipínske slúžky, ktoré sa starajú o celú domácnosť, od nákupov až po deti. Bohatšie rodiny si nechajú dovážať dokonca opatrovateľky z Ameriky či Veľkej Británie, ktoré ich deti učia angličtinu. Šance na excelentné vzdelanie majú vysoké - v krajine otvorilo svoje pobočky päť najlepších amerických univerzít.

Päťhviezdičkový život ľudí s občianstvom však ostro kontrastuje s chudobou imigrantov, ktorí často pracujú za menej ako minimálnu mzdu aj dvanásť hodín denne. Rast tamojšej ekonomiky sa pritom opiera práve o nich - len v minulom roku ich do krajiny prišlo takmer 150-tisíc. V 1,9-miliónovej krajine pritom tvoria väčšinu - je ich tam až 1,2 milióna. Mimovládne organizácie už dlhodobo hovoria o obrovskej diskriminácii, ktorej v krajine čelia. Krajina ich pritom bude potrebovať ešte viac - v roku 2022 totiž organizujú Svetový pohár vo futbale.

Čaká sa spomalenie

Ani Kataru sa však spomalenie hospodárstva nevyhlo - minulý rok ekonomika rástla síce o úctyhodných 6,2 percenta, v roku 2010 to však bolo dokonca 17 percent. Citigroup odhaduje, že emirát v roku 2015 prvýkrát po rokoch zažije deficit rozpočtu. Ekonomika je však stále silná, Katar sa napríklad môže pochváliť najsilnejšou bankou na planéte - Qatar National Bank tento rok kraľuje rebríčku sily finančných inštitúcií Bloomberg Market. V roku 2014 má hospodárstvo rásť 5,2-percentný tempom, čo je stále rýchlejšie ako v prípade najväčších arabských ekonomík - Saudskej Arábie a Spojených arabských emirátov.

Šejk Hamad predáva moc svojmu synovi, 33-ročnému šejkovi Tamimovi, ktorý bol menovaný korunným princom ešte v roku 2003. Odvtedy je na čele miliardového štátneho fondu Qatar Investment Authority a stojí za kandidatúrou emirátu za hostiteľa Olypijských hier v roku 2030. "Som si istý, že disponuje zodpovednosťou, dôverou a schopnosťami, aby splnil svoju misiu," oznámil dnes ráno jeho 61-ročný otec v prejave. Očakáva sa, že zahranično-politické smerovanie krajiny vôbec nezmení.

Kde rastie cestovný ruch najrýchlejšie? Okrem Kataru tam patrí aj Uzbekistan či Bielorusko.

Celý rebríček nájdete v zajtrajších HN

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 20:38