StoryEditor

Pivní giganti riešia problém. Chute Rusov a Ukrajincov

21.08.2014, 15:49
Carlsbergu ukrajinský konflikt ublížil. Heineken si naopak polepšil

Dánskemu pivnému gigantovi Carlsberg, ktorý je v Rusku najväčším pivovarom, konflikt na Ukrajine ukrojil z tržieb. Naopak, jeho najväčšiemu rivalovi, holandskému Heinekenu, sa darí. „Carlsberg by mohol napríklad presunúť výrobu do stabilnejších regiónov, alebo vo východnej Európe jemne znížiť ceny,“ povedal pre HN Peter Bukov, analytik Capital markets.

Carlsberg vs. Heineken

Problémom Carlsbergu je klesajúca spotreba ich piva v Rusku. Dôvodom je práve kríza na Ukrajine. „Napriek sťažujúcim sa podmienkam sme za prvého pol roka dosiahli v Rusku a na Ukrajine veľmi dobré výsledky. Napriek tomu najnovšie ukazovatele naznačujú, že podmienky na Ukrajine začínajú byť väčšou výzvou a sú neisté,“ povedal Jørgen Rasmussen, prezident a výkonný riaditeľ Calsbergu.

Táto „neistota“ sa prejavila poklesom o šesť až sedem percent na ruskom trhu. „Veríme, že na pivné trhy vo východnej Európe budú mať dopad sťažujúce sa podmienky spotrebiteľov. To negatívne ovplyvní náš tohtoročný zisk,“ dodal Rasmussen. Tiež uviedol, že príjmy z Ukrajiny a Ruska sa znížia viac, ako pivný gigant predpokladal.

Naopak, holandský Heineken krízou na ukrajine až tak netrpí. V Rusku sa mu darí, no napriek tomu sa jeho čistý zisk za prvého pol roka tohto roku znížil o 1,3 percenta.

Podľa Bukova sú rozdielne reakcie oboch firiem na ukrajinskú krízu spôsobené rozdielnou geografickou pôsobnosťou jednotlivých firiem. „Zatiaľ čo Heineken má 36 percent príjmov zo severnej Európy, 24 percent z USA a len 16 percent z východnej Európy, Carlsberg je na východnej Európe závislý viac - a to až 27 percentami príjmov. Z nich je práve väčšina z Ruska,“ vysvetlil, prečo sa táto kríza viac dotkla dánskeho giganta. Podľa analytika je práve to dôvodom, prečo sa zhoršenie situácie na východe Európy dotklo jednej firmy viac, ako druhej. „Ak k tomu pridáme zhoršené prognózy Carlsbergu na tento rok a pozitívne predpovede Heinekenu, reakcia trhu je jasná,“ povedal Bukov. Vo východnej Európe je teda zatiaľ víťazom holandský pivovar. To reflektuje aj cena akcí oboch firiem - akcie Carlsbergu sa prepadajú, zatiaľ čo cena akcií Heinekenu stúpa.

Dánsky pivovar by podľa Bukova mohol viac rozčleniť svoj pivný sortiment podľa geografie, alebo presunúť výrobu do stabilnejších regiónov. „Prípadne by mohol Carlsberg vo východnej Európe jemne znížiť ceny, aby zlepšili slabnúci dopyt po svojich výrobkoch,“ skonštatoval Bukov.

Putinove tiahnutie proti alkoholizmu

Nie je novinkou, že ruský prezident Vladimir Putin sa dlhodobo snaží bojovať proti alkoholizmu Rusov. V minulosti na podobnú politiku Rusko doplatilo - za vlády Michaila Gobačova bol v roku 1985 vydaný zákaz výroby alkoholických nápojov s obsahom alkoholu nad 50 percent, bolo zakázané pitie na verejnosti a obmedzila sa doba predaja alkoholu. Efekt na seba nenechal dlho čakať - tisícky mŕtvych Rusov, ktorí sa otrávili tým, že začali na čierno páliť alkohol.

História sa pravdepodobne nezopakuje, no Putin sa snaží bojovať proti alkoholizmu Rusov po svojom. „Šíria sa správy, že Putin by mohol zakázať import amerického bourbonu Jack Daniels. Ak sa však ruská vláda začne v znižovaní pitia alkoholu angažovať ešte viac, na pivovary v Rusku to bude mať väčší negatívny efekt,“ skonštatoval Bukov. „Carlsberg sa navyše chystá zatvoriť niektoré pobočky vo východnej Európe,“ dodal analytik.

Carlsberg a Heineken na Slovensku

Na Slovensku tiež dominuje Heineken. Na rozdiel od Carlsbergu vlastní pivovar, pričom dánsky pivný gigant je odkázaný len na distribúciu piva. Naopak, Carlsbergu sa darí u našich českých susedov - najnovšie odkúpil väčšinový podiel Žateckého pivovaru na severozápade Čiech.

Aj keď by sa mohlo stať, že jasným víťazom na Slovensku je tiež Heineken, pivovaru s tržbami zo Slovenska až tak spokojný nie je. „Nižšie tržby v Poľsku, Slovensku, Rumunsku a Grécku boli čiastočne kompenzované ziskom z Ruska, Rakúska a Chorvátska,“ oznamuje Heineken vo svojom prehľade tržieb za prvého pol roka 2014.

01 - Modified: 2006-09-25 07:45:10 - Feat.: 0 - Title: HZDS chce vypočuť šéfa SIS
01 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva 02 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 03 - Modified: 2024-04-18 20:29:20 - Feat.: - Title: Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou 04 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy 05 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 06:51