StoryEditor

Nižší odhad rastu pripisuje Kažimír Slovákom

12.06.2013, 13:11
Autor:
TASRTASR
So znížením odhadu rastu HDP súvisí najmä pokles domácej spotreby.

Zníženie odhadu hrubého domáceho produktu (HDP) na rok 2013 Ministerstvom financií (MF) SR na 0,5 % znamená, že rezort financií zobral do úvahy tzv. tvrdé dáta z výsledkov fungovania ekonomiky SR za 1. štvrťrok 2013. Uviedol to po dnešnom rokovaní vlády minister financií SR Peter Kažimír (Smer-SD).

"Tie potvrdzujú, že máme stále problém s tzv. súkromnou spotrebou. Veľa z toho sa dá pripísať na vrub správania sa ľudí. Nominálne mzdy nám rastú a dokonca budú v tomto roku rásť aj reálne mzdy, lebo inflácia je nižšia, ako sme očakávali," spresnil.

"Napriek tomu ľudia vzhľadom na vývoj na trhu práce sporia a míňajú málo peňazí. Pokles domácej spotreby teda spôsobuje, že klesajú aj všetky príspevky k HDP, ktoré pochádzajú z domácej spotreby," priblížil.

Druhým faktorom, ktorý prispel k zníženiu odhadu rastu, podľa šéfa MF SR je, že výsledky ekonomiky Nemecka nie sú také, ako sa pôvodne očakávali. "Každý v tejto krajine vie, ako sme závislí od vývoja a zdravia nemeckej ekonomiky. Toto sú teda reálne dôvody zníženia. Na dôsledky si musíme počkať ešte dva týždne, lebo predložíme aj daňovú prognózu vývoja daňových a odvodových príjmov do konca roka. Stále však platí, že cieľ 3-% deficitu považujeme za dosiahnuteľný aj pri tomto raste," dodal Kažimír.

Rezort financií očakáva v tomto roku hospodársky rast SR na úrovni 0,5 % HDP. Je to teda ešte nižší rast slovenskej ekonomiky než očakáva Národná banka Slovenska (NBS), ktorá 11. júna 2013 znížila svoju predikciu na 0,6 % HDP.

01 - Modified: 2005-05-25 07:09:28 - Feat.: 0 - Title: Investície dosiahli 771 miliónov korún
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 01:49