StoryEditor

Kráľ štátnych zákaziek. To je legendami opradený Široký

01.12.2014, 23:00
Profil podnikateľa Juraja Širokého.

Hovorí sa o ňom ako o vplyvnej postave pozadia vládnej strany Smer-SD. Za miliardára blízkeho tejto strane ho svojho času označil dokonca aj bývalý premiér a zakladateľ HZDS Vladimír Mečiar. Toto všetko sú informácie, ktoré sa nikdy nepodarilo oficiálne preukázať. Čo je však nepopierateľným faktom je to, že Juraj Široký dnes patrí medzi najbohatších Čechov a Slovákov. Jeho majetok časopis Týden odhadol v minulom roku na 214 až 253 miliónov eur. To ho v rebríčku najbohatších Čechoslovákov radí na 32. miesto.

Portfólio viacerých firiem

„Všetko má postavené na starých kamarátoch.“ Takúto mienku má na Širokého – aspoň podľa Gorily – partner investičnej skupiny Penta Jaroslav Haščák. Hoci ide o údajný spis SIS, ktorý poukazuje na korupčné praktiky oligarchov a ktorého pravosť sa dodnes nepreukázala, Široký je biznismen, ktorý dlhoročne ťaží zo štátnych zákaziek. Predovšetkým teda jeho stavebný gigant Váhostav-SK, ktorý sa mu donedávna staral o gro zárobkov.


Čítajte viac: Sporné projekty, za ktorými stojí Širokého Váhostav


Do Širokého portfólia však patrí viacero firiem. V minulosti kontroloval napríklad firmy Chemolak a Plastiku Nitra. No jeho vlajkovou loďou je práve stavebný gigant Váhostav. Ten sa však v poslednom období borí s problémami. Koncom septembra firma požiadala súdy o ochranu pred veriteľmi. Potápať ju začalo 50-tisíc eur, ktoré si začala vymáhať na súdoch malá firma Energy Pro. Jej podanie spôsobilo to, že súd začal konkurzné konanie na slovenský stavebný gigant.

Ten zareagoval nasledovne – podal návrh na začatie reštrukturalizačného plánu a prepustil generálneho riaditeľa Jána Kata. „Váhostav patrí medzi firmy, ktoré majú asi najväčšie problémy. A dúfam, že to v skorom čase vyrieši, pretože na mnohých stavbách sú v sklze,“ vyhlásil minister dopravy Ján Počiatek začiatkom leta s tým, že žiadna firma nemá v tendroch privilégiá. „Všetko beží podľa štandardných procedúr.“ Ako sme už uviedli, paradoxom je, že práve firma Váhostav dlhoročne ťaží zo štátnych zákaziek.

Harvardy ho prenasledujú

Po „vytunelovaní“ Harvardského průmyslového holdingu (české fondy sa doň transformovali) prišli k miliónom, pričom za sebou nechali státisíce poškodených ľudí. Zo sprenevery veľkej časti majetku Harvardov ho pred časom obvinil aj Kožený. Široký to označil za totálny nezmysel. Peniaze podľa neho do jednej z jeho kľúčových spoločností prišli na základe riadneho komerčného vzťahu Druhej strategickej s jedným z cyperských trustov. Avšak kým Viktora Koženého a Borisa Vostrého odsúdili Česi za podvody na desať a deväť rokov väzenia, na Slovensku sa nič také nestalo. Nahlas sa špekuluje, že Široký za to vďačí kontaktom na politikov, a tak ho za Harvardy nijako neriešia slovenské súdy.

01 - Modified: 2007-01-12 08:46:00 - Feat.: 0 - Title: Samsung sa ešte definitívne nerozhodol, tvrdí Jahnátek
01 - Modified: 2024-04-15 12:32:25 - Feat.: - Title: Problémový úsek D1 pri Ružomberku sa rozbehol. Na tuneli Čebrať robí denne 500 ľudí, minister Ráž je spokojný 02 - Modified: 2024-04-08 06:52:25 - Feat.: - Title: Bugár: Nesúhlasil so všetkým, čo chcel Fico. Aký je naozaj Pellegrini podľa ľudí, ktorí ho poznajú zblízka? 03 - Modified: 2024-04-22 08:09:38 - Feat.: - Title: Kto bol Fedor Flašík? Marketingový mág potiahol Mečiara vo voľbách a vytvoril Roberta Fica 04 - Modified: 2024-03-24 13:44:11 - Feat.: - Title: Ponúkol som mu všetko, tvrdil Sulík. Aký je Ivan Korčok? Kandidáta opisujú ľudia, ktorí ho poznajú zblízka 05 - Modified: 2024-03-04 15:10:54 - Feat.: - Title: Zažili ho zblízka. Aký je v skutočnosti Peter Pellegrini? Kandidáta opisujú Bugár, Káčer či Schmögnerová
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 04:25